
Σάρκα και οστά λαμβάνει η πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπ. Πολιτισμού – Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη, για την εφαρμογή του «Dine Out», μιας καινοτόμου δράσης που φιλοδοξεί να ενισχύσει το μοντέλο λειτουργίας του τουρισμού στα νησιά. Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου – Σύμης – Καστελλορίζου, πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά συνάντηση για το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της συνεχούς πρωτοβουλίας του Γιώργου Νικητιάδη.
Από πλευράς ξενοδόχων συμμετείχαν ο Γιάννης Παπαβασιλείου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ο Κώστας Καλλιουδάκης, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης, η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Εβίτα Χρυσοχοΐδη και το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αλέξανδρος Πασσάλης. Από πλευράς εστιατόρων παρέστη ο Σταύρος Ζουρούδης, Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου και ο Νίκος Ελευθερίου, Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας. Την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου εκπροσώπησε η Ταμίας της Ένωσης Γιολάντα Κάππα.
Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια των δύο προηγούμενων επαφών, αρχικώς με την Ένωση Ξενοδόχων και εν συνεχεία με το Σωματείο Εστιατόρων και την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, από τις οποίες προέκυψε η σύσταση επιτροπής εργασίας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος.
Την ευθύνη της πρώτης εισήγησης για το θέμα, ανέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιάννης Παπαβασιλείου, η οποία θα παρουσιαστεί εντός Οκτωβρίου, ώστε τον Νοέμβριο να συνεδριάσει η επιτροπή και να εξετάσει συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης. Το Dine Out, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, μπορεί να αποτελέσει πιλότο εφαρμογής για ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Ρόδο και επεκτεινόμενο σταδιακά στην Κω, την Κάρπαθο, τη Λέρο και άλλα νησιά μας.
Όλοι οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν θετικά στη σύσκεψη, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιάννης Παπαβασιλείου, ανέφερε: «Αν το πρόγραμμα πετύχει, θα προσθέσει αξία στον προορισμό «Ρόδος». Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον τουρισμό του νησιού», εκφράζοντας παραλλήλως τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Νικητιάδη για την πρωτοβουλία και τον συντονισμό των επαφών που οδήγησαν στη σύσταση της επιτροπής. Ανάλογες ευχαριστίες εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, Σταύρος Ζουρούδης, και η εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων, Γιολάντα Κάππα, τονίζοντας τη σημασία της συνέργειας όλων των φορέων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με κοινή δέσμευση όλων για συνέχιση της συνεργασίας και στόχο το Dine Out να αποτελέσει σταθερό θεσμό της ροδίτικης τουριστικής εμπειρίας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικητιάδης δήλωσε:
«Θεωρώ ότι το Dine Out είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειώσουμε τις δυσμενείς συνέπειες που προκαλεί στην τουριστική αγορά το all-inclusive. Είναι ένα πρόγραμμα από το οποίο όλοι θα βγουν κερδισμένοι, εστιάτορες, ξενοδόχοι και πράκτορες, καθώς ενισχύει τον τζίρο της εστίασης και των τοπικών επιχειρήσεων, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα μέσω της αυξημένης ζήτησης για τοπικά προϊόντα, αναβαθμίζει την εμπειρία του τουρίστα που γνωρίζει την αυθεντική κουλτούρα και φιλοξενία του τόπου, ενδυναμώνει την ταυτότητα του προορισμού και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, μειώνοντας την εξάρτηση από το all-inclusive. Παραλλήλως, δημιουργεί ένα αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς του τουρισμού, της εστίασης και της παραγωγής.
Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και θα συνεχίσω να στηρίζω με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια, που εύχομαι να επεκταθεί σύντομα και στην Κω, όπου ήδη έχω ξεκινήσει σχετικές επαφές, καθώς και σε άλλα νησιά. Θέλω, επιπλέον, να εκφράσω την ειλικρινή μου ικανοποίηση τόσο προς τον πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μαρκόπουλο όσο και προς τον νυν Πρόεδρο κ. Παπαβασιλείου, όπως και προς τον κ. Κλούβα, πρώην Πρόεδρο των Εστιατόρων και το νυν Πρόεδρο κ. Ζουρούδη, για τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν εξαρχής την πρότασή μου. Ιδιαιτέρως θετική υπήρξε επίσης η στάση του Προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, κ. Χρήστου Μιχαλάκη, που αντιλήφθηκε άμεσα τη σημασία και τη δυναμική του θεσμού. Το Dine Out μπορεί να αποτελέσει τομή για τον τουρισμό των νησιών μας και να αναβαθμίσει συνολικά τον προορισμό “Ρόδος”».
Το μοντέλο «Dine Out» είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά από τον Γιώργο Νικητιάδη το 2022, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη σύνδεση του τουρισμού με την τοπική οικονομία και παραγωγή. Το «Dine Out» αποτελεί ένα καινοτόμο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ ξενοδόχων, εστιατόρων και τουριστικών πρακτόρων, το οποίο προβλέπει ότι οι επισκέπτες, σε συγκεκριμένες ημέρες της διαμονής τους, θα μπορούν να εξέλθουν από τα ξενοδοχεία που είναι all inclusive και να δειπνήσουν σε τοπικά εστιατόρια, γνωρίζοντας την αγορά, τη γαστρονομία και τα προϊόντα των νησιών μας.