
“Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι Δήμοι είναι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα”
«Επανεκκίνηση» είναι το κεντρικό μήνυμα του πρώτου, για την δημοτική περίοδο 2024 – 2028 συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που φιλοξενείται στη Ρόδο και στο ξενοδοχείο Rodos Palace, από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και συμπίπτει με την έναρξη του εθνικού διαλόγου για τη διαμόρφωση της νέας Χάρτας και του Νέου Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί η Κυβέρνηση.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Βουλή στο νέο έτος και αναμένονται ρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στους δήμους να επιτελέσουν το έργο τους με μεγαλύτερη αυτονομία και ανεξαρτησία.
Οι δήμαρχοι της χώρας περιμένουν, μέσα από το νέο κώδικα, να καθοριστούν πόροι και αρμοδιότητες για τους δήμους και να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση και προστασία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, και να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες μεταξύ δήμων και περιφερειών.
Η ΚΕΔΕ αναμένεται να διατυπώσει τις προτάσεις της στη διάρκεια του Συνεδρίου στη Ρόδο, με τους δημάρχους να επισημαίνουν ότι απαιτείται μακρύς διάλογος και διαβούλευση καθώς ο νέος Κώδικας θα κατοχυρώνει και την θεσμική θέση των αιρετών, και βάσει της νομοθεσίας αυτής θα βαδίσουν για πολλά χρόνια στο μέλλον.
« Περιμένουμε να δούμε κείμενα και δουλεύουμε για να φέρουμε την τοπική αυτοδιοίκηση εκεί που της αξίζει. Το Συνέδριο της Ρόδου να αποτελέσει ευκαιρία ώστε να γίνει πράξη το όραμά μας για Επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης με Ισχυρούς Δήμους, διαρκώς δίπλα στον Πολίτη».
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μίλησε στον topfm1024 και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» για το Συνέδριο που φιλοξενείται στη Ρόδο, τα βασικά αιτήματα – μηνύματα που θα στείλει η ΚΕΔΕ στη διάρκεια του Συνεδρίου, για το μεταναστευτικό στους νησιωτικούς δήμους, για την ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες, κάτι που ταλαιπωρεί τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να αποκτήσουν οι δήμοι μεγαλύτερη οικονομική αυτάρκεια, και το επικείμενο νομοσχέδιο για συνένωση των ΔΕΥΑ.
«Θέλουμε εμείς να έχουμε τον πρώτο λόγο σε όλα όσα γίνονται ή πρόκειται να γίνουν στις πόλεις μας. Να μην αποφασίζουν άλλοι από μακριά, για όσα μας αφορούν τοπικά. Στο Συνέδριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όλα όσα πετύχαμε ενωμένοι το προηγούμενο διάστημα, προς όφελος των Δήμων μας.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι Δήμοι είναι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα».
«Οι Δήμοι καλούνται τα επόμενα χρόνια να διαχειριστούν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να στηριχθούν με σύγχρονα μέσα και επιστημονικό προσωπικό, κυρίως οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ που μίλησε και για τα όρια των αρμοδιοτήτων:
«Η ΚΕΔΕ ζητά εδώ και πολλά χρόνια την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους πόρους για την υλοποίησή τους. Να μπει επιτέλους τέλος στην αλληλοεπικάλυψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου και ανάφερε ως παράδειγμα, γεγονός που έζησε ο ίδιος στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρόδο στην περίοδο των πυρκαγιών:
«Όταν ήρθα πέρσι στη Ρόδο, στην περίοδο των πυρκαγιών, πήγα στην περιοχή του Απόλλωνα και είδα ότι η φωτιά στη βουνοκορφή, ξεκίνησε από το δάσος. Πως είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο αν δεν είναι εμπρησμός; Εκεί, η ευθύνη είναι της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής. Καμιά φωτιά δεν ξεκίνησε από τον αστικό ιστό όπου η ευθύνη ανήκει στο Δήμο. Και την ίδια στιγμή ακούμε και διαβάζουμε ότι … ο τάδε δήμος φταίει για το ένα, ο τάδε δήμος φταίει για το άλλο… Αυτό πρέπει να σταματήσει. Τα όρια των αρμοδιοτήτων και ευθυνών πρέπει να ξεκαθαρίστούν και να μην ψάχνουμε εκ των υστέρων σε ποιον θα φορτώσουμε τα όποια λάθη».
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης από το Κράτος:
«Ζητάμε μεγαλύτερη απόδοση πόρων. Η πρότασή μας, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό ήταν για 450 εκατ. ευρώ, θα πάρουμε περίπου 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το άρθρο 259 του Καλλικράτη θα έπρεπε να λαμβάνουμε 8 δις ευρώ αλλά παίρνουμε περίπου 2 δις ευρώ. Μιλάμε για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Από εκεί καλύπτεται το λειτουργικό μας κόστος κάθε χρονιά, σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις».
«Καλώς η κυβέρνηση έδωσε αύξηση 12% στους εργαζόμενους. Όμως, ο Δήμος θα δώσει αυτά τα χρήματα. Χρειάζεται να έχουμε αυτά τα κονδύλια για να μπορέσουμε να σηκώσουμε το βάρος».
«Δε διστάζουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το αποδείξαμε στην περίοδο του κορονοϊού. Σταθήκαμε όρθιοι κι εμείς και οι τοπικές κοινωνίες και συνδράμαμε καταλυτικά. Τώρα φθάσαμε σε κρίσιμο σημείο και ζητάμε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται, να μας δίνουν τους ανάλογους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό».
Για το μεταναστευτικό που βαραίνει κυρίως τους νησιωτικούς δήμους, υπογράμμισε:
«Τα νησιά σηκώνουν το βάρος από το 2015 και αυτό, πέρα από άδικο, εγκυμονεί κινδύνους. Πως είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ένα μικρό νησί σε ακριτική περιοχή, με 100 μόνιμους κατοίκους να φιλοξενεί 101 μετανάστες-πρόσφυγες; Ας βρεθεί τρόπος να μοιραστεί το μεταναστευτικό βάρος στην ηπειρωτική χώρα, να απαλλαγούν τα νησιά από αυτό το πρόβλημα. Δεν έχουν ούτε τους πόρους, ούτε τα μέσα, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε καν και την αρμοδιότητα για να διαχειριστούν αυτό το ζήτημα».
Για το θέμα της συνένωσης των ΔΕΥΑ, κ . Κυρίζογλου υπογράμμισε:
«Σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ έχουμε καταθέσει μελέτη – πρόταση στον υπουργό Περιβάλλοντος κι έχουμε συμφωνήσει για σύσταση μιας μείζονος ΔΕΥΑ ανά νομό κι όπου απαιτείται και δύο, με χρηματοδότηση ύψους 250 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ, και με επιπλέον 250 εκ. ευρώ για να υλοποιηθεί το εγχείρημα».
«Τα νησιά πρέπει να μείνουν εκτός συνενώσεων. Όμως, τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε ότι συζητιέται να γίνει συνένωση στις Κυκλάδες και δεν ξέρουμε από πού και γιατί προέκυψε κάτι τέτοιο».