ΕπικαιρότηταΠαιδείαΠεριφερεια Νοτίου Αιγαίου
Trending

Χαράλαμπος Ψαρράς στον topfm: “Στόχος μου μια καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά μας από το πιο μικρό νησί έως το πιο μεγάλο στο Νότιο Αιγαίο –Διπλά στους εκπαιδευτικούς και στα προβλήματά τους” (ηχητικό)

Της Ρένας Βενιανάκη

Ο Χαράλαμπος Ψαρράς προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι χθες και από σήμερα αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου μίλησε σήμερα στον topfm και τη Ρένα Βενιανάκη για τους στόχους που θέτει που και που αφορούν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς έτσι ώστε η παιδεία να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και των νησιών μας: «Θα οικοδομήσω σε αυτά που βρήκα από τον Γιάννη Παπαδομαρκάκη και ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Κρινόμαστε από αυτά που παραλαμβάνουμε και από αυτά που παραδίδουμε και εγώ θέλω να παραδώσω μια καλύτερη εκπαίδευση για όλη τη σχολική κοινότητα, από την Τέλενδο και την Ηρακλειά μεχρι το Καστελόριζο, τη Σύμη και τη Ρόδο», σημείωσε.
Ο κ. Χαράλαμπος Ψαρράς έχει μια μακρά πορεία την δημόσια εκπαίδευση στη Δωδεκάνησο και περιέγραψε ο ίδιος την διαδρομή του στην εκπομπή «Η Ρένα στα γεγονότα»: «Στα 38-39 χρόνια υπηρεσίας που έχω, έχω περάσει από όλες σχεδόν τις μορφές συγκρότησης των σχολικών μονάδων στα δημοτικά, είμαι δάσκαλος, έχω δουλέψει σε μονοθέσιο, σε τριθέσιο, σε εξαθέσιο, έχω γίνει διευθυντής προϊστάμενος σε μικρά σχολεία, σε μεγάλα. Τέλος πάντων, όλο αυτό ήταν μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την καθημερινότητα για τη σχολική κοινότητα η οποία ήταν γύρω μας είτε είναι η τάξη με τους γονείς, είτε είναι ένα δημοτικό μικρό σχολείο σε ένα χωριό ή σε ένα νησάκι. Έχω ξεκινήσει από την Τέλενδο. Είμαι από Κάλυμνο και έχω δουλέψει τον πρώτο χρόνο, ως αναπληρωτής  στην Τέλενδο. Ήταν μονοθέσιο με 13 παιδιά. Τώρα το συντηρούμε, το έχουμε κρατήσει μονοθέσιο με ένα παιδί. Προσπαθούμε να μην το κλείσουμε. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι όλη αυτή η εμπειρία, όλη αυτή η προσπάθεια για να εξυπηρετηθεί, να εξυπηρετούν οι στόχοι της σχολικής κοινότητας με την εφαρμογή της εκάστοτε πολιτικής του οποιοδήποτε υπουργείου, γιατί τα υπουργεία ακολουθούν μια συγκεκριμένη στάση, μια συγκεκριμένη πολιτική, σχεδιάζουν, δίνουν οδηγίες στα στελέχη διοίκησης ή παιδαγωγικής καθοδήγησης και εμείς τα εφαρμόζουμε. Ο στόχος όμως είναι τα παιδιά, οι γονείς, η κοινότητα να αισθάνονται την καθημερινότητά τους ότι βελτιώνεται, ότι τα παιδιά είναι ασφαλή, ότι τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, τα παιδιά γίνονται καλύτερα, γι’ αυτό έρχονται στο σχολείο, όχι απλώς για να τα φυλάξουμε, για να πάνε οι γονείς να δουλέψουν, Να προσφέρουμε την παιδεία, γιατί ο στόχος στο τέλος είναι να υπάρξει μια παιδεία, όχι απλώς να εκπαιδευτούν και να μάθουν να μην είναι λειτουργικά αναλφάβητοι στην ανάγνωση ή στην αριθμητική.
Προσπαθούμε πάντα κάτι περισσότερο από αυτό. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αναλαμβάνοντας τη θέση την οποία είχε ο κ. Παπαδομαρκάκης, ο οποίος ήταν ένας άξιος καθηγητής, ήταν της δευτεροβάθμιας δομής, ο οποίος ήταν κι αυτός αντίστοιχα με πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία σε διάφορες δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είδαμε εδώ στα Δωδεκάνησα και ως περιφερειακός διευθυντής δύο χρόνια οι δράσεις του να αποβαίνουν σε όφελος της σχολικής μας κοινότητας. Αυτό είναι μία παρακαταθήκη. Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε στο έργο του προηγούμενου και να πάμε
όσο γίνεται έστω και λίγο, έστω και λίγο καλύτερα. Έχουμε δηλαδή ήδη τον πήχη τοποθετημένο την  τελευταία δεκαετία σε αρκετά υψηλά επίπεδα  και προσπαθούμε πάντα να ανεβάζουμε τα δεδομένα και τα στάνταρ, κρινόμαστε επί της ουσίας από το τι παραλάβαμε και πώς θα το παραδώσουμε. Λοιπόν, αυτό είναι ένα μέτρο για μένα των προσπαθειών που πρέπει να καταβάλω ως αναπληρωτής περιφερειακός Νοτίου Αιγαίου από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα λύκεια  από το πιο μεγάλο νησί που είναι η Ρόδος μέχρι και το πιο μικρό που είναι ας πούμε το Αγαθονήσι ή αντίστοιχα στις Κυκλάδες ή Ανάφη, να έχουμε την εκπαίδευση που αξίζουν οι γονείς και τα παιδιά στις κοινότητες αυτές. Τι σημαίνει αυτό. Αυτό σημαίνει καταρχήν να είναι στελεχωμένα πλήρως και νωρίς και έγκαιρα. Αυτός είναι ένας μεγάλος αγώνας, τον έχουμε ξεκινήσει οι διευθύνσεις μήνες τώρα που ετοιμάζουμε το επόμενο σχολικό έτος. Και δεν λέμε μόνο να μην λείπουν βιβλία η άνθρωποι. Εννοώ η σχολική κοινότητα να είναι κατά το δυνατόν στελεχωμένη ώστε να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο».
Και κατέληξε κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα το στεγαστικό των εκπαιδευτικών: «Πρέπει σαν κοινωνία, πρέπει συνολικά να δούμε το πρόβλημα της εκπαίδευσης που δεν είναι μόνο τα διδακτήρια, είναι και οι κατοικίες των εκπαιδευτικών, είναι η καθημερινότητά τους, είναι το κόστος ζωής που είναι αποτρεπτικό πολλές φορές για πολλούς εκπαιδευτικούς το να μείνουν για πολύ καιρό σε ένα τουριστικό νησί αν δεν έχουν βοήθειες από τον μπαμπά και τη μαμά. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και παραιτούνται. Παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δυστυχώς. Όλα αυτά λοιπόν, επειδή είμαστε μια χώρα που δημογραφικά κινδυνεύουμε με κατάρρευση, πρέπει να τα λέμε αυτά, μην κρυβόμαστε, μην κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα. Εννοώ, στατιστικά είναι μετρημένο και είναι μια πιθανότητα που αν δεν λειτουργήσουμε όλοι μαζί στην κατεύθυνση του καθένας από τη μεριά του της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, ειδικά στα μικρά νησιά, δεν θα είναι καλή η εξέλιξη. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές  οι σκέψεις που με διακατέχουν, ώστε κάθε προσπάθεια που θα καταβάλουμε, τόσο οι διευθυντές της πρωτοβάθμιας όσο και οι διευθυντές της δευτεροβάθμιας στο Νότιο Αιγαίο να κατατείνουμε σε μια σχολική κοινότητα η οποία θα εξυπηρετεί τους στόχους των οικογενειών, να είναι αντάξια των ελπίδων που έχουν όλοι για τα παιδιά τους».

Aκούστε τον κ. Ψαρρά:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button