ΛειψοιΠαιδεία
Trending

Δημήτρης Γρηγοριάδης στον topfm: «Προσοχή στις … παγίδες αλλά και στα κρυμμένα πλεονεκτήματα πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού για τις πανελλήνιες εξετάσεις» (ηχητικό)

«Είναι λάθος να αποφασίζουν οι καθηγητές, οι γονείς ή οι φροντιστές για τα παιδιά»

«Οι επιλογές να γίνονται βάσει του τρίπτυχου… θέλω, μπορώ, είμαι…»

«Τα Ωνάσεια να μη γίνουν άλλοθι για την Πολιτεία»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Εκδήλωση για την ενημέρωση μαθητών και γονέων σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και εν όψει των Πανελλήνιων εξετάσεων 2025, διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Καλλιπάτειρα των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν αφορούν στο Μηχανογραφικό και στα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι, στις δυνατότητες για σπουδές στο εξωτερικό και στη διαχείριση του άγχους ως πιεστική συνθήκη στη διαδικασία των Πανελλήνιων εξετάσεων.

Τη θεματική «Διαχείριση του άγχους ως πιεστική συνθήκη», θα αναπτύξουν στη διάρκεια της εκδήλωσης, δύο ψυχολόγοι της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας «Πανάκεια», η Ιωάννα Πανατεράκη και ο Βασίλης Σαλούστρος, οι οποίοι θα παραμείνουν στο τέλος των ομιλιών για να απαντήσουν σε ερωτήσεις παιδιών και γονέων.

Για τη δυνατότητα σπουδών στο εξωτερικό θα μιλήσει ο Χρήστος Ατλάσης, πιστοποιημένος σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, Δρ Ψυχομετρίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Παγίδες και … κρυμμένα μυστικά στην επιλογή των πεδίων και των σχολών»

Ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, διευθυντής του ΓΕΛ Κρεμαστής, είναι εκ των προσκεκλημένων ομιλητών της εκδήλωσης και θα αναφερθεί στα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας υποψήφιος πριν αρχίσει να συμπληρώνει το Μηχανογραφικό.

«Έχουμε μικρές αλλαγές σε τμήματα που εκτός από το τέταρτο επιστημονικό πεδίο θα βρεθούν και στο δεύτερο, κάτι που προσφέρει περισσότερες επιλογές για τα παιδιά του δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Για τη Ρόδο, μας ενδιαφέρει ότι το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών θα μπει και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στην οικονομία και στην πληροφορική. Μέχρι τώρα ήταν μόνο στο πρώτο πεδίο, στις Ανθρωπιστικές Σπουδές».

Ο κ. Γρηγοριάδης μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο για τις αλλαγές στο φετινό Μηχανογραφικό εν όψει των Πανελλήνιων Εξετάσεων, για τις «παγίδες» και τα «κρυμμένα μυστικά» που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στη συμπλήρωσή του, για το στόχο και τη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και για τα Ωνάσεια σχολεία.

Τα συνηθισμένα λάθη και οι έξυπνες επιλογές στα πεδία

«Ένα συνηθισμένο λάθος στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι να προδικάσουμε σε ποιες σχολές μπορούμε και σε ποιες σχολές δεν μπορούμε να περάσουμε με βάση τα περσινά μόρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε μια σχολή που δεν θέλουν ή να μην περάσουν στη σχολή που προτιμούν, γιατί θα έχουν πιστέψει ότι δεν μπορούν να τη δηλώσουν».

«Μια καλή συμβουλή από εμάς που ασχολούμαστε με τον επαγγελματικό προσανατολισμό είναι να κάνουν τα παιδιά το Μηχανογραφικό σαν να έχουν γράψει για 20.000 μόρια… Και να δηλώσουν ακριβώς τις σχολές που επιθυμούν. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε θα πάνε στις επόμενες επιλογές».

«Ένα δεύτερο που χρειάζεται να προσέξουν τα παιδιά είναι η ενημέρωση για το τμήμα που δηλώνουν, για το αν πραγματικά τους παρέχει αυτό που τους ενδιαφέρει και την εξέλιξη που θέλουν στην αγορά εργασίας».

«Να δώσω ένα παράδειγμα. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο,  των ανθρωπιστικών σπουδών, μπορούν τα παιδιά να βγουν και οικονομολόγοι που κανονικά πρέπει να είναι στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο. Ή υπάρχουν σχολές στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο που μας δίνουν διπλό πτυχίο. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει σχολή που θα μου δώσει πτυχίο και οικονομολόγου και πληροφορικής».

«Είναι λάθος να αποφασίζουν καθηγητές, γονείς ή φροντιστές για τα παιδιά…»

«Σε μια μικρή ή μεγάλη εξέταση, για τον οποιονδήποτε, ενυπάρχει το στοιχείο του άγχους. Πόσο μάλλον για τα παιδιά. Με το σύστημα που έχουμε στην Ελλάδα και το οποίο βάζει τις εξετάσεις στο κέντρο όλων των πραγμάτων, ειδικά τις Πανελλήνιες, το άγχος των υποψηφίων είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να τους οδηγήσει σε κάποιο λάθος».

«Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση αλλά η απόφαση πρέπει να είναι μόνο δική τους. Είναι λάθος να αναλαμβάνουμε εμείς οι καθηγητές, ή οι γονείς ή οι φροντιστές και ν’  αποφασίζουμε για το μέλλον τους. Μια καλή σχολή για εμάς δε σημαίνει ότι είναι καλή για όλο τον κόσμο».

«Οι επιλογές μας πρέπει να βασίζονται σε τρία ρήματα. Θέλω, μπορώ και είμαι. Πολλές φορές θέλουμε πράγματα αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε ή δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μας. Τρία βασικά πράγματα για να βοηθηθεί ένα παιδί στον προσανατολισμό του».

Η διπλή ανάγνωση του μοντέλου με τα Ωνάσεια σχολεία

«Το πρόγραμμα με τα Ωνάσεια σχολεία έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη λέει ότι είναι μια καλή ευκαιρία για κάποια σχολεία να βελτιώσουν τις κτιριακές τους υποδομές και μάλιστα σε μόνιμη βάση και οι εκπαιδευόμενοι να σπουδάζουν σ  ένα καλό περιβάλλον. 

«Η δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με το αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου να βελτιωθούν ανάλογα όλα τα σχολεία. Να μη γίνουν τα Ωνάσεια το άλλοθι του Κράτους ώστε να μη χρηματοδοτηθούν τα υπόλοιπα σχολεία».

«Αν κάνουμε μια βόλτα στη Ρόδο θα δούμε ότι όλα μας τα σχολεία έχουν τεράστια προβλήματα. Το Βενετόκλειο, το Καζούλιο, η Καπνομηχανία, και το δικό μας στη Κρεμαστή αλλά και όλα τα περιφερειακά».

Ακούστε τον κ. Γρηγοριάδη:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button