Μανώλης Πόκκιας στον topfm: «Τους βοηθάμε, τους σεβόμαστε, καταλαβαίνουμε τον πόνο τους αλλά υπάρχουν και όρια…» (ηχητικό)

«Έσπασαν κλειδαριές και πόρτες και κατέλαβαν ενοικιαζόμενα δωμάτια»
«Ο φόβος και η αγανάκτηση των κατοίκων της Κοινότητας μπορεί να φθάσει στα άκρα»
Σταθερά αυξημένες είναι τις τελευταίες εβδομάδες οι μεταναστευτικές ροές στη Νότια Ρόδο, με τον προορισμό των διακινητών να έχει μετατοπιστεί προς Γεννάδι, Κιοτάρι και Κατταβιά.
Μπορεί στο κέντρο της πόλης και στη βόρεια πλευρά του νησιού να έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών – προσφύγων και η εικόνα να είναι καλύτερη, αλλά οι «αποβάσεις» στη Ρόδο συνεχίζονται, και το «βάρος» σηκώνουν πλέον οι περιοχές που είναι στην νότια πλευρά του νησιού.
Ειδικότερα στην Κατταβιά, οι μετανάστες έχουν «κατασκηνώσει» εδώ και καιρό στην Εκκλησία της Κοινότητας, η μεταφορά τους προς την πόλη και η μεταγωγή τους σε οργανωμένες δομές, προσωρινά είναι αδύνατη, λόγω της περιορισμένης δύναμης του Λιμενικού και της Αστυνομίας, και οι κάτοικοι της Κοινότητας είναι σε αδιέξοδο…
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή, με τη χθεσινή άφιξη 150 μεταναστών – τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στην Κοινότητα τη φετινή σεζόν – είναι περισσότεροι οι μετανάστες – πρόσφυγες στην Κοινότητα παρά οι μόνιμοι κάτοικοι της Κατταβιάς.
«Οι ροές είναι καθημερινές, από την αρχή του καλοκαιριού έως και σήμερα. Όποια εικόνα είχε το Μανδράκι στο κέντρο της πόλης, είχαμε κι εμείς εδώ, στην πλατεία του χωριού μας. Τους μεταφέραμε στην Εκκλησία και το αποτέλεσμα ήταν οικτρό. Δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε σε απόσταση 20 μέτρων… Σέβεσαι, λυπάσαι, καταλαβαίνεις τον πόνο τους, τους ανοίξαμε τα σπίτια μας, τους ταΐσαμε αλλά υπάρχουν και όρια».
Ο Μανώλης Πόκκιας, πρόεδρος της Κοινότητας Κατταβιάς, μίλησε στον topfm1024 και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει», για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή εδώ και αρκετές μέρες, με την παραμονή μεταναστών – προσφύγων στο χώρο της Εκκλησίας.
Το πρόβλημα γιγαντώθηκε με τη χθεσινή (20/11) άφιξη περίπου 150 μεταναστών, τη μεγαλύτερη που υπήρξε στους τελευταίους μήνες.
«Χθες, με το που έφθασαν από το Πρασονήσι, έσπασαν κλειδαριές και πόρτες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπήκαν μέσα να κάνουν το μπάνιο τους. Στο χωριό ζούνε 100 άνθρωποι και οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, καταλαβαίνετε ότι είναι λογικό να υπάρχει ο φόβος κυρίως το χειμώνα. Κλειδώνουν τις πόρτες των σπιτιών τους αλλά με την αγανάκτηση που έχουν σε λίγο θα πάρουν και τα όπλα. Οι περισσότεροι είναι νεαροί, 15-30 χρόνων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνουν πάνω στην απελπισία τους…», τόνισε ο κ. Πόκκιας και υπογράμμισε ότι η κατάσταση διογκώνεται λόγω της υποστελέχωσης του Λιμενικού και της Αστυνομίας και της αδιαφορίας του Κράτους.
«Μας λένε συνέχεια ότι τον χειμώνα θα ηρεμήσει η κατάσταση αλλά όταν έχει καλό καιρό, οι αφίξεις αυξάνονται… Έρχεται ένα βαν της Αστυνομίας κάθε μέρα και παίρνει 10-15 άτομα. Θα μπορούσε να έρθουν δύο μεγάλα φορτηγά του Στρατού για να τα μεταφέρει.
Δεν μπορείς να φυλάξεις τα θαλάσσια σύνορα της Ρόδου με 5-10 ανθρώπους που υπάρχουν στο νησί. Η υποστελέχωση είναι πολύ μεγάλη. Από την άλλη πλευρά, άφησαν τη Ρόδο τόσο καιρό με εκατοντάδες μετανάστες στο κέντρο της πόλης, θα ασχοληθούν με χωριά σαν το δικό μας;»
«Θέλουμε να κλείσουμε το χώρο της Εκκλησίας αλλά το θέμα είναι πού θα μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι. Ζητάμε μόνο να σεβαστούν το χώρο».
Ακούστε τον κ. Πόκκια: