To τελικό ύψος του λογαριασμού εξαρτάται πρώτον από την κατανάλωση και δεύτερον από την τιμή της χρέωσης ανά κιλοβατώρα.
Όλα τα δεδομένα για να λύσουμε την “εξίσωση” και να υπολογίσουμε σε ποιο επίπεδο θα φτάσει ο λογαριασμός του ρεύματος για τις καταναλώσεις που θα γίνουν τον Αύγουστο (σ.σ. για τον Ιούλιο έχουμε πλήρη εικόνα) δεν τα έχουμε αυτή τη στιγμή. Μπορούμε όμως να “αποκωδικοποιήσουμε” τις κυβερνητικές εξαγγελίες και να κάνουμε μια όσο το δυνατόν πιο ασφαλή πρόβλεψη για το πού μπορεί να φτάσει το πράσινο τιμολόγιο τον επόμενο μήνα. Η έγκαιρη εκτίμηση έχει νόημα, καθώς αν διαπιστώσουμε από τώρα ότι τα νούμερα μπορεί -ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις- να ξεφύγουν επικίνδυνα, η εναλλακτική του σταθερού τιμολογίου είναι εδώ και μπορεί κάποιος να την επιλέξει.
To τελικό ύψος του λογαριασμού εξαρτάται πρώτον από την κατανάλωση και δεύτερον από την τιμή της χρέωσης ανά κιλοβατώρα, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από το “χρώμα” του τιμολογίου και από το ύψος της επιδότησης που θα δοθεί.
Δύο σενάρια είναι τα εξής:
1. Το νοικοκυριό θα καταναλώσει τον Αύγουστο 500 κιλοβατώρες. Αν το νοικοκυριό παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, θα κάνει χρήση των επιδοτήσεων. Ποιες θα είναι αυτές δεν γνωρίζουμε όμως ο στόχος είναι να παραμείνει η χρέωση (μετά τις επιδοτήσεις) περίπου στα 15 λεπτά. Με αυτή την τιμή αλλά και με όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις που θα προστεθούν στον λογαριασμό (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, πάγια, ΕΡΤ, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κλπ) ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει στα 124,4 ευρώ. Αυτό είναι το σενάριο με το πράσινο τιμολόγιο. Αν το νοικοκυριό γυρίσει στο μπλε” τότε ο λογαριασμός θα εξαρτηθεί από το που θα “κλειδώσει” την τιμή. Αυτή τη στιγμή, ο βασικός πάροχος προσφέρει τιμή 14,4 λεπτά και με αυτή τη διαφορά ο μηνιαιός λογαριασμός διαμορφώνεται στα 121,22 λεπτά. Άλλοι πάροχοι δίνουν χαμηλότερη τιμή αλλά με πάγιο έως και 10 ευρώ. Αν π.χ κλειδώσετε στα 10 λεπτά με πάγιο 10 ευρώ, θα πληρώσετε συνολικά 103 ευρώ. (σ.σ. σε όλα τα ποσά μηνιαίων λογαριασμών δεν περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη). Τι δείχνει αυτό το παράδειγμα; Ότι με δεδομένο ότι οι καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες θα επιδοτηθούν, το “γύρισμα” σε μπλε τιμολόγιο μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα κίνηση μόνο αν κάποιος βρει και “κλειδώσει” σε μια αρκετά χαμηλή τιμή κάτω από 12-13 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτό φυσικά μπορεί να προϋποθέτει και αλλαγή παρόχου.
2. Το νοικοκυριό θα καταναλώσει τον Αύγουστο 1200 κιλοβατώρες. Σε αυτά τα επίπεδα, το νοικοκυριό θα πρέπει να ενδιαφερθεί και για το πόσο θα τιμολογηθεί η κιλοβατώρα με το πράσινο τιμολόγιο, καθώς η επιδότηση δεν θα καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης. Με τα σημερινά δεδομένα που η τιμή χονδρικής του ρεύματος είναι στα 138 ευρώ (μέση τιμή στο διάστημα 1-18 Ιουλίου) το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου μπορεί να εκτιναχθεί από τα 13,6 λεπτά στα 20,5 λεπτά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι πρώτες 500 κιλοβατώρες της κατανάλωσης θα χρεωθούν με 14-15 λεπτά (ανάλογα με το ποια θα είναι η επιδότηση) και οι υπόλοιπες 700 με τα 20,5 λεπτά. Τι συνολικό λογαριασμό βγάζει αυτό μαζί με τις λοιπές χρεώσεις; Λίγο πάνω από 370 ευρώ. Με το μπλε τιμολόγιο και τη χρέωση των 14,5 λεπτά, ο λογαριασμός περιορίζεται στα 313 ευρώ. Άρα εκεί το μπλε τιμολόγιο εξασφαλίζει ένα όφελος της τάξεως των 57 ευρώ για την κατανάλωση του Αυγούστου. Αν πάλι βρεθεί σταθερό με χρέωση 10 λεπτών και πάγιο 10 ευρώ, ο μηνιαίος λογαριασμός μπορεί να υποχωρήσει στα 261 ευρώ. Από εκεί και πέρα βέβαια, το μπλε τιμολόγιο κρατά δεσμευμένο τον καταναλωτή για 12 μήνες. Το πώς θα εξελιχθεί η τιμή της κιλοβατώρας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, κανείς δεν το γνωρίζει.
Τι προκύπτει; Στις μικρές καταναλώσεις τα νοικοκυριά δεν θα δουν μεγάλες επιβαρύνσεις καθώς αυτές σε μεγάλο βαθμό θα απορροφηθούν από τον μηχανισμό επιδοτήσεων. Τα στατιστικά δείχνουν ότι καταναλώσεις κάτω των 500 κιλοβατωρών πραγματοποιούν τουλάχιστον τα 7 στα 10 νοικοκυριά. Από εκεί και πέρα, στις μεγάλες καταναλώσεις ίσως κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να “κλειδώσει” την τιμή ειδικά αν βρει χαμηλή τιμή (σ.σ. ο μηχανισμός αναζήτησης της ΡΑΕ θα βοηθήσει για να εντοπίσετε γρήγορα όλα τα μπλε τιμολόγια που υπάρχουν στην αγορά). Ένα είναι σίγουρο: η φθηνότερη κιλοβατώρα είναι αυτή που δεν καταναλώνεται άρα ειδικά για τον Αύγουστο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών.
ΠΗΓΗ:THETOC