ΠαιδείαΡόδος
Trending

Παναγιώτα Παπαχρυσάφη στον topfm: «Σε όλα τα σχολικά κτίρια της Ρόδου υπάρχουν φθορές, μικρές ή μεγάλες λόγω κακής συντήρησης – Με…μπαλώματα, για κάθε ζημιά που προκύπτει, δεν λύνεται το πρόβλημα» (ηχητικό)

Του Στέλιου Σαρέσκου

Η Παναγιώτα Παπαχρυσάφη, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ρόδου, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» και μίλησε στον Στέλιο Σαρέσκο για τις δράσεις και το έργο της Ένωσης στη σχολική χρονιά που πέρασε, τις προτεραιότητες για την ερχόμενη σεζόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των σχολικών εγκαταστάσεων, τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών αλλά και το bullying, εντός και εκτός σχολείου…

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σύλλογος γονέων σε κάθε σχολείο της Ρόδου»

«Για την Ένωση ήταν σημαντικό, στη χρονιά που έληξε, ότι εδραιώσαμε τις επαφές μας με συλλόγους γονέων απ όλη τη Ρόδο, κάναμε παρεμβάσεις στις διευθύνσεις της  πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοργανώσαμε εκδήλωση για την ενδοσχολική βία και, σίγουρα, θέλαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Όμως, πολλές φορές, δεν εξαρτώνται πράγματα, αποκλειστικά από την Ένωση, όπως για παράδειγμα τα κενά στους εκπαιδευτικούς και σε λοιπό προσωπικό. Είναι πρόβλημα που απασχολεί πολύ τους γονείς… Γι’‘ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σύλλογος γονέων σε κάθε σχολείο!»

«Σε όλα τα σχολικά κτίρια της Ρόδου υπάρχουν φθορές, μικρές ή μεγάλες λόγω κακής συντήρησης» 

«Η Ένωση γονέων είναι εδώ για να αναδεικνύει ζητήματα που έχουν με τα σχολεία, για να στηρίζει τους συλλόγους γονέων αλλά και τους γονείς μεμονωμένα, και για  εξειδικευμένα θέματα. Όμως, δεν έχουμε κάποιο μαγικό κουτί για τις λύσεις. Ενημερώνουμε τον Δήμο όταν υπάρχουν προβλήματα, έχουμε διαμαρτυρηθεί για χρόνιες παθογένειες αλλά μέχρις εκεί… Στην καλύτερη περίπτωση, θα μάθουμε αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των καταστάσεων. Και οι δυσκολίες είναι πολλές. Μη ξεχνάμε ότι, σχεδόν και τα 152 σχολεία της Ρόδου έχουν φθορές, στις κτιριακές εγκαταστάσεις τους, άλλα μικρότερες, άλλες μεγαλύτερες, γιατί είναι παλιά κτίρια τα οποία δεν συντηρούνται… »

«Με… μπαλώματα, για κάθε ζημιά που προκύπτει, δεν λύνεται το πρόβλημα»

«Στο 15ο Δημοτικό ξεπεράστηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον αμίαντο αλλά για την Ακαδημία δεν έχουμε καμιά ενημέρωση. Μπορεί να έχουν γίνει μπαλώματα, για ζημιές που, ευτυχώς, δεν προκάλεσαν κάποιο σοβαρό ατύχημα, όμως δεν λύνεται το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο. Η γυψοσανίδα παραμένει σε όλο το σχολείο. Και είναι πάρα πολλά τα παιδιά στην Ακαδημία. Οσο δεν γίνεται έλεγχος, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει ασφάλεια ή όχι. Εκκρεμούν πολλές εργασίες στην Ακαδημία. Κι αυτό λίγο – πολύ ισχύει για όλα τα σχολεία, ειδικά για τα παλαιότερα»

«Όταν χρειάζεται, η Ένωση πηγαίνει σε σχολεία να μιλήσει με τους γονείς»

«Η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη συχνή συντήρηση και την άμεση αποκατάσταση μικρών ή μεγαλύτερων ζημιών που γίνονται. Οπότε όλα κυλάνε πολύ αργά… Και σε σχολεία που δεν έχουν συλλόγους, πηγαίνουμε από την Ένωση, επί τόπου, για να μιλήσουμε με τους γονείς και να ελέγξουμε οτιδήποτε μας καταγγέλλεται»

«Τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών είναι πολύ πιο εμφανή, λόγω της παρουσίας 25, 26 και 27 παιδιών σε μια αίθουσα… Περιμέναμε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε μια τάξη, και για λόγους υγείας και για να γίνεται καλύτερο μάθημα αλλά, αντί να γίνει αυτό, μετά την πανδημία, είχαμε αύξηση… »

«Το bullying αυξάνεται χρόνο με το χρόνο μετά την πανδημία…»

«Το πρώτο που θέλουμε, στη νέα χρονιά, είναι να υπάρχουν σύλλογοι, ενεργοί, σε όλα τα σχολεία. Να αναδεικνύουν τα προβλήματα, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να κάνουν εκδηλώσεις. Και να μη φοβούνται να μιλήσουν… Εμείς, ως Ένωση, θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους. Όπως και οι γονείς, έτσι κι εμείς, ζητάμε το ίδιο πράγμα, καλύτερα σχολεία, καλύτερες συνθήκες»

«Είχαμε καi φέτος καταγγελίες για bullying, η σοβαρότερη από σχολείο στην πόλη. Είναι αρκετά τα περιστατικά που συμβαίνουν εντός και εκτός σχολείου. Και αυξάνονται συνεχώς, κυρίως μετά την πανδημία. Είναι θέμα που απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την οργανωμένη κοινωνία. Η δική μας παρέμβαση σταματάει στην προσπάθεια να φέρουμε κάποιους ειδικούς να μιλήσουν με τους γονείς. Είναι ανάγκη να υπάρχει, μέσα στο σχολεία, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός. Μόνιμα και όχι μία φορά την εβδομάδα»

Ακούστε τις δηλώσεις της Παναγιώτας Παπαχρυσάφη (ηχητικό):

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button