ΕλλάδαΤουρισμός

Έρευνα ΙΤΕΠ: Η πληρότητα και οι τιμές καθορίζουν τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να εστιάζουν έντονα σε παραδοσιακούς δείκτες απόδοσης που σχετίζονται με την πληρότητα και τα έσοδα, ενώ η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. 

Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της Ελλάδας, με τίτλο «Η Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην λειτουργία των Ελληνικών Ξενοδοχείων».

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δείχνουν ότι συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε μετρήσεις που σχετίζονται άμεσα με τη ζήτηση και την τιμολογιακή πολιτική. Ως πιο διαδεδομένος δείκτης παρακολούθησης επιδόσεων στα Ελληνικά ξενοδοχεία αναδεικνύεται το Ποσοστό Πληρότητας Δωματίων, που παρακολουθείται από το 71% των ξενοδοχείων, ενώ ακολουθεί η Μέση Ημερήσια Τιμή (ADR) με 59%.

Ακολουθούν, με σαφώς χαμηλότερα ποσοστά, δείκτες όπως η Μέση Διάρκεια Διαμονής (41,4%), το Ποσοστό Άμεσων Κρατήσεων (38,5%) και τα Έσοδα ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο ή RevPAR (36,8%). 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια σχετική υστέρηση σε δείκτες όπως η Ικανοποίηση Πελατών (32,4%), το Συνολικό Λειτουργικό Ακαθάριστο Κέρδος (TGOP) (32%) και το Ποσοστό Κόστους Εργασίας (29,1%), δείχνοντας ότι η ποιότητα και η αποδοτικότητα δεν βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πολύ μικρή παρακολούθηση δεικτών βιωσιμότητας και λειτουργικής αποδοτικότητας: το RevPAM μόλις 1,7%, το Ποσοστό Ανανεώσιμης Ενέργειας 9,4%, το Κόστος Απόκτησης Πελάτη 7,6% και ο Δείκτης Διατήρησης Προσωπικού 12,3%.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι παρότι γίνεται χρήση σύγχρονων εργαλείων, σημαντικό ποσοστό ξενοδοχείων συνεχίζει να εφαρμόζει μη αυτοματοποιημένες μεθόδους. Σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία (48,2%) διαχειρίζονται τις κρατήσεις τους μέσω channel manager, ενώ ένα επίσης σημαντικό ποσοστό (45,1%) συνεχίζει να το κάνει χειροκίνητα μέσω διαδικτύου. Λιγότερο διαδεδομένες είναι οι κρατήσεις μέσω ξενοδοχειακού λογισμικού/CRS (14,4%) ή πρακτορείων (17,4%). 

Τεχνητή νοημοσύνη: Θετική αντίληψη, περιορισμένη εφαρμογή

Η τεχνητή νοημοσύνη, παρότι αναγνωρίζεται ως σημαντική, παραμένει στο περιθώριο των καθημερινών λειτουργιών των ξενοδοχείων. Μόλις το 22,7% των ξενοδόχων δηλώνει ότι την χρησιμοποιεί, ενώ το 52% δεν την έχει εντάξει καθόλου στη λειτουργία του.

Παρά ταύτα, περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες του χώρου βλέπουν την AI θετικά (50%) και θεωρούν ότι αφορά άμεσα την επιχείρησή τους (56,4%).

Οι πιο διαδεδομένες εφαρμογές AI είναι το ChatGPT (19,5%), τα chatbots (8,5%), η ανάλυση και απάντηση σε online κριτικές πελατών (10,7%) και η προγνωστική ανάλυση (10,2%). Άλλες δυνατότητες όπως η αναγνώριση προσώπου ή η αυτόματη δημιουργία μενού παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά χρήσης (κάτω από 5%).

Υψηλό το ενδιαφέρον για AI σε κρατήσεις και marketing

Η πλειοψηφία των ξενοδόχων θεωρεί ότι η AI θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο στις κρατήσεις (60,2%), στα οικονομικά (53,8%) και στο μάρκετινγκ (53,6%). Ακολουθούν η ανάλυση δεδομένων (45%), η διαχείριση σχέσεων πελατών (36,7%) και η κυβερνοασφάλεια (33,4%).

Τα κύρια οφέλη που αναγνωρίζονται είναι η εξοικονόμηση χρόνου (42,3%), η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας (32,1%), η αύξηση πωλήσεων (25,5%) και η βελτίωση της επικοινωνίας/ μάρκετινγκ (24,2%). Ωστόσο, η μείωση κόστους (23,1%) φαίνεται να είναι χαμηλότερα στην αντίληψη των επιχειρηματιών.

Τα εμπόδια για την υιοθέτηση της Α.Ι. αφορούν κυρίως την έλλειψη πληροφόρησης (38,9%) και τις ανησυχίες για ασφάλεια και ιδιωτικότητα (27,7%). Ακολουθούν η έλλειψη υποστήριξης από τη διοίκηση (26,4%), οι αυστηροί κανονισμοί (25,9%), το κόστος εγκατάστασης (23,2%) και η τεχνική πολυπλοκότητα (20%).

Το 93,8% των ξενοδοχείων που συμμετείχαν στην έρευνα λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς να ανήκει σε αλυσίδα και το 39,6% βρίσκεται σε παραθαλάσσιο προορισμό, ενώ ακολουθούν τα ξενοδοχεία στην ύπαιθρο (22,3%).

Το 90,6%, και επομένως η πλειοψηφία των πελατών τους, τα επισκέπτονται για διακοπές και αναψυχή με ένα ποσοστό 7,1% να διαμένει για επαγγελματικούς λόγους και μόλις το 0,7% να τα επισκέπτεται για συνέδρια, εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις (MICE).

ΠΗΓΗ:tornosnews.gr

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button