ΔιεθνήΕλλάδαΠολιτική

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη νέα Κομισιόν -Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας

α νέα χαρτοφυλάκια και τη σύνθεση της ομάδας της ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,

Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού αναφέροντας στη συνέντευξη Τύπου:
«O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών».

Προετραιότητες της νέας Κομισιόν, όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν, θα είναι η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη του Κολλεγίου των Επιτρόπων είναι ίσα κι όλοι τους πρέπει να συνεργάζονται και σε αυτό το πνεύμα κάθε εκτελεστικός αντιπρόεδρος θα έχει χαρτοφυλάκιο με το οποίο πρέπει να συνεργάζεται με άλλους επιτρόπους».

Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το νέο κολλέγιο θα εκπροσωπείται από 40% γυναίκες και 60% άνδρες.

6 αντιπρόεδροι στην Κομισιόν, 4 γυναίκες και 2 άνδρες
Υπάρχουν έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι -τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες.

Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας
Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία) για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία
Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά
Κάγια Κάλας (Εσθονία) ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής
Ροξάνα Μινζάτου (Ρουμανία) για τα κοινωνικά δικαιώματα
Ραφαέλε Φίττο (Ιταλία) για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν, η Τερέζα Ριμπέιρα (Ισπανία) θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία) θα είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών και αιχμής τεχνολογιών. «Θα ζητήσω από τη Χένα να εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Αλλά και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας μας, όπως το κράτος δικαίου, και να την προστατέψουμε όπου κι αν δέχεται επίθεση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. «Θα καθοδηγήσει το έργο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των εταιρειών μας -από τις επενδύσεις και την καινοτομία μέχρι την οικονομική σταθερότητα και το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κάγια Κάλας (Εσθονία) θα είναι η ύπατη εκπρόσωπος και αντιπρόεδρός της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων και αστάθειας. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτήν την πραγματικότητα και πρέπει να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτήν» για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε Γεωπολιτική Επιτροπή.

Η Ροξάνα Μινζάτου (Ρουμανία) είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τους Ανθρώπους, τις Δεξιότητες και την Ετοιμότητα. Θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ρ. Μινζάτου θα ηγηθεί κυρίως της Ένωσης Δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ένωση της κοινωνίας.

Ο Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις. «Θα αξιοποιήσουμε την εκτεταμένη εμπειρία του για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών μας για τη συνοχή, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι επίτροποι
Απόστολος Τζιτζικώστας Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού
Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) για το εμπόριο
Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα
Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία)για τη Μεσόγειο
Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) για θέματα υγείας
Βούπκε Χοέστρα (Ολλανδία) για θέματα περιβάλλοντος
Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση
Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) για θέματα άμυνας και διαστήματος
Μάρτα Κος (Σλοβενία) για θέματα διεύρυνσης
Κώστας Καδής (Κύπρος) για θέματα αλιείας
Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) για θέματα οικονομικής πολιτικής
Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο) για θέματα διαχείρισης κρίσεων
Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία) για θέματα προϋπολογισμού
Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) για θέματα ενέργειας και στέγασης
Εκατερίνα Ζαχάριεβα (Βουλγαρία) για θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας
Μάικλ ΜακΓκράθ (Ιρλανδία) για θέματα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου
Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) για θέματα Γεωργίας και τροφίμων
Γκλέν Μικάλεφ (Μάλτα) για θέματα νεολαίας και αθλητισμού
Γιόζεφ Σίκελα (Τσεχία) για θέματα Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων

Το περίπλοκο μείγμα του τιμ της Φον ντερ Λάιεν
Η κατάρτιση του ρόστερ της νέας Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση και απαίτησε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, πολιτικές ίντριγκες, πισωγυρίσματα της τελευταίας στιγμής και αιφνιδιαστικές παραιτήσεις, όπως εκείνη χθες του Γάλλου Τιερί Μπρετόν, που είχε διαφωνήσει ανοικτά σε κάποιες περιπτώσεις με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πέταξε στην επιστολή παραίτησής του καρφιά για την «αμφισβητήσιμη διακυβέρνησή της».

Άλλοι υποψήφιοι είδαν τις ελπίδες τους να ματαιώνονται καθώς η Φον ντερ Λάιεν επιδίωκε όσο το δυνατόν πιο ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών – γυναικών στη νέα της ομάδα. Η απόφαση της υστάτης στιγμής της Σλοβενίας να προκρίνει τελικά γυναίκα υποψήφια, αφού επί μακρόν επιθυμούσε να στείλει τον Τόμαζ Βέσελ στις Βρυξέλλες, προκάλεσε σφοδρές εσωτερικές αναταράξεις.

Το τελικό ρόστερ αποτελεί ένα μείγμα διαφόρων υποβάθρων, αρχής γενομένης από την Φον ντερ Λάιεν, που είχε σπουδάσει γυναικολόγος. Μεταξύ των επιτρόπων, που προτείνει προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνονται τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερις πρώην ΥΠ ΕΞ, πέντε πρώην υπουργοί Οικονομικών και δέκα ευρωβουλευτές.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη δημοσιογράφους (Βέλγιο και Φινλανδία), ακαδημαϊκούς (Κύπρος και Κροατία) και διπλωμάτες καριέρας (Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία).

Το επόμενο διάστημα οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων στην Ευρωβουλή
Στη συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε να εμπλακεί στη συζήτηση για το πότε θα αναλάβει το νέο τιμ της καθήκοντα τονίζοντας ότι «όλη η Ευρώπη θέλει η νέα Κομισιόν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι της Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσουν ευρεία πολιτική υποστήριξη καθώς θα χρειαστούν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ακροάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες και οι ευρωβουλευτές δεν αποκλείεται να απορρίψουν κάποιους υποψηφίους, όπως ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχειλ, ο άνθρωπος του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτρο Όρμπαν στις Βρυξέλλες την τελευταία πενταετία.

Στόχος είναι η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αλλά διπλωμάτες κάνουν λόγο για φιλόδοξο στόχο με το Politico να σημειώνει ότι η 1η Δεκεμβρίου είναι πιθανότερη ως ημερομηνία για να σηκώσει τα μανίκια της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Φον ντερ Λάιεν απέφυγε ερώτηση για την αποπομπή του Τιερί Μπρετόν
Η Φον ντερ Λάιεν απέφυγε στη συνέντευξη Τύπου μια ερώτηση για το κατά πόσον έπεισε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποσύρει την υποψηφιότητα του Τιερί Μπρετόν με αντάλλαγμα ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέταξε το μπαλάκι στο Παρίσι, λέγοντας ότι την απόφαση πήρε ο Μακρόν «σε διαβουλεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ» και έπλεξε το εγκώμιο του Στεφάν Σεζουρνέ: «Τον γνωρίζω πολύ καλά, εργάστηκε πολύ καλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είμαι πεπεισμένη ότι θα είναι ένας υπέροχος επίτροπος», είπε, χωρίς να πει ούτε μια καλή κουβέντα για τον Μπρετόν.

Oι προκλήσεις για τη νέα ομάδα της Φον ντερ Λάιεν
Δεδομένου ότι η νέα Κομισιόν θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι το τέλος του έτους, ένα από τα πρώτα καθήκοντά της θα είναι να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως σημειώνει το Reuters.

Μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει απότομα την ενότητα της Δύσης αναφορικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής και τις ανοδικές εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Άλλες προκλήσεις για νέα Κομισιόν περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της προβληματικής ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών καθώς ο ανταγωνισμός κλιμακώνεται με την Κίνα για την κατασκευή πράσινων τεχνολογιών, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button