
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους γονείς παιδιών του 15ου Δημοτικού και ο Δήμος δεν μας δίνει καμιά απάντηση»
«Οι διευθυντές των σχολείων της Ακαδημίας ζητάνε συνέχεια ελέγχους αλλά δεν παίρνουν απάντηση από το Δήμο»
«Οι γονείς μας περιγράφουν τρομακτικές καταστάσεις σε σχολεία της Δυτικής Ρόδου»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Από τη μία αναστολή στην άλλη, «πηγαίνει» η επανέναρξη της λειτουργίας του 15ου δημοτικού σχολείου Ρόδου. Από τις 14 Μαρτίου, όταν έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε αμίαντος σε σπασμένα πλακάκια, το σχολείο μένει κλειστό, ο Δήμος έχει παρατείνει δύο φορές την αναστολή λειτουργίας του, οι μαθητές/τριες κάνουν μαθήματα μέσω webex και κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα μπορέσουν ξανά να πάνε στις τάξεις και να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Σοβαρές ζημιές υπέστη, λίγες μέρες αργότερα, και το κτιριακό συγκρότημα της Ακαδημίας, όπου στεγάζεται το Ειδικό Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο. Λίγο μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος, στις τουαλέτες του σχολείου, αποκολλήθηκαν υλικά από το ταβάνι, παρασέρνοντας σωλήνες, σοβάδες και τμήμα της ψευδοροφής. Το περιστατικό συνέβη μόλις δύο λεπτά μετά την αποχώρηση του προσωπικού καθαριότητας και των εκπαιδευτικών από το χώρο.
«Δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση από το Δήμο. Για όλα τα παλιά σχολεία υπάρχουν υποψίες για αμίαντο…»
«Είναι επικίνδυνη η κατάσταση στο 15ο Δημοτικό. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να γυρίσουν εκεί τα παιδιά αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για την υγεία τους. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης του πατώματος. Ο Δήμος μας δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοια σοβαρά προβλήματα».
Η Παναγιώτα Παπαχρυσάφη, πρόεδρος της Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Ρόδου, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο, για τα συμβάντα στα δύο σχολεία, για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά του Δήμου, για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Ένωση αλλά και τις διευθύνσεις των σχολείων και για την κατάσταση άλλων σχολείων, παρόμοιας παλαιότητας, στη Ρόδο.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους γονείς παιδιών του 15ου Δημοτικού και ο Δήμος δεν μας δίνει καμιά απάντηση…»
«Δεν είναι εύκολο ν’ αλλάζει όλο το πρόγραμμα των γονέων που εργάζονται, προκειμένου να μένουν με τα παιδιά στο σπίτι ή να τα πηγαίνουν σε απογευματινό σχολείο. Αλλά και το εκπαιδευτικό καθώς και το παιδαγωγικό κομμάτι δεν μπορεί να λειτουργήσουν σωστά με το webex. Το ζήσαμε και στην πανδημία. Και μιλάμε για παιδιά Δημοτικού.
Μιλάμε με τους γονείς και μας περιγράφουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και δεν έχουν ενημέρωση από πουθενά… Είναι δυνατό να μην υπάρχει μια απάντηση ή ένα χρονοδιάγραμμα από τον Δήμο για το πόσο θα κρατήσουν οι επισκευές»;
«Είναι ανάγκη να ελεγχθούν όλα τα σχολεία που χτίστηκαν την ίδια περίοδο ή παλαιότερα. Τα οποία δεν είναι λίγα… Και για όλα υπάρχουν υποψίες για αμίαντο, όπως έχουν προβλήματα και οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις».
«Οι διευθυντές των σχολείων της Ακαδημίας ζητάνε συνέχεια ελέγχους αλλά δεν παίρνουν απάντηση από το Δήμο…»
«Με αυτό που έγινε στην Ακαδημία, είπαμε, για ακόμα μια φορά… ευτυχώς που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός… Πόσες φορές θα χρειαστεί ακόμα να το πούμε ή τι χειρότερο πρέπει να συμβεί για να παρθούν κάποια μέτρα; Ξέρουμε ότι έχει αποκατασταθεί η ζημιά αλλά δεν έχει δοθεί καμιά εγγύηση ότι υπάρχει ασφάλεια στο χώρο με τις τουαλέτες που μένει κλειστός και δεν χρησιμοποιείται».
«Οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων της Ακαδημίας ζητάνε ξανά και ξανά να πάνε οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να ελέγξουν τα κτίρια για να αισθάνονται ασφαλείς οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι και φυσικά τα παιδιά. Ακόμα περιμένουν επίσημη απάντηση».
«Οι γονείς μας περιγράφουν τρομακτικές καταστάσεις σε σχολεία της Δυτικής Ρόδου»
«Έχουμε καταγγελίες από διάφορα σχολεία στο νησί και για τις οποίες είναι ενήμεροι στο Δήμο. Οι γονείς μας περιγράφουν μια τρομακτική κατάσταση. Σχολεία, στη δυτική Ρόδο, είναι εντελώς εγκαταλελειμμένα, με φθαρμένα πατώματα που εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά».
«Ακόμα και σε καινούργια σχολεία, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους. Σε άλλα, υπάρχουν κοντέϊνερ στα οποία γίνονται μαθήματα. Μπορεί να μπήκαν προσωρινά αλλά το φαινόμενο γίνεται μόνιμο… Είναι χώρος ένα κοντέϊνερ για να κάνουν μάθημα τα παιδιά; Οσο όμορφα και αν το βάψουν, το κοντέινερ, παραμένει κοντέινερ».
«Παρακινούμε τους συλλόγους γονέων να αναλάβουν δράση, να παίρνουν αποφάσεις για θέματα που τα γνωρίζουν πολύ καλά έχοντας άμεση επαφή με το κάθε σχολείο και να βάλουν ένα πλαίσιο διεκδίκησης».
Ακούστε την κ. Παπαχρυσαφή: