Σταύρος Παπαδόπουλος στον topfm: “Πολλοί Ροδίτες «πρωταγωνιστές» στην Επανάσταση του 1821 – Βαρύ το τίμημα της Η.Ν. Κάσου” (ηχητικό)

Της Ρένας Βενιανάκη
Ο εκπαιδευτικός και ιστορικός Σταύρος Παπαδόπουλος μίλησε σήμερα στον topfm και τη Ρένα Βενιανάκη, και περιέγραψε την σχέση της Δωδεκανήσου με τους αγώνες του 1821 για την λευτεριά της πατρίδας μας. «Πολύ βαρύ τίμημα πλήρωσε η Κάσος με το ολοκαύτωμα. Αρκετοί Ρόδιοι είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στους αγώνες του 1821, αν και το ίδιο το νησί λόγω προδοσίας δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο θα ήθελε», σημείωσε.
Ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος ανέφερε στην εκπομπή «Η Ρένα στα γεγονότα» τα εξής: «Ποιος ήταν ο ρόλος των Δωδεκανησίων, της Δωδεκανήσου στον αγώνα του 1821; Αυτό το ερώτημα μου το θέτουν συχνά οι μαθητές μου. Διαβάζουμε για την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τον αγώνα στη Στερεά Ελλάδα και το ερώτημα είναι, στα Δωδεκάνησα έγινε κάτι; Ήταν πραγματικά πολύ σημαντική η συμβολή των Δωδεκανησίων. Θα πρέπει να σταθώ στην Κάσο και στην προσφορά της στον αγώνα. Πέρυσι είχαμε τα 200 χρόνια του ολοκαυτώματός της. Η Κάσος πλήρωσε την τεράστια συμβολή της, μεγαλύτερη συμβολή θα μου επιτρέψετε να πω και από την Ύδρα και από τις Σπέτσες, το ολοκαύτωμά της. Ας πάμε όμως και στη Ρόδο. Η Ρόδος, η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, το μεγαλύτερο νησί, είχε συμμετοχή, σαφέστατα είχε και είχε σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο. Από το 1820 οι δημογέροντες της Ρόδου οργανώνονταν.
Όλοι οι προύχοντες και αυτοί που είχαν την καταξίωση σε όλα τα επίπεδα είχαν αφουγκραστεί ότι έρχεται η ώρα του ξεσηκωμού, και ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν, είχαν δεχτεί επιτροπές από το Πατριαρχείο, ήτανε στα πάντα έτοιμοι. Πρέπει όμως να δούμε και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Ότι εκείνη την εποχή υπήρχε μια πολύ μεγάλη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί της Ρόδου και κυρίως υπήρχε ο Σουκιούρ Μπέης, ένας πάρα πολύ σκληρός μπέης, ο οποίος είχε έρθει για αυτό ακριβώς το λόγο, να καταπνίξει την επανάσταση. Υπήρξε προδοσία, φυλακισμοί και έτσι η επανάσταση και η συμμετοχή της Ρόδου στον απελευθερωτικό αγώνα ήτανε πολύ μικρή ως προς το πλαίσιο της ίδιας της Ρόδου. Όμως είχαμε πάρα πολλούς Ροδίτες που δεν ήταν απλώς στην πρώτη γραμμή, ήτανε πρωταγωνιστές. Θα μου επιτρέψετε μια ιδιαίτερη αναφορά στον Παναγιώτη Ρόδιο, έναν πραγματικά ήρωα πρώτης γραμμής. Ένας άνθρωπος που γαλουχήθηκε, σπούδασε στο φιλολογικό γυμνάσιο της Σμύρνης, βρέθηκε στην Γαλλία, ανήκε στο πνευματικό κύκλο του Αδαμάντιου Κοραή, σπούδαζε ιατρική και τα παράτησε όλα και ήρθε και πολέμησε και έφτασε να καταξιωθεί, να φτάσει σε πολύ μεγάλες στρατιωτικές θέσεις για την εποχή, να είναι εκείνος που έδωσε το παρόν σε πάρα πολύ σημαντικές μάχες. Ήταν και στενός συνεργάτης του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη του Ιωάννη Καποδίστρια,. Ήταν υπουργός στρατιωτικών εκείνη την περίοδο. Ήταν οι απόγονοι του, οι περίφημοι ευεργέτες οι Βενετοκλήδες και άλλοι».
Ακούστε τον κ. Παπαδόπουλο: