
Ξεκάθαρο μήνυμα «Μη λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» απηύθυνε προς όλες τις κατευθύνσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κατά την ανοικτή ενότητα της ετήσιας γενικής της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι τα ξενοδοχεία είναι η εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας.
Ανοίγοντας τη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Χατζής ανέδειξε τη συμβολή της Ομοσπονδίας στη διεκδίκηση της ανταγωνιστικότητας και προστασίας του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα αλλά και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και παγκοσμίως ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, με υψηλή προστιθέμενη αξία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία…
-Ανέδειξε πρώτη ότι η αναφορά στον υπερ-τουρισμό είναι αποπροσανατολιστική. Όλη η συζήτηση αφορά στην επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, καθώς η φθίνουσα απόδοσή ορισμένων υποδομών προκαλεί φαινόμενα συνωστισμού που καμία σχέση δεν έχουν με το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.
-Αντέδρασε άμεσα για τον περιορισμό της αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων από την αρχική πρόβλεψη για 2% σε 0,75%, εξοικονομώντας από τον κλάδο επιβαρύνσεις ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ.
-Συγκέντρωσε πάνω από 1.000 παράνομα καταλύματα από διαδικτυακές πλατφόρμες και πιέζει για την εφαρμογή ελέγχων και αυστηρότερων κυρώσεων
– Παράλληλα με την μελέτη που είναι ήδη σε εξέλιξη από την PwC για τη φορολογική επιβάρυνση των ξενοδοχείων, δρομολογεί σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ, έρευνα ειδικά για τα πιο αδύναμα οικονομικά ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μικρά νησιά ώστε να χαρτογραφηθούν οι ιδιαιτερότητές τους και να τεκμηριωθεί η ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητάς τους.
-Με τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) καθιέρωσε δικαιότερο μηχανισμό διαφοροποίησης των μισθών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η καινοτόμος αυτή ρύθμιση της ΣΣΕ σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της δημιουργίας Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, προσαρμόζουν τη ΣΣΕ στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, διασφαλίζοντας την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Μέσα από την ισορροπία αυτή, η νέα ΣΣΕ προσεγγίζει με κοινωνική ευθύνη όλους τους stakeholders», υπογράμμισε ο κ. Χατζής.
-Στον τομέα εκπαίδευσης των μελών της, διοργάνωσε 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά εργαστήρια σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες, όπως η Deloitte και η EPSILON, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται δύο ακόμα (ένα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικογένειας με επίκεντρο κοινωνικά ευαίσθητα θέματα και ένα άλλο με τη Deloitte, με επίκεντρο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη χρηματοδότηση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων).
-Καθιέρωσε τον θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων ο οποίος έχει ταξιδέψει ήδη σε 5 περιφέρειες της χώρας, με το έκτο να πραγματοποιείται αυτό τον Μάιο στις Κυκλάδες, ενώ μέχρι το τέλος της θητείας του ΔΣ, η ΠΟΞ θα καλύψει όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
-Διοργάνωσε τρία Συμβούλια Προέδρων, με το τελευταίο να αποτελεί το πρώτο Συμβούλιο Προέδρων στην ιστορία της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σε στρογγυλό τραπέζι, όπου όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων της χώρας είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, και με τη συμμετοχή να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.
-Οργάνωσε το πρώτο Next Gen Roundtable, έναν νέο θεσμό με συμμετοχή νέων έως 30 ετών.
«Οι ξενοδόχοι είναι πιο ενωμένοι από ποτέ, ανεξάρτητοι, χωρίς λογοκρισία και αγκυλώσεις. Στόχος μας παραμένει η ιστορική μας ομοσπονδία, το σπίτι του Έλληνα ξενοδόχου, ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού κλάδου, που αποτελεί την εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας, να συνεχίσει να λειτουργεί με όλη την δυναμική και σοβαρότητα που της αρμόζει», τόνισε ο κ. Χατζής.
Όπως είπε, «ακολουθούμε μια μεθοδική και τεκμηριωμένη πολιτική και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη δυναμική και ανταγωνιστικότητά μας, να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των ξενοδόχων (μικρών και μεγάλων, σε δημοφιλείς αλλά και λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς) και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και παγκοσμίως ελκυστικού τουριστικού προϊόντος».

Ο. Κεφαλογιάννη: Στόχος να γίνουμε πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στον κόσμο
Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι να «αναδείξουμε τη χώρα σε πρότυπο προορισμό βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η υπουργός τόνισε ότι το 2025 ξεκίνησε με ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, με αύξηση της τουριστικής κίνησης και των εσόδων, ενώ αναφέρθηκε και στις θετικές επιδόσεις του 2024 όπου υπήρξε σημαντική άνοδος στους «πλάγιους» μήνες, ενισχύοντας τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου ή 12μηνης τουριστικής κίνησης στη χώρα.
Αναδεικνύοντας τη συμβολή του τουρισμού στην οικονομία, στις επενδύσεις και στις τοπικές κοινωνίες, η υπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος τομέας της Ελληνικής οικονομίας και συνεισφέρει 22 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στη στρατηγικη που υλοποιει το υπουργειο μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών και δράσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών, για την ενίσχυση των υποδομών με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους ταξιδιώτες και για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις ανέδειξε τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, την προώθηση των χρονομεριστικών μισθώσεων και τη θέσπιση προδιαγραφών στη βραχυχρόνια μίσθωση. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον ορεινό, τον θαλάσσιο, τον καταδυτικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό. Παράλληλα, παρουσίασε δράσεις όπως η ενίσχυση της διαχείρισης προορισμών με την ίδρυση DMΜOs, η αναβάθμιση της πλατφόρμας Visit Greece με ψηφιακά εργαλεία, το Upskilling και reskilling για τη στήριξη της απασχόλησης.
Γ. Χατζημάρκος: Να σταματήσει να στοχοποιείται ο τουρισμός ως γαλέρα
Για στοχοποίηση του τουριστικού κλάδου, ο οποίος διαχέει τα οφέλη του στην κοινωνία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι χάρη στον τουριστικό κλάδο, το Νότιο Αιγαίο έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες στην καταπολέμηση της ανεργίας, είναι πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μοναδική στη χώρα μας που έχει αυξήσει τον πληθυσμό της και έχει ενδείξεις αντιστροφής του brain drain.
Παρά τη θετική αυτή συμβολή του τουρισμού, όπως είπε, ο κλάδος στοχοποιείται. Δε μπορώ να φανταστώ ο δημόσιος διάλογος θα συνεχίσει να δηλητηριάζει τις ψυχές των νέων ανθρώπων με αντιλήψεις ότι ο τουρισμός είναι γαλέρα και η καταστροφή του τόπου, και όσοι τον στηρίζουν είναι εκπρόσωποι σκοτεινών δυνάμεων με ιδιοτελή κίνητρα αδιαφορώντας για το ανθρώπινο και φυσικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν θέματα προς διαχείριση, συνολικά, αλλά δε μπορώ να φανταστώ του Έλληνες να μισούν τον τουρισμο, πρόσθεσε και κάλεσε τα θεσμικά όργανα ώστε να «περάσουμε το σωστό μήνυμα στην κοινωνία» για τον τουρισμό και στη συμβολή του.
Για τη Σαντορίνη, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι «έχουμε παράθυρο ελπίδας» και ότι με τις προσπάθειες όλων στη διαχείριση της κατάστασης στο τέλος της σεζόν τα αποτελέσματα θα είναι καλά.
Α. Σμπώκου: Ανοδική πορεία αλλά με ποιοτικούς όρους
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΤΕ, κ. Αγάπη Σμπώκου, αναφέρθηκε στην σταθερή τροχιά ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, έχοντας εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Όπως είπε το 2024 ήταν έτος ορόσημο με τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του Ελληνικού τουρισμού σε έσοδα και αφίξεις. Η αύξηση εσόδων ανήλθε σε 5,4% από το 2023, στα 21,7 δισ. ευρώ, ενώ οι αφίξεις συνολικά αναμένεται να πλησιάσουν, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, τα 40 εκατ.
Για το 2025 η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη, με πολύ θετικά μηνύματα από την έκθεση ΙΤΒ για τις προκρατήσεις και το ευρύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τις κύριες αγορές τουρισμού, είπε. Ωστόσο, η συνεχής αύξηση δεν μπορεί να είναι η μοναδική στόχευση, σημείωσε η κ. Σμπώκου, καθώς οι προκλήσεις που επηρεάζουν τον τουριστικό οικοσύστημα παραμένουν πολλές, με νέα σταθερά την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Στόχος, τόνισε, είναι η διαμόρφωση ενός βιώσιμου, ποιοτικού και ανθεκτικού τουριστικού μοντέλου που θα έχει οφέλη στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.
Ανέδειξε επίσης τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον Ελληνικό τουρισμό, όπως προκύπτουν από προτάσεις του ΣΕΤΕ και περιλαμβάνουν…
- τις υποδομές και τη διαχείριση των τουριστικών ροών. Οι επενδύσεις πρεπει να συμβάλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις ειναι δυσανάλογες των δημοσίων, πρωτίστως για τους πολίτες και ύστερα για τους επισκέπτες.
- την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να ακολουθήσει το μοντέλο των DMMOs
- την ανταποδοτικότητα των τελών που εισπράττονται από τον τουρισμό
- την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που παραμένει σε εκκρεμότητα, και το οποίο θα παρέχει ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις.
- την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία,
- τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ώστε να προστατευθεί η κατοικία, και τη διενέργεια ελέγχων για καταλύματα που παρουσιάζονται ως βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλα λειτουργουν ως τουριστικά καταλύματα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν στη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών, στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στα ξενοδοχεία, στην επίλυση ζητημάτων των επιχειρήσεων όπως οι καθυστερήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση ή την απλή χρήση αιγιαλού.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), κ. Γιώργος Βερνίκος, τόνισε ότι όσο αυξάνεται η συμβολή του τουρισμού στον ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνονται και οι πιέσεις και οι αμφισβητήσεις για τον κλάδο και υπογράμμισε τον στόχο του ΣΕΤΕ να δημιουργεί ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Τέλος, πρόσθεσε ότι πέρα από τις προκλήσεις για τον τουρισμό, στις οποίες εντάσσεται και το αφήγημα του υπερτουρισμού που «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα», ο κλάδος πρέπει να έχει στο πλευρό του την κοινωνία.

Κ. Βέττα: Υποχρέωση της Πολιτείας η ένταξη των ξενοδοχείων σε χρηματοδοτικά προγράμματα
Για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού τουρισμού χρειάζεται η πραγματική συνδρομή της Πολιτείας, με βασικό μέλημα την στήριξη των επαγγελματιών, των εργαζόμενων και των τοπικών κοινωνιών, ανέφερε στον χαιρετισμό της η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα.
Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, όπως τόνισε, η ένταξη και των χαμηλών κατηγοριών ξενοδοχείων σε μια σειρά χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων όπως τα προγράμματα εκσυγχρονισμού, ψηφιακού μετασχηματισμού και ενεργειακής αναβάθμισης.
Επισήμανε ότι πρέπει να υλοποιηθεί η άμεση κήρυξη της πρόσφατα υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτικής για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, και έθεσε ως ζητούμενο και την ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης στη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης που εξαπλώνεται σε βάρος των νόμιμα αδειοδοτούμενων τουριστικών καταλυμάτων αλλά και του κοινωνικού συνόλου.
Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τόνισε ότι στον αγώνα των ελληνικών επιχειρήσεων για ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα, η Πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός με εθνική στρατηγική και άμεσες αναπτυξιακές δράσεις, με έμφαση στην απασχόληση και το ανθρώπινο δυναμικό στον τουρισμό, που θα επιτρέψουν την συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια, και τη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής σε όλη την χώρα.
Κ. Σπυριδάκη: Η Ελλάδα χρειάζεται στροφή στον ποιοτικό τουρισμό
Η εφετινή αποτίμηση των επιδόσεων του Ελληνικού τουρισμού έχει ένα παράδοξο, ενώ οι αφίξεις είναι περισσότερες, τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα, τόνισε στο χαιρετισμό της η Τομεάρχης τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη. Όπως ανέφερε, το 2024 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση 8,3% και εντυπωσιακές επιδόσεις στα Δωδεκάνησα (+10,3%) και στην Κρήτη (+7,3%), όμως η μέση κατα κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε κατά 5%, την ώρα που τα καθαρά κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 16,3%, με σταθερές τις λειτουργικές δαπάνες και τα έξοδα.
Αυτο μας καλεί σε αλλαγή παραδείγματος, καθώς δεν αρκεί η αύξηση σε αριθμούς αλλά σε ποιοτικό τουρισμό, και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις, σύγχρονες υποδομές, υπηρεσίες ανώτερης ποιότητας αλλά κυρίως άνθρωποι. Δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς ανθρώπους τόνισε και υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν φτάσει τις 80.000.
Ο τουρισμος οφείλει να επιστρέφει αξία στους κατοίκους της χώρας, να αποτελεί μοχλό αναπτυξης και κοινωνικής συνοχής και να συμβάλει στην ευημερία και την αναβάθμιση των υποδομών, πρόσθεσε.
Γ. Ρέτσος: Ανησυχητική η δαιμονοποίηση του τουρισμού στην κοινή γνώμη
Η Ελλάδα είναι μια περιοχή που δυνητικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των παγκόσμιων ισορροπιών, τόνισε ο πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, υπογραμμίζοντας πως, παρά τις προκλήσεις, οι προσπάθειες βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία του αφορά την κοινωνία, η οποία, όπως είπε, «ρέπει προς εύκολες λύσεις, ψευδαισθήσεις και λαϊκισμό, κάτι που θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν που μας οδήγησε στη χρεοκοπία». Υπάρχει μια ελίτ, είπε, που υποδαυλίζει συνεχώς τον τουρισμό και διαχέει την άποψη αυτή στο κοινό.
Ο κ. Ρέτσος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταβολή της κοινής γνώμης απέναντι στον τουρισμό, τονίζοντας, όμως, πως στα νησιά του Αιγαίου, ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα και πως δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. «Κινδυνεύουμε να βρεθούμε στη θέση του κατηγορουμένου», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όλοι οι φορείς να διαμορφώσουν μια στρατηγική επικοινωνίας και επιρροής της κοινής γνώμης «για να αποδειχθεί ότι ο τουρισμός βασίζεται στη βιωσιμότητα, οτι εμείς τον υπηρετούμε και απαιτούμε απο όσους έχουν την εξουσία να βάζουν το σωστό πλαίσιο για αυτόν». Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, «δεν θα είχαμε πρόβλημα εάν εδώ και 40 χρόνια είχαμε ενα γενικό χωροταξικο στην Ελλαδα, ένα ειδικό χωροταξικο στον τουρισμο και αν υπήρχαν τοπικά πολεοδομικά σχέδια ωστε καθε πολεοδομία να ξέρει ποιο νομοθετικό πλαίσιο εφαρμόζει».
Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) και πρώην πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, προέτρεψε τους ξενοδόχους να μην διστάζουν στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενώ τον λόγο πήρε και ο επίτιμος προεδρος της ΠΟΞ, κ. Μάκης Φωκάς, ο οποίος συνεχάρη την εκπροσώπηση του κλάδου μέσω της ΠΟΞ και ανέδειξε ως σημαντικότερο στοιχείο των επαγγελματιών την αγάπη για τον κλάδο τους.
ΠΗΓΗ:tornosnews.gr