Καίτη Μπαλατσούκα στον topfm: “Καταστροφική η φωτιά του 23 – 177.000 στρέμματα καμένα, τα 151.000 δασικά– 112.000 δασικά στρέμματα διπλοκαμένα – 120 εκ ευρώ το κόστος της καταστροφής, 150 εκ. ευρώ το κόστος της αναδάσωσης” (ηχητικό)

Της Ρένας Βενιανάκη
Η Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου Καίτη Μπαλατσούκα έκανε έναν απολογισμό της μεγάλης φωτιάς του 2023 στη Ρόδο, με τα στοιχεία του Δασαρχείου από τα οποία προκύπτουν ότι ήταν μια από τις πλέον καταστροφικές πυρκαγιές που έχει υποστεί το νησί. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα διπλοκαμένα όπου η φυσική αναδάσωση είναι μια δύσκολη εξίσωση θα πρέπει για να ξαναπρασινήσουν να υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση με ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. «Κηρύξαμε από τα 151.000 καμένα στρέμματα δάσους τα 112.500 σε αναδασωτέα. Το κόστος της καταστροφής ανέρχεται σε 120 εκ. ευρώ, μιλώ για τη δική μου υπηρεσία και σε 150 εκ. ευρώ η αναδάσωση»,
σημείωσε η κ. Μπαλατσούκα.
Η συνέντευξη της κ. Μπαλατσούκα στην εκπομπή «Η Ρένα στα γεγονότα» είναι άκρως ενδιαφέρουσα από δίνει αναλυτικά την εικόνα της καταστροφής, την πορεία της αναδάσωσης αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του δασικού πλούτου που υπάρχει ακόμη στο νησί: «Ήταν ένα τραγικό γεγονός οπωσδήποτε για ολόκληρο το νησί από όλες τις απόψεις, τη φύση, τις περιουσίες ανθρώπων, ελαιόδεντρα, αμπέλια, κατασκευές, ξενοδοχεία, ήταν μια τεράστια καταστροφή που ξεκίνησε από μια ας το πούμε ήσσονος σημασίας φωτιά, και εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε. Ο απολογισμός της όπως προκύπτει από τις δικές μας τις καταγραφές: σύνολο 177.000 καμένα στρέμματα, τα 151.500 περίπου τα δασικά και τα υπόλοιπα 25.500 περίπου ήταν αγροί, εκτάσεις εντός οικισμών και διπλοκαμένα που δεν τα ξανακηρύξαμε τα διπλοκαμένα από πολύ παλιές πυρκαγιές. Από τις 151.500 ήταν 112.500 τα διπλοκαμένα, δηλαδή αυτή η πυρκαγιά ήταν πάρα πολύ καταστροφική διότι όταν μιλάμε για διπλοκαμένα μιλάμε για δυσκολία αναγέννησης. Όταν η πυρκαγιά έχει επισυμβεί εντός 20 ετίας πίσω, η δυνατότητα αναγέννησης δηλαδή των δέντρων που αναπτύχθηκαν να δώσουν σπόρο που μπορεί να δώσει φυτά είναι ανεπαρκής, άρα μιλάμε για μια καταστροφή η οποία θέλει πολλή επέμβαση για να αποκατασταθεί το περιβάλλον στην προηγούμενη κατάσταση. Εμείς χάσαμε και μία σποροπαραγωγό συστάδα στα Απόλλωνα που την είχαμε σαν κόρη οφθαλμού διότι είχε πολύ σπουδαία βλάστηση, δέντρα με πολύ καλή μορφή από όπου προμηθευόμασταν σπόρο κάτω από τα Απόλλωνα στις Στεφανιές, η οποία κάηκε την τρίτη μέρα της φωτιάς ολοσχερώς. Αυτός είναι ο απολογισμός όσον αφορά τα δασικά, τώρα η εκτίμηση της καταστροφής που έγινε των δασικών, είναι πάνω από 115 με 120 εκατομμύρια και οι δαπάνες για να αναδασωθούν αυτές οι εκτάσεις είναι γύρω στα 150 εκατομμύρια. Δεν υπολογίζουμε δαπάνες κατάσβεσης εκεί δεν ξέρω τι αστρονομικά ποσά μπορεί να προκύψουν από τα στοιχεία που έχει η πυροσβεστική, δεν τα έχουμε εμείς. Το θέμα των αναδασώσεων βέβαια είναι μια μεγάλη ιστορία, είναι δαπανηρή πρέπει να έχεις τα κατάλληλα φυτά για να μπορέσεις να κάνεις την αναδάσωση όταν λέμε κατάλληλα, πρέπει να είναι από τη Ρόδο ή αν και λίγο πιο μακριά αλλά από την περιοχή μας για να είναι προσαρμοσμένα τα δέντρα στο περιβάλλον που θα πρέπει να αναπτυχθούν. Εμείς κάνουμε προσπάθειες από το 23 και μετά, να μαζέψουμε σπόρο και πριν το 23 προσπαθούμε να μαζέψουμε σπόρο για να δημιουργήσουμε φυτώρια να τα έχουμε διαθέσιμα για αναδασώσεις.
Δυστυχώς στη Ρόδο είναι δύσκολη δουλειά η σποροσυλλογή διότι το καλοκαίρι το εργατικό δυναμικό ασχολείται στον τουρισμό και δεν βρίσκουμε εργολάβο να αναλάβει τη σποροσυλλογή, ό,τι μαζέψαμε μόνοι μας, δασοφύλακες, κάποιοι εθελοντές που μας βοηθήσανε με μικροποσότητες έχουμε δώσει ένα ορισμένο ποσό σπόρων στο περιφερειακό φυτώριο το οποίο τα έσπειρε και έχει μεγάλη επιτυχία αλλά οπωσδήποτε δεν είναι επαρκή τα φυτά που διαθέτουμε για να γίνουν ευρείας κλίμακας αναδασώσεις».
Ακούστε την κ. Μπαλατσούκα: