Περιφερεια Νοτίου ΑιγαίουΡόδοςΤοπικές ειδήσεις
Trending

Χρήστος Μιχαλάκης στον topfm: «Χωρίς το φράγμα Γαδουρά, η Ρόδος δεν θα άντεχε ούτε με τους μισούς τουρίστες – Όταν δύο φορείς της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να συνεννοηθούν υπάρχει πρόβλημα -Πόσα χρόνια ακόμα θα συζητάμε να φύγουν η Πυροσβεστική και το αρχηγείο της Αστυνομίας από το κέντρο της πόλης…»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Ο Χρήστος Μιχαλάκης μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και για τα έργα της Περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη και πολλά εξ΄ αυτών προβλέπεται να  ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα, για το Φράγμα Γαδουρά και την σφοδρή αντιπαράθεση των προηγούμενων εβδομάδων, μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΔΕΥΑΡ αλλά και για το, υπό κατάρρευση, Φράγμα της Απολλακιάς.

«Χωρίς το φράγμα Γαδουρά, η Ρόδος δεν θα άντεχε ούτε με τους μισούς τουρίστες»

.

«Το Φράγμα Γαδουρά είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν γίνει στη χώρα και το μεγαλύτερο στο Νότιο Αιγαίο. Χωρίς το Φράγμα δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί η Ρόδος, ούτε θα αντέχαμε, ότι το σημερινό όγκο επισκεπτών, αλλά ούτε καν τις εποχές που είχαμε 1-1,5 εκατ. τουρίστες… Μπορεί και αποθηκεύει 60 εκατ. κυβικά εκατοστά νερού, λειτουργεί άψογα, εξασφαλίζει επάρκεια ποιοτικού νερού στις περιοχές με τις οποίες είναι συνδεδεμένο. Αυτό ενδιαφέρει τον πολίτη. Να ανοίγει τη βρύση του και πίνει ποιοτικό νερό. Για πολλές περιοχές της χώρας, αυτό δεν θεωρείται δεδομένο… »

«Αν δεν πάει το νερό στα Αφάντου, στον Αρχάγγελο, και στη Νότια Ρόδο, το νησί δεν θα μπορέσει να αντέξει…»

«Αντί να πάρουμε αυτό το έργο ως παράδειγμα και να το αντιγράψουμε και σε άλλα μοντέλα, μπήκαμε σε μια κουβέντα για τη διαχείριση του Φράγματος και χάσαμε την ουσία της συζήτησης. Να δούμε ποιες περιοχές δεν έχουν Βιολογικό και τι γίνεται σε περιοχές που έχουμε χωροθετήσει Βιολογικό… Τα Κολύμπια που αναπτύσσονται πάρα πολύ τα τελευταία 20 – 22, δεν υπάρχει χωροθέτηση για το Βιολογικό της περιοχής. Η Θολός, για παράδειγμα, μια τουριστική περιοχή που έχει αρκετά ξενοδοχεία, δεν είναι συνδεμένη στο βιολογικό που είναι χίλια μέτρα μακριά… Γιατί ο βιολογικός που έχει κατασκευαστεί στη Σορωνή δεν μπορεί να δεχθεί κι άλλα πράγματα… ‘Η όταν υπάρχει βιολογικός στη μέση ενός ποταμού είναι πρόβλημα… »

«Όλα αυτά είναι διαχρονικά προβλήματα. Δεν είναι ευθύνη της σημερινής ή της προηγούμενης διοίκησης. Οι οφειλές δεν αφορούν μόνο στην Περιφέρεια αλλά και αλλού… Φθάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί υπάρχουν 60 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτοι λογαριασμοί…»

«Το έργο που γίνεται για τη διαχείριση των σκουπιδιών, με το εργοστάσιο που κατασκευάζουμε ως ΦΟΣΔΑ και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κόστους άνω των 60 εκατ. ευρώ, προσφέρει μεγάλη βοήθεια αλλά είναι κάτι που δεν φαίνεται… Αν συνεχίσουμε να μην διαχειριζόμαστε σωστά τα σκουπίδια, στα κύτταρα των ΧΥΤΑ θα υπάρχει κορεσμός για 1,5-2 χρόνια…»

«Αν δεν πάει το νερό στα Αφάντου, στον Αρχάγγελο, και στη Νότια Ρόδο, το νησί δεν θα μπορέσει να αντέξει… Μπορεί να γίνεται τώρα, αλλά είναι κι από τα πράγματα που λείπουν για να πάμε παρακάτω.

«Πόσα χρόνια ακόμα θα συζητάμε να φύγουν η Πυροσβεστική και το αρχηγείο της Αστυνομίας από το κέντρο της πόλης…»

«Για το πάρκινγκ και το κυκλοφοριακό στην πόλη, δεν είναι λύση να κλείσουμε το κέντρο για να μη πηγαίνουν τα αυτοκίνητα. Και δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν αυτοκίνητα… Πρέπει  να δημιουργήσουμε λύσεις για όλα όσα μας ταλαιπωρούν. Δεν μπορεί να συζητάμε τόσα χρόνια για να φύγει η Πυροσβεστική από το κέντρο της πόλης, ούτε να συζητάμε για να φύγει το αρχηγείο της Αστυνομίας από το κέντρο της πόλης… Στο εξωτερικό όταν πάμε, γιατί περπατάμε στο κέντρο μιας πόλης και όχι μόνο δεν γκρινιάζουμε, αλλά το απολαμβάνουμε…  Εδώ δεν μας αρέσει να περπατάμε και να μην παίρνουμε το αυτοκίνητο…»

«Όταν δύο φορείς της αυτοδιοίκησης δεν  μπορούν να συνεννοηθούν υπάρχει πρόβλημα…»

«Για την αντιπαράθεση με τη ΔΕΥΑΡ, θεωρώ καλό ότι τελικά, η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης. Θα συμφωνήσω ότι ο κόσμος κουράστηκε και ότι τον απασχολούν τα απλά πράγματα. Αν έχει νερό και αν είναι ποιοτικό το νερό. Όταν ο κόσμος έχει τόσα πολλά προβλήματα, και βλέπει τους δύο φορείς της αυτοδιοίκησης να μην μπορούν να συνεννοηθούν υπάρχει πρόβλημα… Όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα θέμα, κάτι που συμβαίνει και στην καθημερινότητά μας, πάντα υπάρχει τρόπος να βρούμε φιλική λύση. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε πάμε στα δικαστήρια…»

«Η Περιφέρεια θα αποκαταστήσει στο 100% όλες τις ζημιές που προκάλεσε η Bora, μέχρι το τέλος του 2025»

«Αυτή τη στιγμή εκτελούμε περισσότερα από 25 μεγάλα έργα στο νησί, συνολικού κόστους 250 εκατ. ευρώ. Πολλά απ αυτά δεν τα βλέπει ο κόσμος αλλά θα τα δει στην καθημερινότητά του όταν ολοκληρωθούν. Κάποια θα τελειώσουν μέχρι το τέλος του 2025, κάποια άλλα στο 2026. Μέχρι το τέλος του χρόνου η Περιφέρεια θα έχει αποκαταστήσει στο 100% , όλες τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου Νοεμβρίου. Στην Ιαλυσό, έγινε ότι έπρεπε να γίνει. Τα υπόλοιπα αφορούν στον Δήμο. Ο, τι υποσχέθηκε η Περιφέρεια το έκανε, ακόμα και σε δίκτυο που είναι δικό της…»

«Η γέφυρα στο Φαληράκι, η πρόσβαση στη Ψίνθο, το έργο στη γέφυρα της Κρεμαστής, είναι έργα που προχωράνε. Το έργο για τη συνέχεια της υδροδότησης στη Νότια Ρόδο θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το άνοιγμα της επόμενης σεζόν. Στο ίδιο χρονικό σημείο θα έχει παραδοθεί και ο δρόμος από Φανερωμένη μέχρι το αεροδρόμιο, κάτι πολύ σημαντικό για την είσοδο της πόλης»

«Μαζί με όλα αυτά εκτελούνται πάρα πολλά έργα όπως είναι η διαχείριση των σκουπιδιών όπως είναι κάποια αντιπλημμυρικά, έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας. Όπως για παράδειγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο που γίνεται στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου. Εως το 2027 θα έχει παραδοθεί στο κοινό»

«Η κατάσταση στο Φράγμα της Απολλακιάς αποτελεί απόρροια της κλιματικής αλλαγής»

«Στο Φράγμα της Απολλακιάς, αν δεν βρέξει, υπάρχει πρόβλημα… Δεν μπορούν εκεί να γίνουν γεωτρήσεις. Δυστυχώς αυτή η εγκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν βρέξει. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο… Η κατάσταση στο Φράγμα της Απολλακιάς είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Είδατε τι έγινε στο Ουζμπεκιστάν με μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας, την Αράλη που συρρικνώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγα χρόνια…»

«Να σεβαστούμε τους μύθους της Ροδου»

«Στη Ρόδο, κάποια στιγμή, πρέπει να σεβαστούμε την περιοχή μας και τους μύθους μας. Είμαστε ένας τόπος που δεν έχουμε «πουλήσει», δεν έχουμε προωθήσει τους μύθους μας. Το αγαλματάκι του Κολοσσού, ένα  από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το πουλάμε με ανοιχτά ποδαράκια σε λάθος σημείο… Ο Κολοσσός δεν ήταν με ανοιχτά πόδια δεν ήταν με ανοιχτά ποδαράκια και δεν ήταν στην είσοδο του Μαντρακίου. Ο Κολοσσός συνδέεται με τον ήλιο και τη τεχνολογία…»

«Δεν μπορεί τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, όταν τον έκανε ο ύπαρχος και τον δημιούργησε στη Ρόδο, να μη το έχουμε προωθήσει καθόλου…   Δεν μπορεί το Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου να είναι σε αυτή την παρακμή… Δεν μπορεί να εξαφανίζουμε και να τιμωρούμε τόσο πολύ την ιταλική περίοδο στον τόπο μας. Δεν μπορεί η Ρόδος, με τέτοια ιστορία, να είναι απούσα από τις διαδρομές της Κεραμικής. Στη Θεσσαλονίκη χρειάστηκε να έρθει ένας Μπουτάρης για να βγάλει την εβραϊκή Κοινότητα στην επιφάνεια, και με το σπίτι του Κεμάλ και να καταφέρει τη σημερινή εξωστρέφεια στην πόλη, κάτι που ήταν τρομερά δύσκολο»

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button