Ολοταχώς προς ένα πράσινο μέλλον Μύκονος, Σύρος και Πάρος – Έργα αιχμής 194,92 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για τη διαχείριση αποβλήτων

Ολοκληρώνεται ο συνολικός σχεδιασμός του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ για την ανάπτυξη σύγχρονων και ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών υποδομών σε ολόκληρη την Περιφέρεια, που ξεπερνά σε συνολικό προϋπολογισμό τα 606 εκατ. ευρώ αποδεικνύοντας τη συστηματική και μεθοδική δουλειά που έχει γίνει, για τη μετάβαση του Νοτίου Αιγαίου σε ένα πρότυπο βιώσιμης και ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στην κυκλική οικονομία και την περιβαλλοντική προστασία
Σημαντικό βήμα για την προώθηση ενός ακόμη κρίσιμου περιβαλλοντικού έργου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνιστά η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ του φακέλου αίτησης υπαγωγής και υλοποίησης του έργου «Υποδομές Μεταφόρτωσης και Επεξεργασίας (Ανακύκλωσης, Ανάκτησης) Αποβλήτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), συνολικής παρούσας αξίας 194.928.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
Το έργο που θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί μια από τις «βαριές» υποδομές που περιλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, ολοκληρώνοντας το στρατηγικό περιβαλλοντικό σχέδιο, το οποίο διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στα νησιά, στον νευραλγικό τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Περιλαμβάνει μία Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων (ΜΑΑα) στη Σύρο συνεχίζοντας τον σχεδιασμό του Δήμου, Μία ΜΑΑα στη Μύκονο, Μία ΜΑΑα στην Πάρο και έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Τήνο.
Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, όσο και η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που συνεδρίασε χθες Τρίτη, ενέκριναν και τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Φορέα και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας για την ωρίμανση, δημοπράτηση, διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας, συμβασιοποίηση και παρακολούθηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, κατά την περίοδο εργασιών του έργου έως την επιτυχή ολοκλήρωσή του και την έναρξη της κανονικής λειτουργίας του.
Ειδικότερα, τοέργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και συντήρηση των σχετικών υποδομών, για περίοδο έως και 27 ετών και στοχεύει στην πλήρη συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων.
Πρόκειται για μία στρατηγική παρέμβαση που θα συμβάλει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Περιφέρειας, όπου σήμερα έως και το 91% των αποβλήτων οδηγείται σε υγειονομική ταφή, ενώ οι υποδομές διαλογής και ανακύκλωσης παραμένουν περιορισμένες. Η πρόταση βασίστηκε σε αναλυτική διερεύνηση σεναρίων για τον τύπο και την τοποθεσία των υποδομών, όπως και σε προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη της παραγωγής αποβλήτων στα τέσσερα νησιά, Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Τήνο.
Μια Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων (ΜΑΑα) είναι μια σύγχρονη εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, με βασικό στόχο την ανάκτηση υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν και τη μείωση του ποσοστού των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή. Ο ρόλος της ΜΑΑα είναι κομβικός για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που θέτουν η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανακύκλωσης, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Ειδικά σε περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο, με έντονη γεωγραφική διασπορά και τουριστική πίεση, οι ΜΑΑα αποτελούν στρατηγικής σημασίας υποδομές για την τοπική και βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων.
Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου, ολοκληρώνεται ο συνολικός σχεδιασμός του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ για την ανάπτυξη σύγχρονων και ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών υποδομών σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει έργα στρατηγικής σημασίας, όπως Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης που υλοποιούνται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Ρόδο, τη Θήρα, την Κω και την Κάλυμνο.
Παράλληλα, περιλαμβάνει Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης καθώς και Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) στην Νάξο, την Άνδρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, τη Λέρο και τη Μήλο, οι οποίες έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω ευρωπαϊκών πόρων και ειδικότερα από το ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, στις δράσεις του Φορέα εντάσσεται και η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, μέσω πιλοτικού προγράμματος που προβλέπει τη διανομή συνολικά 35.825 κομποστοποιητών.
Το σύνολο των παραπάνω παρεμβάσεων, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και τεχνολογικής καινοτομίας, ξεπερνά σε συνολικό προϋπολογισμό τα 606 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), αποδεικνύοντας τη συστηματική και μεθοδική δουλειά που έχει γίνει για τη μετάβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε ένα πρότυπο βιώσιμης και ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στην κυκλική οικονομία και την περιβαλλοντική προστασία.
Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία των νησιών μας, υποβάλλεται προς χρηματοδότηση τις επόμενες ημέρες. Ένα έργο υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, που οδηγεί σε πιο πράσινο αύριο τρία νησιά μας, την Μύκονο, την Πάρο και την Σύρο. Με αυτό το έργο, προϋπολογισμού 194,92 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΑΑα), από μία σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, κλείνουμε τον σχεδιασμό σε “βαριές” υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, στρατηγικής σημασίας υποδομές για την κυκλική οικονομία και την περιβαλλοντική προστασία. Ο σχετικός φάκελος θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στην Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα και η δημοπράτηση του έργου θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.
Δουλειά, μόνο για αυτό το έργο, δύο ετών. Δουλειά που δεν θα έβγαινε χωρίς την συνεχή-καθημερινή συνεργασία με τους Δήμους μας, την Γ. Γραμματεία ΣΔΙΤ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τον Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκο.
Ξεκινήσαμε πριν από μόλις τρία χρόνια, οπότε και απέκτησε προσωπικό ο νεοσύστατος τότε ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Πέρασε από 40 κύματα, αναρίθμητες καταγγελίες, επιθέσεις, στοχοποίηση και όλα αυτά τα πιπεράτα της πολιτικής ζωής στην υπέροχη πατρίδα μας. Σήμερα, με πάνω από 600 εκ. ευρώ έργα, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κοιτάει στα μάτια όλες τις νησιώτισσες, όλους τους νησιώτες.
Σκληρή δουλειά, σχέδιο, κανόνες, αφοσίωση, συνεργασίες και λίγο οι αντοχές στον πόλεμο, έφεραν το αποτέλεσμα. Όλα τα νησιά μας έχουν σχέδιο, όλα τα νησιά μας έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όλα τα νησιά μας έχουν μπροστά τους ένα πιο πράσινο αύριο. Σε τρία μόλις χρόνια, κλείνει ο σχεδιασμός των “σκληρών υποδομών” με δημοπρατημένες όλες. Τα έργα κατηγορίας ΣΔΙΤ σε Ρόδο, σε Σαντορίνη, σε Κω-Κάλυμνο και σήμερα σε Μύκονο-Πάρο-Σύρο, είναι τα μεγαλύτερα, αλλά όχι μόνο αυτά. Δεκάδες ακόμα έργα, μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά, τρέχουν παράλληλα.
Μετά την δημοπράτηση αυτού του έργου, περνάμε στις δράσεις της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της μετατροπής πολλών ακόμα νησιών μας σε Zero Waste, στο πρότυπο του υπέροχου παραδείγματος της Τήλου».
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε»