Νεκτάριος Μουστακέλης στον topfm: «Περιμένουμε το Δήμο εδώ και έξι μήνες να ξεκινήσει έργα αγροτικής οδοποιίας» (ηχητικό)

«Δόθηκε εργολαβία 20.000 ευρώ και ακόμα περιμένουμε να έρθει ο εργολάβος»
«Η άρδευση γίνεται με πρωτόγονα μέσα και χάνεται το 50% του νερού»
Σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Ρόδου λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει το νησί και με την ξηρασία να απειλεί με τεράστιες επιπτώσεις κάθε τομέα δραστηριότητας.
Σε όλες τις αγροτικές περιοχές του νησιού, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ελαιοπαραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να καταστραφούν οι καλλιέργειές τους και τα προϊόντα τους.
Το φράγμα Απολλακιάς, από το οποίο αρδεύεται η Νότια Ρόδος και γενικά μεγάλο μέρος του νησιού, ανοίγει μόνο κάθε 15 μέρες για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουμε αρκετές βροχές και συγκεντρωθεί η αναγκαία ποσότητα νερού, το φράγμα θα λειτουργήσει ξανά.
«Η κατάσταση από την ανομβρία είναι δραματική. Ο καρπός των ελαιόδεντρων είναι σχεδόν κατεστραμμένος. Πρέπει να γίνουν φράγματα στο νησί, κυρίως στην περιοχή μας. Είναι ίσως η μόνη λύση. Χρειάζεται όμως να γίνει και οικονομία νερού. Να πάψουμε να ποτίζουμε με πρωτόγονα μέσα και να χάνεται το 50%-60% του νερού».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλώνας Νεκτάριος Μουστακέλης μίλησε στον topfm1024 και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» για τον αντίκτυπο της ανομβρίας στην περιοχή, αλλά και την αδράνεια των αρχών σε έργα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και τα οποία «μένουν» στα λόγια και στα γραπτά.
«Ζητάμε εδώ και 20 χρόνια να ολοκληρωθεί το έργο με την ολοκλήρωση της στάγδην άρδευσης στα εσπεριδοειδή και το οποίο μένει ημιτελές. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε καν να πάμε στα χωράφια μας. Η τελευταία φορά που είδαμε αγροτική οδοποιία ήταν τον Ιούλιο του 2023».
«Η σημερινή δημοτική αρχή μας λέει εδώ και έξι μήνες ότι θα γίνει αγροτική οδοποιία και ακόμα περιμένουμε. Οι δρόμοι δεν είναι προσβάσιμοι για να δούμε τουλάχιστον σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα δένδρα μας».
«Δόθηκε μια εργολαβία 20.000 ευρώ, από την πολιτική προστασία για αγροτοδασικούς δρόμους αλλά δυστυχώς, εδώ και τέσσερις μήνες περιμένουμε τον εργολάβο. Ήρθε κάποιος, είδε την περιοχή και δήλωσε αδυναμία. Σε τέτοιες εργολαβίες πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα μηχανήματα, γιατί μιλάμε για δασικούς δρόμους σε βουνά, όχι σε κάμπους», υπογράμμισε ο κ. Μουστακέλης που αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών:
«Κάθε χρόνο συρρικνώνεται η ελαιοπαραγωγή μας. Από τους 250 τόνους του 2015 πήγαμε πέρσι στους 25 τόνους. Για φέτος δεν νομίζω να ξεπεράσουμε τους 40 τόνους. Θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες αυτών των ημερών. Μέχρι στιγμής η παράγωγή είναι ελάχιστη».
Για τις ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες από τα ελάφια, ο κ. Μουστακέλης υποστήριξε ότι «το πρόβλημα με τα ελάφια ήρθε να… δέσει στην ανεξέλεγκτη βοσκή με τις κατσίκες. Από τη στιγμή που έκλεισε το φράγμα της Απολλακιάς, άρχισαν τα ελάφια να έρχονται στην περιοχή μας. Σπάνε ολόκληρα δένδρα. Έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός τους και έχει μειωθεί η έκταση στην οποία κινούνται. Έφθασαν στο σημείο να πηγαίνουν σε αυλές σπιτιών και να πίνουν νερό από τις γάτες».
«Οι αρμόδιοι να λάβουν υπόψιν τους ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται από τροχαία, σχεδόν 1000 ελάφια. Να πάψουν να επηρεάζονται από διάφορους παρανοϊκούς και από όσα γράφονται στο διαδίκτυο».
Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Ν. Μουστακέλη: