Υπόμνημα προς την Εισαγγελία Αρείου Πάγου για παράνομη διάνοιξη δρόμου στον Ακραμύτη

Από: Δαμιανός Αθανασίου
Υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε η “Ομάδα Πολιτών για την Προστασία του Ακραμύτη”.
Το κείμενο, το οποίο φέρει επίσημο χαρακτήρα, εστιάζει στην αναφορά για αυθαίρετη και μεγάλης έκτασης τεχνική παρέμβαση στον ορεινό όγκο Ακραμύτης της Ρόδου, εντός θεσμοθετημένων περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας.
Η αναφορά κατατέθηκε στο ανώτατο εισαγγελικό όργανο της χώρας, με αίτημα την παρακολούθηση και ενδεχομένως την εποπτεία της ποινικής διαδικασίας, η οποία έχει ήδη κινηθεί ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, μετά από σχετική καταγγελία που υποβλήθηκε με αριθμό πρωτοκόλλου 2944/28.05.2025.
Τοποθεσία εντός θεσμοθετημένων καθεστώτων προστασίας
Η περιοχή στην οποία εντοπίζονται οι καταγγελλόμενες παρεμβάσεις εμπίπτει στα όρια του Δικτύου Natura 2000, και συγκεκριμένα εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης με κωδικό GR4210005 και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας με κωδικό GR4210030, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 4432/2017. Παράλληλα, το τμήμα αυτό του ορεινού όγκου αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής βάσει του ΦΕΚ Β’ 916/1998, κάτι που συνεπάγεται αυστηρό πλαίσιο περιορισμών για οποιαδήποτε τεχνική ή κατασκευαστική δραστηριότητα.
Περιγραφή των επεμβάσεων που καταγγέλλονται
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του υπομνήματος, από τον Απρίλιο του 2025 πραγματοποιούνται εργασίες διάνοιξης δρόμου συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων. Όπως αναφέρεται, τα έργα εκτελούνται με βαρέα μηχανήματα που ανήκουν στον Ελληνικό Στρατό και στον Δήμο Ρόδου. Η καταγγελία επισημαίνει ότι η δραστηριότητα αυτή εκτελείται χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις, όπως Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ή Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Νομική τεκμηρίωση περί ενδεχόμενων παραβάσεων
Το υπόμνημα περιέχει εκτενή αναφορά στο σχετικό νομικό πλαίσιο, το οποίο φέρεται να παραβιάζεται. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για:
– τον Νόμο 4014/2011 και τον Νόμο 4685/2020 που ρυθμίζουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων σε περιοχές Natura.
– τον Νόμο 3937/2011 και την απαγόρευση τεχνικών παρεμβάσεων σε Καταφύγια Άγριας Ζωής χωρίς εγκεκριμένους όρους.
– τις κυρώσεις που προβλέπονται από τους Νόμους 1650/1986 και 4042/2012 για πρόκληση περιβαλλοντικής ζημίας.
– το Άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα περί παράβασης καθήκοντος από αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς.
Η Ομάδα Πολιτών παραθέτει τις παραπάνω διατάξεις ως βάση για την ανάγκη άμεσης και πλήρους ποινικής διερεύνησης, επισημαίνοντας την έλλειψη θεσμικής συμμόρφωσης πριν την έναρξη του τεχνικού έργου.
Αίτημα εποπτείας της ποινικής διαδικασίας
Το υπόμνημα ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρακολουθήσει την πορεία της προκαταρκτικής ποινικής εξέτασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου. Επιπλέον, καταγράφεται αίτημα να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση που διαπιστωθούν καθυστερήσεις, αδράνεια ή ενδείξεις για περιορισμένη εμβάθυνση στη διερεύνηση πιθανών παραβάσεων.
Τέλος, διατυπώνεται πρόταση προς τις εισαγγελικές αρχές ανά τη χώρα να δίνουν αυξημένη προτεραιότητα σε περιστατικά αυθαίρετων παρεμβάσεων σε περιοχές Natura 2000 και σε περιοχές με καθεστώς Καταφυγίου Άγριας Ζωής.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προώθησε το υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για περαιτέρω ενέργειες, όπως προβλέπεται από τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες εποπτείας των ποινικών ερευνών.
Πηγή:www.dimokratiki.gr