Uncategorized

ΙΤΕΠ: Σε τροχιά βιώσιμου μοντέλου η Ελληνική φιλοξενία – Επενδύσεις 200 εκατ. σε δράσεις βιωσιμότητας

Σταδιακή είσοδο στην βιώσιμη προσέγγιση της φιλοξενίας πραγματοποιούν τα Ελληνικά ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στις κατηγορίες τεσσάρων και πέντε αστέρων, πραγματοποιώντας επενδύσεις σε δράσεις βιωσιμότητας που συνολικά αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 19% του συνόλου των επενδύσεων των Ελληνικών ξενοδοχείων το 2024 (πάνω από 1 δισ. ευρώ).

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) «ESG – Βιωσιμότητα του Ξενοδοχειακού Κλάδου», που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΤΕΠ, Δρ. Γεώργιο Πετράκο, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Χαράσσοντας τον Δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο», που διεξήχθη στις 27 Μαϊου στη Ρόδο, με τη συνδιοργάνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 2024 στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, έδειξε ότι τα υψηλότερα ποσά επενδύσεων σε δράσεις βιωσιμότητας προέρχονται από την κατηγορία των τετράστερων ξενοδοχείων (78 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν τα πεντάστερα (30 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πρόοδο της μετάβασης της Ελληνικής φιλοξενίας σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, καθώς τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων αποτελούν το 27% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού και το 54% των ξενοδοχειακών δωματίων.

Το 40% των ξενοδοχείων υλοποιούν δράσεις βιωσιμότητας με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, το 29,1% προσανατολίζεται στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και το 10,3% στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Στο κομμάτι διαχείρισης της ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, ο αριθμός των Ελληνικών ξενοδοχείων που χρησιμοποιούν κεντρικό σύστημα ελέγχου κτιρίου (BMS) έχει αυξηθεί σε 9,9% έναντι 6,3% το 2023. Οι κυριότερες ενεργειακές υποδομές τους είναι τα ενεργειακά κουφώματα (54,4%), τα ενεργειακά τζάμια (50,2%), οι τέντες και τα σκίαστρα (48,7%), η θερμομόνωση τοίχων και ταρατσών (36,2%), οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (15,7%) και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (13,6%).

Το 21% διαθέτει σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης (64% στα πεντάστερα και 36% στα τετράστερα) ενώ το 73% έχει στόχους μείωσής της, έναντι ποσοστού 67% το 2023.

Τα Ελληνικά ξενοδοχεία, ενισχύοντας την κοινωνική διάσταση της βιωσιμότητας, χρησιμοποιούν προϊόντα τοπικών πιστοποιημένων παραγωγών (53,7%), εποχικών τροφίμων και ποτών (51,5%), ανακυκλώσιμων – βιοδιασπώμενων προϊόντων και συσκευασιών (43,9%), καθαριστικών/χημικών φιλικών στο περιβάλλον (43%) και πιστοποιημένων φιλικών στο περιβάλλον προμηθευτών (40,5%).

Ως προς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών:

  • Το 49,5% των ξενοδοχείων διαθέτει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και το 13,4% Πιστοποίηση στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας ή της Αειφορίας,
  • το 25,7% υλοποιούν δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σχετικές με το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα, και ιδιαίτερα τα πεντάστερα (57%) και τετράστερα ξενοδοχεία (41,3%).
  • Το ποσοστό των ξενοδοχείων που ενημερώνουν τους πελάτες για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των διακοπών τους διαμορφώνεται σε 30%, έναντι 20% στην αντίστοιχη έρευνα του ΙΤΕΠ το 2023.
  • Το 46% των ξενοδοχείων υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στους υπαλλήλους τους για την ανακύκλωση, το 34,7% για τη διαχείριση νερού, το 34% για την ενεργειακή διαχείριση, το 23% για την τοπική κουλτούρα και παράδοση και το 11% για την οικολογία/ βιοποικιλότητα.

Αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων, τα Ελληνικά ξενοδοχεία προβαίνουν στη μείωση χρήσης υλικών όπως το χαρτί (39,6%), το πλαστικό (39,4%), οι μπαταρίες (29,5%) και το γυαλί (28,6%) και σε μεγαλύτερα ποσοστά σε ανακύκλωση των υλικών αυτών.

Το 20% των ξενοδοχείων με εστιατόρια διαθέτει σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης του Food Waste, εκ των οποίων το 55% αντιστοιχεί σε πεντάστερα ξενοδοχεία και το 28% σε τετράστερα. Παράλληλα, το 65,4% εφαρμόζει πρακτικές ελαχιστοποίησης των αποβλήτων κουζίνας με τη σίτιση προσωπικού, το 22,4% με δωρεάν γεύματα σε άτομα και οργανισμούς που το χρειάζονται και το 11,3% με την κομποστοποίηση.

Με το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου να βρίσκονται «στα κόκκινα» όσον αφορά τον υδρολογικό κίνδυνο, οι πιο διαδεδομένες δράσεις των Ελληνικών ξενοδοχείων στην εξοικονόμηση νερού, είναι η επαναχρησιμοποίηση πετσέτας (53,7%), τα καζανάκια μειωμένης κατανάλωσης νερού (53%), οι ενημερωτικές σημάνσεις σχετικά με την εξοικονόμηση νερού στο ξενοδοχείο (49,1%), η επαναχρησιμοποίηση κλινοσκεπασμάτων (44,4%), τα αυτόματα συστήματα για ελεγχόμενο πότισμα (34%) και η τοποθέτηση μειωτήρων/αισθητήρων στη ροή του νερού σε βρύσες, ντουζ κλπ. (32,2%).

Από το 45,6% των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, τα οποία διαθέτουν πισίνα, το 60,8% εστιάζει στον περιορισμό διαρροών και περίπου το 6% χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό.

Παράλληλα, το 32% διαθέτει σύστημα καταγραφής κατανάλωσης νερού έναντι αντίστοιχου ποσοστού 24% το 2023, ενώ το 60% έχει θέσει στόχο μείωσης της κατανάλωσης νερού.

ΠΗΓΗ:tornosn

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button