ΔωδεκάνησαΠαιδείαΡόδοςΤοπικές ειδήσεις
Trending

Γιάννης Παπαδομαρκάκης στον topfm: «Δεν μπορούν να γίνουν όλοι… γιατροί, δικηγόροι ή καθηγητές… – Μην ορίζουμε επιτυχία την εισαγωγή σε σχολές με βαθμούς κάτω από τη βάση… – Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν από το νηπιαγωγείο – Είμαι στρατιώτης και ταγμένος να εκτελώ… Δεν «παίζω» με κανένα κόμμα. (ηχητικό & video)

Του Στέλιου Σαρέσκου

Στην τελική φάση της διαδικασίας που ακολουθείται μετά το τέλος των Πανελλήνιων εξετάσεων, έχουν περάσει οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, με την υποβολή Μηχανογραφικού και Παραλλήλου Μηχανογραφικού Δελτίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η πλατφόρμα άνοιξε την Τρίτη (8/7) και θα παραμείνει διαθέσιμη έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
Τις προηγούμενες μέρες, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Μαρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι σε επτά χρόνια, από το 2032 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ήδη δρομολογείται η καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου ενώ η Κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, προωθεί με γοργό ρυθμό την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

«Στο Νότιο Αιγαίο συνεχίστηκε η παράδοση των υψηλών επιδόσεων στις Πανελλήνιες»

«Σε εθνικό επίπεδο, πράγματι τα ποσοστά επιτυχιών στάθηκαν χαμηλά. Όμως, εδώ, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, σε όλα τα νησιά, είχαμε ακριβώς την αντίθεση εικόνα. Το 82,7% των υποψηφίων θα περάσουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είχαμε πολλές πρωτιές, σε όλα τα πεδία και σε πολλά σχολεία του Νότιου Αιγαίου. Τα παιδιά μας διατήρησαν και φέτος την παράδοση των τελευταίων χρόνων, στο Νότιο Αιγαίο, να σημειώνουν υψηλές επιδόσεις. Απόδειξαν ότι είχαν τις σωστές βάσεις, όχι από την Α΄ Λυκείου, αλλά από το Δημοτικό, τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς»

Ο Γιάννης Παπαδομαρκάκης, προϊστάμενος της περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» και μίλησε στον Στέλιο Σαρέσκο, για όλα τα τρέχοντα θέματα στο χώρο της εκπαίδευσης. Το σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων και τις παθογένειες του, τα χαμηλά ποσοστά των αριστούχων, τις αλλαγές που αναγγέλλει η κυβέρνηση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα Ωνάσεια σχολεία, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και για την υποψηφιότητα του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

«Σε αρκετά μαθήματα, φέτος, τα θέματα κρίθηκαν εύκολα αλλά αυτό μπορεί να ξεγέλασε μεγάλο αριθμό υποψηφίων και τελικά να αποτέλεσε και το πρόβλημα στη γενική εικόνα των αποτελεσμάτων. Τα, θεωρητικά, εύκολα θέματα χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη προσοχή για να αποτυπωθούν σωστά»

«Να πάψει η ελληνική κοινωνία να ζητάει από τα παιδιά της να γίνουν μόνο… γιατροί, δικηγόροι ή καθηγητές…»

«Για όσα παιδιά δεν πέτυχαν το στόχο τους, έχει σημασία να καταλάβουν ότι ποτέ δεν είναι αργά. Είναι λάθος της ελληνικής κοινωνίας να απαιτεί, με τον τρόπο της, να γίνουν όλοι γιατροί ή καθηγητές ή δικηγόροι… Στην Ευρώπη, εδώ και χρόνια, το 80% των αποφοίτων ακολουθούν επαγγέλματα τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης, στα οποία πάσχει η χώρα μας και το 20% κατευθύνεται σε επαγγέλματα Υγείας. Ζητήστε έναν υδραυλικό ή έναν ηλεκτρολόγο να δείτε αν και πότε θα βρείτε… Οι γονείς δεν πρέπει να προσπαθούν να ικανοποιήσουν το δικό τους «εγώ» στα παιδιά… Να αφήσουν τα παιδιά να ακούνε μόνο τον εαυτό τους»

«Στη Ρόδο έχουμε ένα κέντρο συμβουλευτικής το οποίο μπορούν να επισκεφθούν τα παιδιά από μικρή ηλικία. Ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και αφορά στο σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό με κάποια τεστ δεξιότητας που γίνονται. Εμείς τους προτρέπουμε να επισκέπτονται το κέντρο και να βοηθηθούν στην τελική τους επιλογή. Τα τελευταία χρόνια φωνάζουμε εξιδεικευμένους επαγγελματίες, γιατρούς, οικονομολόγους, στρατιωτικούς, τεχνίτες οι οποίοι μέσα από ημερίδες μεταφέρουν στα παιδιά τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε γονείς και παιδιά»

«Μην ορίζουμε επιτυχία την εισαγωγή σε σχολές με βαθμούς κάτω από τη βάση…»

«Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, συμφωνώ ότι οι Πανελλήνιες στη σημερινή τους μορφή έκαναν τον κύκλο τους, αλλά η Παιδεία μας έχει ανάγκη μια ενιαία και σταθερή πολιτική με μακροχρόνια προοπτική. Να μην αλλάζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα έχουμε, ούτε να διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Η βάση, κατά την άποψη μου, για την όποια μεταρρύθμιση, πρέπει να είναι ο εκπαιδευτικός. Αρκεί βέβαια ο κλάδος μας να σταθεί με αντικειμενικότητα, να δει αυτά που δεν δουλεύονται και τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων… Και είναι λάθος να ορίζουμε ως επιτυχία την εισαγωγή σε σχολές με βαθμούς κάτω από τη βάση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Με τη δυνατότητα που δίνεται σε κάθε σχολή να προσαρμόζει τη βάση, ανάλογα με τις απαιτήσεις της»

«Μπούλινγκ, ψυχολόγος, κτίρια, ασφάλεια είναι σημαντικό να ενταχθούν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων»

«Το σχολικό μπούλινγκ, η παρουσία ψυχολόγου στο σχολείο, περιβαλλοντικά προγράμματα, προληπτικά μέσα για την ασφάλεια και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών… θέματα που μπορούν να ενταχθούν σε ένα νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Πριν από δύο χρόνια, στη Κω, σώθηκε μαθήτρια που έχασε τις αισθήσεις της, γιατί υπήρχε μηχάνημα καρδιοαναπνευστικής τόνωσης από δωρεά που έγινε λίγες μέρες νωρίτερα… Και πέρα απ΄ αυτά να δούμε και το θέμα των κτιρίων. Στη Ρόδο έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επισκευές και να συντηρηθούν σωστά. Να νιώθουν ασφάλεια οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί «

«Ήταν καιρός να έρθουν και στη χώρα μας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να σταματήσουν τα παιδιά μας να φεύγουν στο εξωτερικό»

«Αν κάνουμε έρευνα, παρόμοια με αυτή που είχε γίνει το 1992, για το ποια επαγγέλματα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και το πόσες θέσεις πρέπει να καλυφθούν, θα είχαμε πολύτιμα συμπεράσματα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους επιστήμονες. Και αυτές οι θέσεις να ανοίγουν και να προκηρύσσονται για το Πανεπιστήμιο… Τι γίνεται τώρα; Μπαίνουν τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο και στο τέλος των σπουδών τους, είτε μένουν άνεργα, είτε φεύγουν στο εξωτερικό για άλλες σπουδές… Γιατί εκεί θα βρούνε δουλειά…»

«Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έπρεπε να έρθουν και σε εμάς. Είναι μια πρόκληση. Είμαστε υπέρ του δημόσιου πανεπιστήμιου, ωστόσο το ιδιωτικό πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει, όχι μόνο μέσω του ανταγωνισμού αλλά, κρατώντας παιδιά στη χώρα μας. Παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό και θα έχουν τώρα την ευκαιρία να σπουδάσουν εδώ. Είναι σημαντικό ότι έχουν πλέον περισσότερες επιλογές»

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία πρέπει να ξεκινήσουν από το νηπιαγωγείο»

«Παρατηρώ περιπτώσεις φοιτητών, από τη διδασκαλία μου στο Πανεπιστήμιο, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμα και σε απλές πράξεις πολλαπλασιασμού… Και σε αυτό ευθυνόμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Οι δάσκαλοι, τους οποίους τιμώ, πρέπει να δίνουν την ώθηση στο παιδί να αποκτήσει τις βάσεις για να πάει έτοιμο στο Γυμνάσιο «

«Το σκεπτικό και ο στόχος για το Εθνικό Απολυτήριο είναι να απαλλάξουμε τα παιδιά από το άγχος των Πανελληνίων και να προετοιμάζονται πιο σωστά και με περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους για να καλύψουν τις αδυναμίες τους και να «χτίζουν» υψηλές επιδόσεις. Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν από το νηπιαγωγείο … Πριν από το «άλφα» της εκπαίδευσης «

«Όλα τα σχολεία της Ρόδου θα ωφεληθούν από τα Ωνάσεια»

«Τα Ωνάσεια σχολεία θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στη δημόσια Παιδεία. Θα βοηθήσουν να εκσυγχρονιστούν, διαθέτοντας πολύ σημαντικά ποσά και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Εγώ πρότεινα δυο συγκεκριμένα σχολεία, το 6ο Γυμνάσιο Ρόδου και το 3ο Λύκειο Ρόδου που συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο και τα οποία θα μπούνε στο πρόγραμμα από τη σεζόν 2026-27. Θα μπορούν να φοιτήσουν σε αυτά το 60% των μαθητών της περιοχής, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν αυξημένες αποδοχές αλλά πέρα από τα χρήματα, θα υπάρξουν και σημαντικές καινοτομίες σε αυτά τα σχολεία. Μάλιστα, θα δοθεί έμφαση και στη συνεργασία με τα άλλα σχολεία του νησιού για να αποκτήσουν και αυτά, με το χρόνο, ό, τι διαθέτουν τα Ωνάσεια »

«Η αξιολόγηση, μόνο καλύτερους μπορεί να μας κάνει… Δεν πρέπει να τη φοβόμαστε»

«Είμαι υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Κανείς δεν πρέπει να τη φοβάται. Μέσω της αξιολόγησης μπορούμε να βελτιώσουμε αρκετά πράγματα. Στο νομό Κυκλάδων, η συμμετοχή στην αξιολόγηση έφθασε στο 98%… Το κέρδος θα είναι να πειστεί και αυτό το 2% – 3% που αντιδρούν, τουλάχιστον εδώ στο Νότιο Αιγαίο, ότι χρειάζεται να αξιολογηθεί. Μόνο έτσι θα εντοπιστούν λάθη και αστοχίες που μπορεί να γίνονται, για παράδειγμα, σε μια διδασκαλία… Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογηθούμε και να αξιολογήσουμε. Για τη συνείδησή μας …»

«Είμαι χημικός μηχανικός και μπορεί να πάω σε μια τάξη και να κάνω λάθη… Γιατί να μη τα ξέρω, να μη τα μάθω; Είμαι συντονιστής στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Κάνουμε παιδαγωγικά μαθήματα. Αυτή την έννοια έχουν. Το πώς να διδάσκεις σωστά. Θυμάμαι ότι, με τη θέλησή μας, μας βιντεοσκοπούσαν. Και όπου χρειαζόταν, μας διόρθωναν… Ακόμα και στις κινήσεις των χεριών μας την ώρα του μαθήματος… Όταν διαθέτεις τη γνώση, δεν σε τρομάζει καμιά αξιολόγηση»

«Είμαι στρατιώτης και ταγμένος να εκτελώ… Δεν «παίζω» με κανένα κόμμα. Με ενδιαφέρει ο μαθητής και οι συνάδελφοί μου»

«Από τότε που κατέχω θέσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, δεν έχω ασχοληθεί με την πολιτική. Γιατί, το να ασχοληθείς με την πολιτική και με τον συνδικαλισμό όταν είσαι σε θέσεις ευθύνης, είναι το μεγαλύτερο λάθος. Χάνεις τον δρόμο σου, χάνεις την ιδεολογία σου. Εγώ έχω τη δική μου, την κρατάω μέσα μου και με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να βοηθήσω τους συμπολίτες μου «

«Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πως ποτέ δεν κοίταξα προς το ένα ή το άλλο κόμμα. Ο, τι κατάφερα έως σήμερα, το πέτυχα γιατί παραμένω ο εαυτός μου και όχι γιατί ανήκω σε κάποιο κομματικό χώρο. Δεν έκανα καμιά αίτηση για να αναλάβω τη θέση του γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας. Αν νομίζει η υπουργός ότι μπορώ να προσφέρω σε αυτό το ρόλο και με έχει προτείνει, με τιμάει ιδιαίτερα η άποψη και η πρόταση της. Εγώ είμαι στρατιώτης. Είμαι ταγμένος να εκτελώ. Από το 2010 έως σήμερα, με όλες τις κυβερνήσεις… Δεν «παίζω» με κανένα κόμμα και ούτε μου αρέσει να το κάνω αυτό… Εμένα με ενδιαφέρει ο μαθητής ο (η) συνάδελφός μου…»

Ακούστε τις δηλώσεις του Γιάννη Παπαδομαρκάκη (ηχητικό)

Δείτε το βίντεο της σημερινής (10/7) εκπομπής «Ρόδος είναι και γυρίζει»

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button