Ελπίδα Παπαθανασίου στον topfm: «Για περισσότερες από δύο ώρες είχαμε σοβαρό πρόβλημα στο μικροβιολογικό εργαστήριο, στον αξονικό τομογράφο και στους υπερήχους» (ηχητικό)

«Το πρόβλημα με τη γεννήτρια είναι γνωστό εδώ και πέντε χρόνια…»
«Το Νοσοκομείο της Ρόδου μετατρέπεται σταδιακά σε Κέντρο Υγείας»
«Θέλουν να συγχωνεύσουν τις δύο Παθολογικές κλινικές γιατί δεν υπάρχουν παθολόγοι…»
«Κάποιοι κομματικοί ζηλωτές διατείνονται για… ανακαινίσεις και την ίδια ώρα δεν λειτουργούν οι υποδομές και δεν υπάρχει προσωπικό»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν το βράδυ της Δευτέρας (17/3) για περίπου 10 – 15’ λεπτά πολλά τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος που παρουσιάστηκε.
Όπως ανάφερε δημοσίευμα της «Ροδιακής» οι εφεδρικές γεννήτριες, γι’ άγνωστο λόγο, δεν μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν άμεσα το κτηριακό συγκρότημα με αποτέλεσμα πολλά τμήματα να βυθιστούν στο σκοτάδι..
Το ευτύχημα είναι ότι δεν προέκυψε κάποιο σοβαρό περιστατικό είτε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είτε σε άλλους θαλάμους ασθενών, όμως δημιουργήθηκαν προβλήματα στην επικοινωνία.
Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους νοσηλευόμενους και όχι μόνο.
«Γνωστό εδώ και πέντε χρόνια το πρόβλημα με τη γεννήτρια…»
«Το πρόβλημα με τη γεννήτρια είναι γνωστό στο νοσοκομείο, ισχύει εδώ και μια πενταετία και ένα από τα πολλά που αντιμετωπίζουμε. Συνήθως μπαίνει έγκαιρα σε λειτουργία αλλά όχι πάντα… Το να μείνουμε χωρίς ρεύμα, είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ευτυχώς δεν συνέβη κάποιο σοβαρό συμβάν. Όμως, για περισσότερες από δύο ώρες είχαμε σοβαρό πρόβλημα στο μικροβιολογικό εργαστήριο, στον αξονικό τομογράφο και στους υπερήχους. Υπήρξε δυσλειτουργία στη διεκπεραίωση εξετάσεων και διαγνωστικών μεθόδων».
Η Ελπίδα Παπαθανασίου, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο, για τη διακοπή ρεύματος και τη μη λειτουργία της γεννήτριας που άφησε το νοσοκομείο στο… σκοτάδι για περίπου 10-15’ το βράδι της Δευτέρας (17/3). Αναφέρθηκε και σε άλλα χρόνια προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο του προσωπικού, μεγαλώνουν την ταλαιπωρία των επισκεπτών και των ασθενών και για επικείμενες αλλαγές που, όπως τόνισε, θα φέρουν τους εργαζόμενους πολύ πιο πέρα από τα όριά τους και θα καταστήσουν τις υπηρεσίες ανεπαρκείς.
«Προχωράνε σε συγχώνευση των δύο Παθολογικών κλινικών…»
«Το Νοσοκομείο της Ρόδου καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των υγειονομικών αναγκών ολόκληρης της Δωδεκανήσου και βλέπουμε να μετατρέπεται σταδιακά σε Κέντρο Υγείας. Γίνονται σοβαρές συζητήσεις για συγχωνεύσεις κλινικών γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τις στελεχώσει. Μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, γιατί φυσικά δεν νοιάζεται κανείς να φέρει κόσμο ώστε να λειτουργούν με άλλο τρόπο».
«Το μόνο που μπορώ να σκεφθώ είναι ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν κλινικές. Ήδη προχωράνε σε συγχώνευση των δύο παθολογικών κλινικών οι οποίες, αυτή τη στιγμή έχουν 100% πληρότητα… Από 60 κρεβάτια, να μείνουν 30… Γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί παθολόγοι και θέλουν να κλείσουν τη μία κλινική».
«Μιλάμε για υποστελέχωση σε ποσοστό 60% σε πολλές από τις ειδικότητες, όπως στο νοσηλευτικό κομμάτι, στους τραυματιοφορείς και στους τεχνολόγους… Δεν ξέρω για πόσο ακόμα οι εργαζόμενοι που υπάρχουν σήμερα θα παραμείνουν σε αυτό το χώρο… Και σαφώς δεν ικανοποιούνται σωστά οι ανάγκες των πολιτών. Το πώς σώζουμε ανθρώπους κάθε φορά δεν έχει να κάνει με το σύστημα αλλά με το φιλότιμο και την ανθρωπιά των εργαζομένων».
«Αλλάζουμε πλακάκια και βάφουμε τοίχους και την ίδια στιγμή δεν λειτουργούν οι υποδομές και δεν έχουμε προσωπικό»
«Η ευθύνη δεν ανήκει στους ανθρώπους που είναι πίσω από όλο αυτό, αλλά η πολιτική, το σύστημα και όλοι όσοι αποφασίζουν…
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν το θράσος να βγαίνουν ως κομματικοί ζηλωτές, να διατείνονται και να καρπώνονται τις όποιες υποτιθέμενες ανακαινίσεις στον χώρο του νοσοκομείου. Είναι το δείγμα της εποχής μας. Αλλάζουμε πλακάκια και βάφουμε τείχους και δεν μας ενδιαφέρει το πώς λειτουργούν οι υποδομές και αν υπάρχει προσωπικό… Είναι αυτό που λένε, απέξω κούκλα, από μέσα πανούκλα».
«Η διοίκηση δηλώνει περήφανη για τα απογευματινά χειρουργεία αλλά ποιος νοιάζεται για την υποστελέχωση…»
«Η διοίκηση αναφέρει ως αντίλογο σε όλα αυτά, τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων… Είναι υπερήφανη που μείωσε τη λίστα αναμονής… Αυτή είναι η ουσία; Να προσθέσουμε ακόμα μια δραστηριότητα όταν υπάρχει τέτοια υποστελέχωση στο νοσοκομείο; Και όλο αυτό έχει φυσικά επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Η διοίκηση οφείλει ακόμα άδειες του 2021, 2022 και 2023».
«Βλέπω ένα νοσοκομείο που, αντί να βελτιώνεται συνεχώς αποδεκατίζεται. Με την πολιτική που εφαρμόζεται φαίνεται ότι οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται, ούτε στο ελάχιστο, για οποιαδήποτε έννοια κοινωνικής ευημερίας. Όλοι μας λαμβάνουμε υπηρεσίες υποδεέστερες και ελλιπέστατες ενώ υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση, κάτι που το βιώνουμε έντονα όσοι είμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές και φυσικά καταστροφικές, για τα νοικοκυριά, δαπάνες στην Υγεία».
«Για το θέμα της υποστελέχωσης θα υπάρξει κινητοποίηση από όλους τους συλλόγους της Δωδεκανήσου, στην Αθήνα, στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, έξω από το Υπουργείο Υγείας. Ελπίζω να παραβρεθούμε αρκετοί από τη Ρόδο».
Ακούστε την κ. Παπαθανασίου: