Τι γράφει το υπόμνημα που έδωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στον Πρωθυπουργό
Το in πληροφορήθηκε τα βασικά σημεία του υπομνήματος που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετά την χθεσινή συνάντηση τους στο Μαξίμου.
Βήματα μπροστά στις σχέσεις Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης έγινε χθες στην συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συναρμόδιους Υπουργούς και στελέχη της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας.
Όπως πρώτο αποκάλυψε χθες το in, «λευκός καπνός» βγήκε σε κάποια κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν την αυτοδιοίκηση, αναφορικά με τα οικονομικά τους και την καταστατική θέση των αιρετών, τα οποία θα ολοκληρωθούν όταν από τον προφορικό λόγο περάσουν στο γραπτό και στις πράξεις. Κρίνεται ωστόσο ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενδιαφέρεται προσωπικά για τα προβλήματα των Δήμων.
Ωστόσο απομένουν πολλά ακόμη να συμβούν, ώστε η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού να «βιώσει» το συναίσθημα και την ουσία, ότι στον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι δημοτικές Αρχές δεν είναι μόνες τους, αλλά έχουν την στήριξη του κράτους. Διότι, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, Αυτοδιοίκηση χωρίς οικονομική αυτοτέλεια, προστασία και ενίσχυση της καταστατικής θέσης και φυσικά ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι δυνατόν να σταθεί. Και αν οι δημοτικές αρχές κρίνονται από τους δημότες τους αυστηρά, κάποια στιγμή πρέπει και η κεντρική πολιτική να αναλάβει να πει στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους οι δημοτικές Αρχές είναι πάντα εκείνες που «πληρώνουν» το μάρμαρο σχεδόν για ότι συμβαίνει στην χώρα. Να τους εξηγήσει επίσης, τους λόγους για τους οποίους οι Δημοτικές Αρχές έχουν αναλάβει εκατοντάδες αρμοδιότητες, λαμβάνουν περιορισμένους πόρους και έχουν πολύ μικρότερο σε αριθμό από το αναγκαίο προσωπικό. Μπορεί να το κάνει αυτό η Κεντρική Διοίκηση; Θέλει;
Η αποκάλυψη του in για το περιεχόμενο του υπομνήματος της ΚΕΔΕ
Προς ενίσχυση των ανωτέρω, το in φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας τι αναφέρει το υπόμνημα του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τα αιτήματα ουσιαστικά της Αυτοδιοίκησης, το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Περιληπτικά στο υπόμνημα αναφέρεται:
«Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι ελληνικοί δήμοι υπέστησαν σοβαρές περικοπές στα έσοδά τους, με τις μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) να φτάνουν έως και το 60%. Παρά την αύξηση των ΚΑΠ τα τελευταία χρόνια, οι δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Το αυξανόμενο μισθολογικό κόστος, τα αμετάβλητα υψηλά ενεργειακά έξοδα και το τέλος ταφής που δεν έχει αποδοθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν επιδεινώσει την οικονομική τους κατάσταση. Οι δήμοι ζητούν επιπλέον 450 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι το τέλος του 2024.
Παράλληλα, οι δήμοι επισημαίνουν την ανάγκη αύξησης των ΚΑΠ για το 2025 και την κατάργηση του πλαφόν που επιβάλλει ο Ν. 5000/2022. Ειδικά, ζητούν την εφαρμογή του άρθρου 259 του Ν. 3852/2010, το οποίο συνδέει τα ΚΑΠ με την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων. Στα θετικά αναφέρεται ότι η αλλαγή στον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ σύμφωνα με όσα ζητούσε η ΚΕΔΕ, την οποία τελικά προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών, χαρακτηρίζεται ως σωτήρια για τη βιωσιμότητα των περισσότερων δήμων.
Στον τομέα της εκπαίδευσης, θετικά αντιμετωπίζεται η εξαγγελία του προγράμματος επισκευών σχολικών εγκαταστάσεων, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής του μέσω των δήμων.
Παράλληλα, επισημαίνεται η έλλειψη προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και η ανάγκη άμεσης επαναπρόσληψης προσωπικού, κυρίως στη δημοτική αστυνομία και τις υπηρεσίες καθαριότητας. Η ΚΕΔΕ ζητάει: «Πρόσληψη δημοτικής αστυνομίας για πολλούς αυτονόητους λόγους (έλεγχοι, ευταξία πόλεων κ.λ.π.). Πρόσληψη προσωπικού στις υπηρεσίες των δήμων. Το προσωπικό στους δήμους λόγω συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας κα των μη προσλήψεων επί πολλά έτη, έχει μειωθεί. Πρέπει επιτέλους να γίνει, έστω και μερική, άρση αναστολής προσλήψεων στους δήμους.Άμεση (και όχι το 2025) συνέχιση εφαρμογής και λειτουργίας του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67, για αυτονόητους λόγους των πολύ πιεστικών αναγκών μας (καθαριότητα, πράσινο, σχολικοί φύλακες κ.λ.π.) αλλά και για λόγους κοινωνικούς».
Επιπλέον, οι δήμοι καλούνται να συμμετάσχουν με 20% στη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης πόσιμου νερού, κάτι που αδυνατούν να πράξουν, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να κινδυνεύουν με απένταξη.
Στο θεσμικό επίπεδο, η κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν την αυτοδιοίκηση και η προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης παραμένουν προτεραιότητες. Οι δήμοι επισημαίνουν, τέλος, τη χαμηλή αμοιβή των αιρετών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπολείπεται αυτής των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ζητούν την κατάργηση του μέτρου της αργίας χωρίς καταδικαστική απόφαση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό: «Είναι καιρός, αυτό που θελήσατε να ξεκινήσει την προηγούμενη τετραετία σας, να γίνει τώρα. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση εντός των πλαισίων του Ελληνικού Συντάγματος και η ουσιαστική σύγκληση με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Θέτουμε υπόψη σας, σας προτείνουμε, ένα «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση». Για να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση»
ΠΗΓΗ:ingr