Γιάννης Χατζηκυριάκος στον topfm: «Το φιλότιμο των πυροσβεστών έφερε φέτος τον μειωμένο αριθμό πυρκαγιών» (ηχητικό)

«Αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής αντί να τις ενισχύουν»
Η αντιπυρική περίοδος έφθασε στο τέλος της για το 2024 και η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου, προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία καυτηριάζει τις πολιτικές που ακολούθησαν το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «από τύχη, αλλά και χάρη στο φιλότιμο των εναπομεινάντων πυροσβεστών δεν αναβιώσαμε καταστροφές επιπέδου καλοκαιριού 2023».
«Για εμάς, η φετινή αντιπυρική περίοδος, απαγορεύεται και είναι επικίνδυνο να εκληφθεί ως επιτυχία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είχαμε σωρεία παρανομιών σε βάρος των πυροσβεστών από το υπουργείο και το αρχηγείο του Σώματος. Μπορεί φέτος να είχαμε λιγότερες πυρκαγιές αλλά αυτό το αποτέλεσμα ήταν απόρροια του υπερβάλλοντα ζήλου των πυροσβεστών. Εξάντλησαν τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις, κυρίως σε προσωπικό».
Ο πρόεδρος της ένωσης υπαλλήλων πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου Γιάννης Χατζηκυριάκος, μίλησε στον topfm1024 και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τη φετινή χρονιά οι πυροσβέστες στη Ρόδο, έκανε λόγο για «αποδυναμωμένες υπηρεσίες προκειμένου να δημιουργηθούν η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων και η ΣμΗΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) από το υπάρχον δυναμικό της Πυροσβεστικής και όχι από νέους», καθώς και για «το μειωμένο προσωπικό στα νησιά, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο».
«Προσπαθούν με τεχνάσματα, εδώ και χρόνια, να κρατήσουν μάχιμες τις υπηρεσίες και το μόνο που καταφέρνουν είναι να συρρικνώνουν μέρα με τη μέρα το πυροσβεστικό προσωπικό, σε μια εποχή αυξημένων απαιτήσεων αλλά και προκλήσεων, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή διατυμπανίζουν ότι ενισχύεται η Πυροσβεστική, είτε με την ΕΜΟΔΕ είτε με τις ομάδες ντρόουν».
«Ναι, είχαμε λιγότερες πυρκαγιές, αλλά αυτή η μείωση στηρίχτηκε στο ξεζούμισμα των ανδρών και με σωρεία παρανομιών, φθάσαμε στο σημείο να καλείται ο πυροσβέστης σε επιφυλακή, απλά για να βγάλουν ένα όχημα στην κίνηση, ακόμα και χωρίς να υπάρχει φωτιά», υποστήριξε ο κ. Χατζηκυριάκος και πρόσθεσε:
«Οι εποχές και οι ανάγκες έχουν αλλάξει, αλλά οι αριθμοί που βγαίνουν κάθε φορά από το υπουργείο είναι ίδιοι, σαν να έχουμε τη δύναμη των ανδρών που υπήρχε πριν από χρόνια. Στα Απόλλωνα είχαμε έξι πυροσβεστικά κλιμάκια, πριν από πέντε χρόνια. Φέτος, μετά βίας βγήκαν δύο. Στα Λάερμα έβγαιναν τρία, τώρα βγαίνει ένα. Μειώθηκε η δύναμη, με τις μεταθέσεις και με τη δημιουργία της ΕΜΟΔΕ και τα κενά δεν καλύφθηκαν. Φέτος είχαμε μειωμένο προσωπικό στη Ρόδο και γι αυτό ήμασταν καθημερινά σε επιφυλακή».
Ακούστε τις δηλώσεις του Ι. Χατζηκυριάκου: