ΡόδοςΤουρισμός
Trending

Γιάννης Παπαβασιλείου στον topfm: «Άλλο η βιομηχανία και τα σούπερ μάρκετ και άλλο τα ξενοδοχεία…», υπογραμμίζει για το θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας (ηχητικό)

«Αν πάμε σε πενθήμερη εργασία, ο εργαζόμενος θα χάσει 82 μέρες δουλειάς και 6-7.000 ευρώ» 

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος για ντόμινο προβλημάτων που θα πλήξουν τον τουρισμό»

«Αν η ΔΕΥΑΡ δεν φτιάξει τα δίκτυά της, θα έχει πάντα πρόβλημα»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας λειτουργεί υποχρεωτικά, από την 1η Μαρτίου 2025, και στον τουρισμό και στην εστίαση, με τους ξενοδόχους να αντιδρούν, μέσω του αρμόδιου οργάνου τους για ζητήματα που προκύπτουν τόσο από την εγκύκλιο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας και για θέματα της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Την Τετάρτη, 19 Μαρτίου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την «εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό», με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της πόλης της Ρόδου στις 4 το απόγευμα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Νίκου Μηλαπίδη , ο οποίος θα κάνει και την παρουσίαση της ψηφιακής κάρτας στους συμμετέχοντες.

«Έχουμε τον μηχανισμό, δεν έχουμε τη γνώση …»

«Έχουμε αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά θέλουμε να προετοιμαστούμε για όποια προβλήματα αντιμετωπίσουμε στην πορεία, και να είμαστε σύννομοι με τις αποφάσεις.  Έχουμε το software και το απαραίτητο μηχάνημα αλλά δεν έχουμε τη γνώση, μέσα από τη δοκιμή για το πώς λειτουργεί το σύστημα, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται…».

Ο Γιάννης Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο, εν όψει της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας,  για τα προβλήματα που δημιουργεί στα ξενοδοχεία η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την ανάγκη να δοθεί παράταση, τουλάχιστον στο θέμα των προστίμων και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τους ξενοδόχους, τους εργαζόμενους και εν γένει για τον τουρισμό.

«Περιμένουμε να μας ενημερώσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στην εκδήλωση της Τετάρτης αλλά το σημαντικό είναι να δοθεί, έστω και τυπικά, μια παράταση σε εποχιακά ξενοδοχεία, για το θέμα των προστίμων, γιατί παρατηρούνται αρκετά λάθη, όπου χρησιμοποιείται η κάρτα, λάθη που προέρχονται και από την εταιρεία και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας της».

Άλλο η βιομηχανία και τα σούπερ μάρκετ και άλλο τα ξενοδοχεία…

«Τα ξενοδοχεία μας δεν λειτουργούν σε 12μηνη βάση, και τον χειμώνα ήταν κλειστά όσο υπήρχε η πιλοτική εφαρμογή της πιλοτικής κάρτας. Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε παράταση από το υπουργείο – η οποία δεν δόθηκε – προκειμένου να έχουμε το χρόνο και να μάθουμε να τη λειτουργούμε σωστά. Ακόμα και στην Αθήνα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και με σωστά αποτελέσματα».

«Ο νόμος φτιάχτηκε έχοντας γνώμονα την βιομηχανία, τα σουπερμάρκετ και το εμπόριο που έχουν συγκεκριμένα ωράρια λειτουργίας. Εμείς στα ξενοδοχεία λειτουργούμε 24 ώρες το 24ωρο, και υπάρχουν υπηρεσίες που είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν σε ένα 8ωρο…  Και το επταήμερο εργασίας περιλαμβάνεται στη συλλογική σύμβαση εργασίας και θα εφαρμοστεί και φέτος, με ανάλογες αυξήσεις στους εργαζόμενους».

Εγκυμονείται ντόμινο – κίνδυνος για τον τουρισμό

«Μια επί πλέον δυσκολία έχει να κάνει με τις 11 ώρες ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών, όπως λέει ο νόμος. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει σε δύο κατηγορίες εργαζομένων, στο σέρβις και στη ρεσεψιόν. Όταν κάποιος τελειώσει στις 10 το βράδυ και επιστρέψει στις 7 το πρωί δεν μεσολαβούν 11 ώρες».

«Αν πάμε σε πενθήμερη εργασία, σκεφθείτε ότι ένας εργαζόμενος, από τις 210 μέρες θα χάσει τις 82, κάτι που σημαίνει μια απώλεια της τάξης των 6-7.000 ευρώ που χρειάζεται να επιβιώσει τους υπόλοιπους μήνες. Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ντόμινο προβλημάτων και δυσλειτουργιών που καλό θα είναι να αποφύγουμε γιατί, πέρα από τα ξενοδοχεία και τους εργαζόμενους, θα είναι βαρύ το τίμημα και για τον τουρισμό».

Για τη «διαμάχη» με τη ΔΕΥΑΡ και το πρόβλημα στα δίκτυα… 

«Δεν έχουμε κόντρα με τη ΔΕΥΑΡ ούτε είναι προσωπικό το θέμα. Τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν από τις υποδομές και τα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ.  Συναντήθηκα με τον κ. Βαγιανό και συμφωνήσαμε να ισχύσει τεκμαρτή χρέωση, βάσει διανυκτερεύσεων, αλλά επισήμανα από την πλευρά μου ότι, αν δεν αποκατασταθούν οι βλάβες στα δίκτυα και στα ρολόγια της Επιχείρησης, η ΔΕΥΑΡ θα έχει πάντα πρόβλημα».

«Μας υποσχέθηκε ότι από το 2026 θα υπάρχουν, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε σπίτι, ηλεκτρονικά ρολόγια. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του νερού το οποίο διαθέτει η ΔΕΥΑΡ, χάνεται στα δίκτυά της. Θα πρέπει λοιπόν να οργανωθεί, να βρει τα χρήματα με κάποιο τρόπο, και να διορθώσει αυτές τις ζημιές».

Ακούστε τον κ. Παπαβασιλείου:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button