Περιφερεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Γαστρονομία

Τα τρόφιμα ως πολιτισμός, κληρονομιά και ταυτότητα

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, συμμετείχε στην 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Γαστρονομία, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στο Palau de Pedralbes της Βαρκελώνης. Η κορυφαία αυτή διεθνής διοργάνωση οργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT) και φιλοξενήθηκε από την Κυβέρνηση της Καταλονίας, Διεθνής Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025, ως παράλληλη εκδήλωση του MONDIACULT 2025 της UNESCO.

Περισσότερες από 60 περιφέρειες από όλες τις ηπείρους συμμετείχαν στη Σύνοδο, όπου αναδείχθηκε ο ρόλος του φαγητού ως μοχλού πολιτιστικής έκφρασης, κοινωνικής συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης. Εκπρόσωποι οργανισμών όπως η UNESCO, το Slow Food, το Crop Trust, το Future Food Institute και το Délice Network αντάλλαξαν στρατηγικές για ένα πιο ανθεκτικό και περιβαλλοντικά ευαίσθητο μέλλον της διατροφής.

Κορυφαία στιγμή της Συνόδου αποτέλεσε η έγκριση της Διακήρυξης για τη Γαστρονομία, η οποία επιβεβαιώνει τον ζωτικό ρόλο της στον πολιτισμό, την κοινότητα και το περιβάλλον.

Η φωνή του Νοτίου Αιγαίου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρεσβευτής της Γαστρονομίας (Ambassador IGCAT), κ. Γιώργος Χατζημάρκος, απηύθυνε μήνυμα στους συμμετέχοντες, τονίζοντας:

«Η Διακήρυξη για τα τρόφιμα αντιπροσωπεύει μια αναγκαία δέσμευση για την αναγνώριση του φαγητού όχι μόνο ως τροφή, αλλά και ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ταυτότητας και της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων. Θέτουμε τη γαστρονομία στο επίκεντρο των πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, με στόχο ένα μέλλον ανθεκτικό, δημιουργικό και χωρίς αποκλεισμούς».

Παρουσίαση καλών πρακτικών – Το πρόγραμμα «Aegean Gardeners»

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Περιφέρειας και συντονίστρια δράσεων Γαστρονομίας, κα Βάσια Παπαηλία παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Aegean Gardeners», το οποίο λειτουργεί μέσω του Περιφερειακού Φυτωρίου και κάθε χρόνο προσεγγίζει 30 νησιά, 250 σχολεία και 1.500 μαθητές, ενώ από φέτος υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως εθνικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Λαχανόκηποι στα Σχολεία».

Το πρόγραμμα προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον από άλλες περιφέρειες, ως παράδειγμα καλής πρακτικής για την εκπαίδευση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Διάκριση για το Νότιο Αιγαίο

Στο πλαίσιο του Gala Απονομής των Βραβείων Food Film Menu 2025, στο οποίο η υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου απέσπασε και το Βραβείο Νέου Σκηνοθέτη για το βίντεο «Time Machine», του Γιάννη Γιάτα, σε εκτέλεση παραγωγής Creative Filmmer. Το βίντεο του κ. Γιάτα, που ανατέθηκε από την Περιφέρεια με σκοπό να αναδειχθεί ο ρόλος της παράδοσης και η σύνδεση με τις ρίζες μας, είχε συνοδεύσει την υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό European Young Chef 2024, με την νέα σεφ Πωλίνα Ναζάροβα από την ομάδα του βραβευμένου σεφ και μελετητή της ροδιακής κουζίνας, Γιώργου Τρομούχου.

Συμμετοχή σε θεματικά στρογγυλά τραπέζια

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε μέρος σε δύο από τα 16 θεματικά στρογγυλά τραπέζια της Συνόδου:

  • Η κα Αμαλία Τζήκου, επόπτρια υγείας, στη θεματική «Πολιτικές διαμόρφωσης πολιτιστικής συνείδησης και υπεύθυνης κατανάλωσης».
  • Η κα Βάσια Παπαηλία, στη θεματική «Δημιουργικές στρατηγικές τουρισμού με ρίζες στη γαστρονομία», παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, το δίκτυο Aegean Cuisine του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που πιστοποιεί τοπικούς παραγωγούς και εστιατόρια, προωθώντας τη γαστρονομική ταυτότητα του Νοτίου Αιγαίου.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Γαστρονομία ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη διεθνή σκηνή, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της επιλογή να επενδύει στη γαστρονομία ως πολιτισμό, ταυτότητα και θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button