ΡόδοςΤοπικές ειδήσειςΤουρισμός
Trending

Γιώργος Ματσίγκος στον topfm: «Η κλιματική κρίση αλλάζει τον τουρισμό – Να προσαρμοστούν τα ξενοδοχεία για να είναι βιώσιμα»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Συνέδριο για τη εξεύρεση μέτρων και λύσεων που θα βοηθήσουν τον τουρισμό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις όποιες αλλαγές φέρνει στις δραστηριότητές του η κλιματική κρίση, ξεκίνησε χθες (31/10) και ολοκληρώνεται σήμερα στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Apollo Blue, στο Φαληράκι.

Το συνέδριο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την οργάνωση «Για τη φύση» και θα φιλοξενήσει προτάσεις διακεκριμένων επιστημόνων και πανεπιστημιακών καθηγητών, για την προσαρμογή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα νέα δεδομένα που εισάγει η κλιματική κρίση.

Ο Γιώργος Ματσίγκος, πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, μίλησε στον topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» για το πως γεννήθηκε η ιδέα για το Συνέδριο και τα μηνύματα που θέλει να στείλει ο Σύλλογος για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να προσαρμοστούν στις συνθήκες της εποχής.

«Οι ραγδαίες αλλαγές που ζούμε και οι φυσικές καταστροφές ήταν η αφορμή για να κάνουμε το Συνέδριο»

«Η απόφαση για το Συνέδριο πάρθηκε από τον Νεκτάριο Καλογήρου, υπεύθυνο του φορέα για τη Φύση, με τον οποίο συνεργαζόμαστε από το 2018, όταν ο σύλλογος μας είχε ξεκινήσει να διοργανώνει ημερίδες. Από εκείνη τη χρονιά εντάξαμε στο πρόγραμμά μας και το περιβάλλον. Με το πέρασμα των χρόνων έγινε πιο έντονη η ανάγκη, με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Μόλις τελείωσε ο κορονοϊός, εμφανίστηκε και η περιβαλλοντική κρίση. Όλες αυτές οι αλλαγές που ζούμε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη Ρόδο, με τις πλημμύρες, τις φωτιές και τις φυσικές καταστροφές στάθηκαν αφορμή για το Συνέδριο»

«Αλλάζει ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία πρέπει να προσαρμοστούν για να είναι βιώσιμα»

«Από την δική μου πλευρά, θα σταθώ στο πόσο έχει αλλάξει ο τουρισμός, όπως και οι προκλήσεις, η βιωσιμότητα, η ανθεκτικότητα και η κοινωνική ευθύνη. Να σας αναφέρω κάποια παραδείγματα. Τη δεκαετία του ΄70, η σεζόν ξεκινούσε τον Μάρτιο και τελείωνε το Νοέμβριο. Τώρα ξεκινάει στα τέλη Απριλίου και λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Στα ξενοδοχεία, παλιά, δεν υπήρχαν οι μπουφέδες. Σήμερα υπάρχουν και μιλάμε πιά για το food waste, για τη μεγάλη σπατάλη τροφίμων. Παλιά δεν υπήρχε καν το All inclusive. Είχαμε μόνο πρωϊνό και ένα φαγητό»

«Από 20 επιχειρήσεις πετάχτηκαν 250 τόνοι τροφίμων σε διάστημα 4 μηνών»

«Τα ξενοδοχεία απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, πρέπει να προσαρμοστούν για να μην έχουν μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος. Θα δούμε, στη διάρκεια του Συνεδρίου κάποιες απλές πρακτικές για τα βιώσιμα ξενοδοχεία, όπως ς θα παρουσιάσουμε και κάποιους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται. Ήδη το κάνουν τα λεγόμενα πράσινα ξενοδοχεία, τα smart hotels. Αφορούν στην κατασκευή, στη χρήση του ήλιου με την εκπαίδευση του προσωπικού και με το food waste. Δεν σας κρύβω ότι τους 3-4 προηγούμενους μήνες, πετάχτηκαν 250 τόνοι τροφίμων από μόνο 20 επιχειρήσεις»

«Ο, τι ισχύει για την Παιδεία, ισχύει και για την Ανακύκλωση. Ξεκινάει από το Δημοτικό»

«θα εστιάσουμε και στο θέμα της Παιδείας που, όλοι ξέρουμε πως ξεκινάει από το Δημοτικό. Και η ανακύκλωση είναι θέμα Παιδείας. Να μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε, να μαθαίνουμε να μην πετάμε, να τα συγκεντρώνουμε εκεί που πρέπει να τα συγκεντρώνουμε. Όλα αυτά πρέπει από τη μικρή ηλικία να τα εφαρμόζουμε στο σχολείο, στο σπίτι, στη ζωή μας και στη δουλειά μας»

Ακούστε τις δηλώσεις του Γιώργου Ματσίγκου (ηχητικό):

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button