Χρήστος Μιχαλάκης στον topfm: «Δεν μας κάνουν οι πελάτες γιατί δεν ξοδεύουν αυτά που εμείς θέλουμε να ξοδέψουν – Η καλύτερη παροχή ποιότητας από τα μαγαζιά θα «βγάλει» τους πελάτες από τα all inclusive ξενοδοχεία – H Fraport θα τολμούσε να αφήσει αεροδρόμιο στη Γερμανία χωρίς μόνιμο γιατρό;» (video)

Του Στέλιου Σαρέσκου
Αμείωτα υψηλός παραμένει ο ρυθμός των αφίξεων τουριστών στη Ρόδο αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το πλέον αδιαμφισβήτητο επιχείρημα, για τους περισσότερους ειδικούς του κλάδου, στο αφήγημα … «πάει πολύ καλά ο τουρισμός»…
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι οι φορείς του υποστηρίζουν ότι το μοντέλο αυτό, με τους πολλούς επισκέπτες και τη μικρότερη διάρκεια διαμονής, δεν αφήνει περιθώρια προοπτικής και χρειάζεται επανατοποθέτηση στρατηγικής στο τουριστικό οικοσύστημα για να μπορέσει το ισχυρότερο προϊόν της χώρας μας να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των ταξιδιωτών.
«Η καρδιά της Ευρωζώνης είναι άρρωστη λόγω της ύφεσης και εμείς… κάνουμε παράπονα για τους πελάτες που έχουμε;»
«Είναι ανάγκη να καταλάβουμε ότι ο τουρισμός δεν είναι κάτι αποκομμένο από την κοινωνία και από αυτό που συμβαίνει στον κόσμο.
Οι πελάτες μας αλλάζουν διαρκώς. Σκεφτείτε ότι παιδιά που γεννήθηκαν το 2007 είναι 18 χρόνων, δεν ξέρουν πως είναι να ταξιδεύουν στην Ευρώπη με βίζα ή με διαβατήριο, όπως εμείς οι παλαιότεροι, δεν διαβάζουν βιβλία ή εφημερίδες και βασίζουν την επικοινωνία τους και την ενημέρωσή τους στα social media. Ζούμε πλέον στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και όλα τα πράγματα κυλάνε με πολύ γοργό ρυθμό»
Ο Χρήστος Μιχαλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» και μίλησε στον Στέλιο Σαρέσκο για τη μεταβατική περίοδο που φαίνεται να διανύει ο τουρισμός, για το πως αντιμετωπίζεται ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών στη χώρα μας και στη Ρόδο, τις δυνατότητες και την προοπτική αλλαγής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο και τις… ανατροπές που χρειάζεται να γίνουν, αρχής γενομένης από εμάς τους ίδιους.
«Δεν μας … κάνουν οι πελάτες γιατί δεν ξοδεύουν αυτά που εμείς θέλουμε να ξοδέψουν…»
«Δείτε τι έγινε την τελευταία πενταετία, με τον covid , με πολέμους ακόμα δεν έχουν σταματήσει, με τις φωτιές… Όλα τα θεωρούμε δεδομένα μέχρι τη στιγμή που παύουν να είναι… Στην περιοχή μας, για κάποιο λόγο αγνοούμε το τι γίνεται στην μακροοικονομία. Η καρδιά της Ευρωζώνης είναι άρρωστη. Στη Γερμανία, η Volkswagen, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας μας, ανακοινώνει ότι θα κλείσει κάποια εργοστάσια και προχωράει σε απολύσεις για να αντιμετωπίσει αυτό που γίνεται με την Κίνα. Στη Γαλλία ανακοίνωσαν πρόγραμμα περικοπών 44 δισ ευρώ…»
«Είναι απόλυτα φυσιολογικό, το εισόδημα των πελατών μας να έχει μειωθεί. Σε αντίθεση με το τουριστικό προϊόν, είτε αυτό είναι τα αεροπορικά εισιτήρια, είτε η διαμονή, είτε η αγορά, να έχει ακριβύνει… Πως μπορούμε λοιπόν να αγνοούμε ότι συμβαίνει γύρω μας και να κατηγορούμε αυτούς τους πελάτες ότι δεν ξοδεύουν αυτά που θέλουμε να ξοδέψουν… Και ταυτόχρονα εμείς να ανεβάζουμε τις τιμές και στον ιδιωτικό τομέα και με κρυφές χρεώσεις, μέσω του φόρου διανυκτέρευσης και του τέλους ανθεκτικότητας…»
«Η καλύτερη παροχή ποιότητας από τα μαγαζιά θα «βγάλει» τους πελάτες από τα all inclusive ξενοδοχεία…»
«Η … α λα – καρτ κριτική πρέπει να σταματήσει. Κάνω εγώ ξενοδοχείο και μετά λέω να μη γίνουν άλλα ξενοδοχεία… Έχω Airbnb και φωνάζω να μπει φρένο στα Airbnb … Κατανοώ τη συζήτηση στο δημόσιο διάλογο και την κριτική που γίνεται για κάθε νέα ξενοδοχειακή μονάδα που χτίζεται αλλά δεν βλέπουμε ότι πριν από 5-6 χρόνια, είχαμε περίπου 2.000-2.500 κωδικούς τύπου Airbnb και σήμερα μετράμε 11.000 – 12.000 Airbnb στη Ρόδο… Λέμε ότι οι πελάτες των all inclusive δεν κυκλοφορούν στην αγορά και δεν ξοδεύουν χρήματα εκτός ξενοδοχείου… Ολο αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα του κάθε μαγαζιού και με το κατά πόσο έχουμε προσαρμοστεί και εξελιχθεί στο κομμάτι των υπηρεσιών που παρέχουμε…»
«Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τον τουρισμό, θεωρώντας ότι έχει κάνει αρκετά…»
«Αν δούμε τα δεδομένα του 2019, της τελευταίας, προ covid, χρονιάς, τα σημερινά νούμερα είναι πολύ καλά ακόμα και στη μέση, κατά κεφαλή, δαπάνη. Υπάρχει πληθωρισμός, υπερφορολόγηση, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα και η πολιτική της κυβέρνησης, για κάποιους λόγους, έχει στοχοποιήσει τον τουρισμό, αποκλείοντας τον από τα αναπτυξιακά προγράμματα. Θεωρεί ότι έχει ήδη δώσει πολλά για τον τουρισμό»
«Δεν είναι ηθικό να μην επιστρέφεται μέρος του τέλους ανθεκτικότητας στον τόπο από τον οποίο εισπράττεται…»
«Το Κράτος παίρνει από τη τσέπη του επισκέπτη, ας πούμε, για μια εβδομάδα διαμονής του σε πεντάστερο ξενοδοχείο, 105 ευρώ… Δεν είναι ηθικό, αυτό το ποσό να το εισπράττεις και να μην το επιστρέφεις στο τόπο που εισπράττεται και για το λόγο για τον οποίο εισπράττεται… Και σ ένα τόπο που έχει πρόβλημα με τις υποδομές και χρειάζεται έσοδα και σοβαρές επενδύσεις»
«Στο δημόσιο διάλογο, για αλλαγές που πρέπει να γίνουν… χθες, δεν συμφωνούμε ούτε καν στο «Α»…»
«Για να γίνουν αλλαγές που έχουμε ανάγκη στον τουρισμό μας, πρέπει να ξεκινήσουμε από το «Α», το σημείο που μας λέει … που θέλουμε να πάμε… Μετά θα δούμε τον τρόπο… Στο δημόσιο διάλογο δεν αποφασίζουμε και δεν συμφωνούμε ούτε καν για το “A”… Γίνεται προσπάθεια, γίνεται συζήτηση, κι εδώ στη Ρόδο, αλλά δυστυχώς δεν φθάνουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Είδατε τι έγινε πριν λίγο καιρό στη Μεσαιωνική πόλη… Καταστάσεις που αμαυρώνουν την πόλη, το νησί και τη χώρα. Και όλα αυτά ήταν γνωστά σε όλους…»
«Δείχνουμε ευαισθησία για θέματα προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ και εμείς πρώτοι κλείνουμε ράμπες και παρκάρουμε σε θέσεις για ΑΜΕΑ…»
«Η μεταβατική περίοδος, η νέα εποχή στον τουρισμό έχει ήδη έρθει… Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις είμαστε προετοιμασμένες για τη Τεχνητή Νοημοσύνη. Εδώ στη Ρόδο, ξέρουμε όλοι πρόσωπα και πράγματα, δεν είμαστε ξένοι μεταξύ μας και έχουμε μεγάλη ευθύνη γιατί είμαστε άτομα που έχουμε βγει μέσα από την αγορά. Δεν φθάνει να λέμε τα όσα διαπιστώνουμε αλλά να τα συζητάμε και να προχωράμε σε αποφάσεις και λύσεις. Να φέρω ένα παράδειγμα… Ξέρουμε ότι σε όλη τη χώρα και εδώ, υπάρχει έλλειμμα προσβασιμότητας για την εξυπηρέτηση πελατών – επισκεπτών ΑΜΕΑ σε κοινωνικούς χώρους. Είμαστε πολύ πίσω. Το λέμε όλοι, το διαπιστώνουμε και… εμείς παρκάρουμε σε θέσεις για ΑΜΕΑ, εμείς κλείνουμε τη ράμπα για ΑΜΕΑ σε ένα πεζοδρόμιο… Είναι και θέμα κουλτούρας του λαού μας όλο αυτό»
«Όμως, υπάρχουν και πράγματα που διεκδικούμε που για τις πολιτισμένες χώρες θεωρούνται αυτονόητα, όπως θα έπρεπε να είναι και στη δικά μας χώρα. Θα τολμούσε η Fraport να αφήσει αεροδρόμιο της Γερμανίας χωρίς μόνιμο γιατρό; Όταν φθάνουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο, υπάρχει πρόβλημα…»
Δείτε το βίντεο της εκπομπής «Ρόδος είναι και γυρίζει» (18/7/25) με καλεσμένο τον Χρήστο Μιχαλάκη