ΡόδοςΤοπικές ειδήσεις

Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας: Δεσμεύθηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία Ροδίτη από τ’ Αφάντου

Από: Δαμιανός Αθανασίου

• Η διάταξη 55/2025 της Αρχής για το Ξέπλυμα βάζει «μπλόκο» σε λογαριασμούς, θυρίδες και ακίνητα • Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 50χρονος πρώην ταξιτζής, αλλά στο μικροσκόπιο οι συναλλαγές του • Φέρεται να λειτούργησε ως μεσάζοντας σε διεθνές δίκτυο αρχαιοκαπηλίας με εξαγωγές σε ΗΠΑ και Γερμανία

Σε πλήρη οικονομική ασφυξία οδηγείται ο 50χρονος Ροδίτης από τ’ Αφάντου, γνωστός στις διωκτικές αρχές για την εμπλοκή του σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 55/2025 διάταξης της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η διάταξη, που εκδόθηκε στις 15 Ιουλίου 2025 και υπογράφεται από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη διατάσσει τη δέσμευση του συνόλου των περιουσιακών του στοιχείων, ανεξαρτήτως της μορφής κατοχής ή ελέγχου τους.
Η δέσμευση περιλαμβάνει τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, επενδυτικά προϊόντα, ακίνητα, μετοχές και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που σχετίζεται με τον ίδιο ή με συνδεδεμένα νομικά πρόσωπα.
Από απολογία σε δέσμευση
Ο Ροδίτης, που είχε συλληφθεί πρόσφατα στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, απολογήθηκε ενώπιον της Ανακρίτριας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους – απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση μηνιαίας εμφάνισης στο τοπικό Α.Τ.
Στην απολογία του αρνήθηκε τα πάντα. Ισχυρίστηκε πως οι φωτογραφίες αρχαίων νομισμάτων που είχε επιδείξει σε συγκατηγορούμενό του προέρχονταν από μουσειακές πηγές και παρουσιάστηκαν ψευδώς ως αντικείμενα προς πώληση, με στόχο –όπως είπε– να του αποσπάσει χρήματα λόγω της εξάρτησής του από ναρκωτικά.
Η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο 50χρονος εντάσσεται στο ευρύτερο σκάνδαλο αρχαιοκαπηλίας που αποκαλύφθηκε από συντονισμένη έρευνα των ελληνικών και διεθνών αρχών. Οι δύο βασικές εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο διακίνησης αρχαιοτήτων από την Ελλάδα προς οίκους δημοπρασιών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Ο κατηγορούμενος Ροδίτης, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση με αναστολή για άλλη υπόθεση λαθρανασκαφών, φέρεται να λειτούργησε εκ νέου ως μεσάζοντας.
Το κύκλωμα λειτουργούσε με αυστηρή ιεραρχία και ενδοευρωπαϊκή υποστήριξη. Οι αρχαιότητες συλλέγονταν από «κυνηγούς θησαυρών» που δρούσαν στην ύπαιθρο, προωθούνταν σε ενδιάμεσους, και από εκεί σε δημοπράτες ή συλλέκτες του εξωτερικού.
Διάταξη-ορόσημο από την Αρχή για το Ξέπλυμα
Η διάταξη 55/2025 χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αυστηρά και ευρείας εμβέλειας μέτρα κατά προσώπων που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα πολιτιστικής καταστροφής. Δεσμεύει κάθε μορφής περιουσία και απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβίβαση, χρέωση ή ρευστοποίηση 58 εμπλεκόμένων στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα:
• Καταλαμβάνει τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, μετοχές, εταιρικά μερίδια και ακίνητα.
• Απαγορεύει το άνοιγμα νέων θυρίδων ή τη χρήση τραπεζικών προϊόντων για ρευστότητα.
• Στοχεύει στην αποτροπή της εξαφάνισης περιουσιακών στοιχείων έως την τελική δικαστική κρίση.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εστιάζουν πλέον στη διασταύρωση νέων ροών κεφαλαίων που ενδέχεται να συνδέονται με απόπειρες νομιμοποίησης εγκληματικών εσόδων μέσω εικονικών συναλλαγών ή εναλλακτικών επενδύσεων (π.χ. σε τουριστικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις).
Επόμενα βήματα – Σε διεθνές επίπεδο  η έρευνα
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επαφή με αντίστοιχες υπηρεσίες στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, προκειμένου να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή των αρχαιολογικών ευρημάτων και να εντοπίσουν πρόσωπα ή φορείς που πιθανόν εμπλέκονται στο ξέπλυμα. Αναμένεται δικαστική συνδρομή, καθώς και αιτήματα κατάσχεσης περιουσιών στο εξωτερικό.
Το κύκλωμα στο οποίο φέρεται να συμμετείχε ο πρώην ταξιτζής από τη Ρόδο δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Αντιθέτως, αποκαλύπτει μια εκτεταμένη αλυσίδα παράνομης εκμετάλλευσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρχαιότητες από τα χωράφια της ελληνικής υπαίθρου βρίσκουν τελικά θέση σε προθήκες δημοπρασιών του εξωτερικού.
Η υπόθεση δείχνει πόσο ευάλωτη παραμένει η προστασία των πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα, αλλά και πώς το οργανωμένο έγκλημα προσαρμόζεται, συνδυάζοντας την αρχαιοκαπηλία με τεχνικές ξεπλύματος εσόδων διεθνούς επιπέδου.
Η τελική εκδίκαση της υπόθεσης του Ροδίτη αναμένεται να φωτίσει περισσότερο το δίκτυο που λειτούργησε επί σειράν ετών στη σκιά. Μέχρι τότε, οι δεσμεύσεις περιουσιών λειτουργούν όχι μόνο ως προληπτικό μέτρο, αλλά και ως ένα σαφές μήνυμα ότι η ανοχή απέναντι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς τελειώνει εδώ.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button