
Ανάμεσα στις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου, με τις περισσότερες ημέρες καύσωνα αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η βρετανική ένωση καταναλωτών Which?.
Η έρευνα ανέλυσε τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε πάνω από 50 προορισμούς της περιοχής αυτής το καλοκαίρι του 2024, και κατέγραψε πόσο συχνά ο υδράργυρος ανέβηκε επάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου, βάσει δεδομένων από την CustomWeather, σε μια προσπάθεια να αναδείξει ποιοι προορισμοί γίνονται όλο και πιο ανυπόφορα ζεστοί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Η Κέρκυρα ο πιο θερμός προορισμός της Ελλάδας
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2024 η Κέρκυρα ήταν ο 7ος πιο θερμός προορισμός στην περιοχή, με συνολικά 21 ημέρες όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 36 βαθμούς Κελσίου. Πιο ζεστοί προορισμοί ήταν το Σαρμ ελ Σέιχ και η Χουργκάντα (όλο το μήνα), ενώ ακολούθησε η Λευκωσία (28 ημέρες καύσωνα), το Κάιρο (25), το Μπόντρουμ (24) και η Σμύρνη (24).
Στην κατάταξη με τους θερμότερους προορισμούς τον Ιούλιο ακολουθεί η Αθήνα στην 8η θέση με 20 ημέρες καύσωνα, ενώ υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και για τις μισές ημέρες του Ιουλίου σε Κρήτη και Χαλκιδική. Σε Σαντορίνη και Ρόδο δεν εντοπίστηκε καμία ημέρα του Ιουλίου με τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Σχεδόν οι μισές ημέρες του Ιουλίου στη Ρώμη και τη Λάρνακα ήταν θερμότερες από 36 βαθμούς Κελσίου, όμως στην ακτή Αμάλφι και στην Πάφο δεν υπήρξε καμία ημέρα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Πιο ζεστός Ελληνικός προορισμός και για τον Αύγουστο αναδείχθηκε η Κέρκυρα (10η στην κατάταξη), με 15 ημέρες καύσωνα, με τις περισσότερες ζεστές ημέρες να καταγράφονται σε Σαρμ ελ Σέιχ και Χουργκάντα (όλο τον Αύγουστο), Λευκωσία (24 ημέρες), Εξτρεμαδούρα (23), Κάιρο (21), Μαδρίτη (20), Μπόντρουμ (17), Ρώμη (17) και Σμύρνη (15).
Μετά την Κέρκυρα, ο Αύγουστος ανεβάζει τον υδράργυρο άνω των 36 βαθμών Κελσίου και στην Αθήνα με 13 ημέρες καύσωνα, στην Κρήτη και στη Χαλκιδική σημειώθηκαν 7 ημέρες υψηλών θερμοκρασιών και από 1 ημέρα σε Σαντορίνη και Ρόδο.
Παρά τις κατά γενική ομολογία υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλα τμήματα της Νότιας Ευρώπης, υπάρχουν εναλλακτικές για όσους προτιμούν πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες. Η Which? προτείνει μάλιστα τη Ρόδο ανάμεσα στους ιδανικούς προορισμούς για όσους δεν αντέχουν τον καύσωνα, καθώς και την Costa Blanca της Ισπανίας, τη Βρετάνη της Γαλλίας, την ακτή Αμάλφι της Ιταλίας, την Ίστρια της Κροατίας, τη Μαδέρα της Πορτογαλίας και την Καππαδοκία της Τουρκίας.
Αντίθετα, προορισμοί προς αποφυγή, είναι η Λευκωσία, το Alentejo της Πορτογαλίας και η Αίγυπτος.
«Οι καύσωνες δεν θεωρούνται πια αφύσικοι»
Η Which? επισημαίνει ότι τμήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών της Μεσογείου έχουν γίνει αφόρητοι προορισμοί κατά την περίοδο αιχμής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν είναι απαραίτητο κανείς να τους αποφύγει καθώς η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες δεν θεωρούνται πια αφύσικες.
Φέτος, κύματα καύσωνα έπληξαν ήδη από τις αρχές Ιουνίου τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Σεβίλλη όπου ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Σμύρνη εξαιτίας πυρκαγιών, ενώ οι αρχές του Παρισιού έκλεισαν τον τελευταίο όροφο του Πύργου του Άιφελ.
Πέρυσι, η Ισπανία αντιμετώπισε τέσσερα συνεχόμενα κύματα ακραίου καύσωνα, όπου οι θερμοκρασίες σε μέρη της χώρας ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η Which? κάνει επίσης αναφορά στην πρωτοβουλία των Ελληνικών αρχών να κλείνουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης κατά τη περυσινή χρονιά για λόγους ασφάλειας όταν οι θερμοκρασίες έφταναν τους 43 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συνεχίζεται και φέτος.
ΠΗΓΗ:tornosnews.gr