Τάκης Πότσος στο topfm: «Μια λέξη ταιριάζει για ότι έγινε με τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων: Κωλοτούμπα! – Το νοσοκομείο της Ρόδου πάσχει από προσωπικό και όχι από τοίχους και πατώματα… – Η Περιφέρεια ακολουθεί την πολιτική της Κυβέρνησης, θέλει να αποδείξει ότι η ΔΕΥΑΡ δεν μπορεί να διαχειριστεί το νερό» ( video)

Του Στέλιου Σαρέσκου
Λίγα 24ωρα μετά τη λήξη των… σφοδρών αντιπαραθέσεων, μέσω ανακοινώσεων, μεταξύ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και της αίτησης για μεσολάβηση της Διαιτησίας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της σύμβασης, εντελώς αιφνιδιαστικά και απρόσμενα, βγήκε «λευκός καπνός»!
Η συμφωνία τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά στην επόμενη τριετία (2025-2028), έγινε γνωστή με ανακοίνωση της Ένωσης και περιλαμβάνει συνολική αύξηση 11%, η οποία αναλύεται, ανά χρόνο, σε 2%, 5% και 4% . Θυμίζουμε ότι η πρόταση του Σωματείου, για σύμβαση διετούς διάρκειας, ήταν 7% +7% ενώ η Πανελλαδική σύμβαση, για 12μηνη εργασία, υπογράφηκε με αύξηση 5% + 5%…
«Με μια λέξη, αυτό που έγινε, θα το ονόμαζα… κωλοτούμπα! Που ήταν και που είναι οι 5.500 – 6.000 που μαζεύτηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του Σωματείου και η οποία θα υπερασπιζόταν τα συμφέροντά τους; Ολοι αυτοί, είναι ευχαριστημένοι από την κατάληξη αυτή; Κατά την άποψή μου, η σημερινή λειτουργία του Σωματείου, δεν έχει καμιά σχέση σε αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο κόσμος… Και έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από την αύξηση του 2% … Οι πράξεις πρέπει να ταιριάζουν με τα λόγια… Εδώ, είχαμε μια άτακτη υποχώρηση»
Ο Τάκης Πότσος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», στο Δήμο Ρόδου, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι αι γυρίζει» και μίλησε στον Στέλιο Σαρέσκο για την εξέλιξη στην υπόθεση της σύμβασης μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ένωσης Ξενοδόχων, για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, στη Ρόδο, για το Κέντρο Υγείας στο Γεννάδι, για το Νοσοκομείο Ρόδου, για τα δημοτικά τέλη, για την «κόντρα» μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΔΕΥΑΡ και για το φράγμα της Απολλακιάς.
«Μια λέξη ταιριάζει σε αυτό που έγινε με τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων: Κωλοτούμπα!»
«Με μια λέξη, αυτό που έγινε, θα το ονόμαζα… κωλοτούμπα! Που ήταν και που είναι οι 5.500 – 6.000 που μαζεύτηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του Σωματείου και η οποία θα υπερασπιζόταν τα συμφέροντά τους; Ολοι αυτοί, είναι ευχαριστημένοι από την κατάληξη αυτή; Κατά την άποψή μου, η σημερινή λειτουργία του Σωματείου, δεν έχει καμιά σχέση σε αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο κόσμος… Και έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από την αύξηση του 2% … Οι πράξεις πρέπει να ταιριάζουν με τα λόγια… Εδώ, είχαμε μια άτακτη υποχώρηση»
«Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ποια από τις δύο πλευρές είναι ευχαριστημένη με τη νέα σύμβαση…»
«Θεωρώ ότι η διοίκηση του Σωματείου δεν λειτούργησε υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Αν δούμε τι ακριβώς έγινε, θα καταλάβουμε ποια από τις δύο πλευρές έμεινε στο τέλος ικανοποιημένη… Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από την Ένωση και όχι από το Σωματείο… Και μη ξεχνάμε ότι στη Ρόδο, με τον κόσμο που έχουμε κάθε καλοκαίρι είναι πολύ πιο έντονοι οι ρυθμοί της δουλειάς συγκριτικά με τις περισσότερες περιοχές της χώρας»
«Στην εκδήλωση που οργανώνουμε για θέματα στο χώρο της Υγείας, θέλουμε να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις δομές, στο νησί. Έχουμε παρέμβει αρκετές φορές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ακούμε υποσχέσεις και καλές προθέσεις από την πλευρά του υπουργείου, είτε για το Κέντρο στον Αρχάγγελο, είτε για το Κέντρο στο Γεννάδι που εξυπηρετεί όλη τη Νότια Ρόδο αλλά δεν αλλάζει τίποτα… Η υποστελέχωση, αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των δομών από την κυβέρνηση, είναι στο πλαίσιο του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα»
«Το νοσοκομείο της Ρόδου πάσχει από προσωπικό και γιατρούς και όχι από τοίχους και πατώματα…»
«Δείτε τον προϋπολογισμό του Κράτους. Κάθε χρόνο μειώνονται τα κονδύλια για την Υγεία. Στη Ρόδο ακόμα δεν έχουν μπει ιδιώτες, στο βαθμό που έχει συμβεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ίδια συμβαίνουν και στο νοσοκομείου της Ρόδου, όπου οι εκκλήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών για ενίσχυση του προσωπικού, πέφτουν στο κενό και, όπως φαίνεται, εκεί θα μείνουν… Αυτό είναι και το πλάνο… Πρώτα απαξιώνουμε αυτό που θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε… »
«Το νοσοκομείο της Ρόδου δεν πάσχει από χώρους ή αίθουσες, τοίχους και πατώματα… Πάσχει από προσωπικό. Ακόμα και εξειδικευμένα μηχανήματα που υπάρχουν, μπήκαν σε αχρηστία γιατί δεν υπήρχε το προσωπικό να τα δουλέψει… Ακούμε συνεχώς διάφορα περί χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, για σχέδια και μελέτες, για προγράμματα του υπουργείου αλλά, τη στιγμή που τίποτα απ όλα αυτά δεν βοηθάει στη λειτουργία του νοσοκομείου, μοιάζουν… με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… »
«Οι μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ήρθαν να καλύψουν την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης»
«Τα δημοτικά τέλη, δικαιολογημένα, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση του κόσμου. Ήρθαν ως συνέχεια της πολιτικής που έχει στόχο τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και υποχρεώνει τους δήμους να αναζητήσουν ιδίους πόρους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες. Πρώτη έστειλε το μήνυμα η ΚΕΔΕ όταν μίλησε για αυτονομία των Δήμων… Και αυτή η αυτονομία, συνεπάγεται χαράτσια στην πλάτη των πολιτών. Τι έκανε η δημοτική αρχή αμέσως μόλις ανέλαβε; Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει δάνειο… Και ακολούθησε το δεύτερο μέτρο, η αύξηση των δημοτικών τελών»
«Υπάρχουν δήμοι που λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο, χωρίς δάνεια και αύξηση τελών, όπως της Πάτρας όπου δεν είναι τυχαίο ότι εκλέχτηκε για τρίτη συνεχόμενη θητεία δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και αυτοί του Τύρναβου, του Χαϊδαρίου, της Ικαρίας, της Πετρούπολης, της Καισαριανής…»
«Η Περιφέρεια ακολουθεί την πολιτική της Κυβέρνησης – Θέλει να αποδείξει ότι η ΔΕΥΑΡ δεν μπορεί να διαχειριστεί το νερό»
«Στην κόντρα μεταξύ της ΔΕΥΑΡ και της Περιφέρειας, στο τέλος, τη νύφη θα την πληρώσει ο κόσμος. Κι εδώ, αυτό το έργο είναι απόρροια πολιτικών αποφάσεων.
Το νερό, όπως και τα σκουπίδια θα γίνουν τεράστια χρυσοπληρωμένα εμπορεύματα, για τις εταιρείες και στο τέλος για τον κόσμο. Η σκοπιμότητα των κινήσεων της Περιφέρειας σε αυτό το θέμα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Να αποδείξει ότι η ΔΕΥΑΡ δεν είναι ικανή να διαχειριστεί το νερό… Πάντως, όπως παρουσίασε την κατάσταση η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ στο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχουν ζητήματα τα οποία πραγματικά έχουν μια βάση κουβέντας και συζήτησης. Για παράδειγμα, κάποια κομμάτια της σύμβασης, όπως το ότι η ποσότητα του νερού που με βάση το δίκτυο, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που αναγκάζεται να πληρώσει η ΔΕΥΑΡ…»
«Η Περιφέρεια ακολουθεί πιστά την πολιτική γραμμή της Κυβέρνησης. Έχει έρθει σε ρήξη ή έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε κάποιο θέμα; Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Περιφερειάρχης εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών»
«Η έλλειψη νερού στο φράγμα της Απολλακιάς θα είναι ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο»
«Η κακή κατάσταση του φράγματος της Απολλακιάς αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της εγκατάλειψης του αγροτικού κόσμου. Μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα και, φθάσαμε στο σημείο να ασχολούνται μόνο οι αγρότες, οι πραγματικοί αγρότες… Και αυτοί είναι που θα την «πληρώσουν» στο τέλος… Όπως πληρώνουν όλα τα χρόνια τις αυξήσεις των τιμών στα φυτοφάρμακα, στα φυτά, στα εφόδια, σε όλα τα γεωργικά είδη, στα μηχανήματα… Αυτή η έλλειψη νερού θα είναι η ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο. Το κακό είναι ότι δεν εμφανίζεται κανείς από τους αρμόδιους να ενημερώσει τον κόσμο… Όταν πρόκειται για… υδροπλάνα, βγαίνουν η μια ανακοίνωση μετά την άλλη… »

Δείτε το βίντεο της εκπομπής (15/7 «Ρόδος είναι και γυρίζει» με καλεσμένο τον Τάκη Πότσο