Παρουσία του ΑΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημητρίου Χούπη, του δ/κτη της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγου Εμμανουήλ Θεοδώρου, του δ/κτη της 80 ΑΔΤΕ ταξίαρχου Παύλου Ανδρικόπουλου , των βουλευτών του Νομού, Μίκας Ιατρίδη και Βασίλη Υψηλάντη, του Επάρχου Μανώλη Μουσελή, ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας και του λιμενικού, του ταξίαρχου Μανώλη Καζαμία και του υποναύαρχου κου Δελλή αντίστοιχα και χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαουρίας Κύπρου Γρηγορίου, τελέστηκε και φέτος ο Μέγας Εσπερινός της μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής του νησιού.
Τα εννιάμερα της Παναγίας του Χάρου πάντοτε προσελκύουν εκατοντάδες κόσμου απ’ τα γύρω νησιά αλλά και απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα.
Προηγήθηκε λιτάνευση της εικόνας την οποία ακολούθησε λαοθάλασσα πιστών που ήρθαν για να εκπληρώσουν το τάμα τους.
“Παναγιά του Χάρου”
Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει μέρες τώρα. Στο μικρό εκκλησάκι του 1600 που βρίσκεται στο «Λειψώ», όπως αποκαλούν οι Δωδεκανήσιοι το μεγαλύτερο νησάκι του συμπλέγματος των Λειψών, τιμούν την Παναγία του Χάρου, εννέα μέρες μετά την Κοίμησή της.
Είναι ένας Ναός αφιερωμένος στην «Παναγία του Χάρου» και τον έφτιαξαν μοναχοί από την Πάτμο. Γιατί την αποκαλούν οι κάτοικοι των Λειψών έτσι τη θαυματουργή εικόνα που έμεινε ανέπαφη με το πέρασμα του χρόνου; Γιατί, σπάνια στην Ορθόδοξη εικονογραφία, η Παναγία αντί να κρατά το θείο βρέφος κρατά τον Εσταυρωμένο.
Η Παναγία ιστορείται να κρατά τον Χριστό όχι ως βρέφος, αλλά νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου. Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε «Παναγία του Χάρου».
Αυτή τη θαυματουργή εικόνα όπου οι κάτοικοι κάθε χρόνο ανήμερα του Ευαγγελισμού εναποθέτουν ανθισμένα ολόφρεσκα κρινάκια. Ήταν μία κίνηση που έκανε το 1943 μία νεαρή κάτοικος του νησιού. Κι από τότε οι κάτοικοι, κάθε χρόνο ευλαβικά, αφιερώνουν τα κρινάκια. Με τους μήνες, όπως είναι φυσικό, τα κρινάκια μαραίνονται. Όμως το μικρό θαύμα συμβαίνει ανελλιπώς κάθε χρόνο.
Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι θύρες του μικρού ναού για να τιμήσουν τις εννέα ημέρες από την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου, τα κρινάκια βγάζουν μπουμπούκια! Αποκτούν, με θαυμαστό τρόπο, ζωή και πάλι.
Τα κρινάκια της Παναγιάς τα μαζεύουν μετά τη γιορτή της και τα προσφέρουν για ευλογία στους προσκυνητές.
Οι προετοιμασίες ξεκινούν ημέρες πριν, από τον καθεδρικό ναό του νησιού, που ανοικοδομήθηκε το 1931 με δαπάνες της Λειψωτικής αδελφότητος της Αμερικής.
Η τελετή της μεταφοράς της εικόνας της Παναγιάς του Χάρου, με τα ανθισμένα κρινάκια, ξεκινά το απόγευμα γύρω στις έξι και με πομπή η εικόνα μεταφέρεται πεζή περίπου 1.800 μέτρα μέχρι την Εκκλησία της Παναγίας του Χάρου όπου τελείται ο Πανηγυρικός Εσπερινός.
Στη συνέχεια μοιράζονται τα κρινάκια και όλοι στο νησί, ντόπιοι και επισκέπτες – ακόμη και ξένοι που δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν πολλά αλλά δείχνουν απέραντο σεβασμό- τιμούν την Παναγία του Χάρου.