ΠολιτισμόςΡόδος

Χάλκη: Ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτισμό

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε η θερινή περίοδος στη Χάλκη με το τριήμερο Αφιέρωμα στον Νομό Λασιθίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Ιουνίου σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης». Η εκδήλωση αποτέλεσε μια γιορτή πολιτισμού, μνήμης και παράδοσης, με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

  • Έκθεση φωτογραφίας στο Σαρέντζι με τίτλο «Στίχοι του Ερωτόκριτου», σε επιμέλεια της Φωτογραφικής Λέσχης CRoP (Creative Rodos Photographers) σε συνεργασία με το Δήμο Χάλκης και την Αδελφότητα Κρητών.
  • Θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου «Αρετάνασσα».  
  • Μουσική βραδιά με τον λυράρη από τη Σητεία, Στράτο Τσιρακάκη και τους Γιώργο Σέρφα στα πλήκτρα, Φώτη Ελιαμό στα κρουστά και Απόστολο Ξεπαπαδάκη στο λαούτο. Τη Χάλκη εκπροσώπησε μουσικά ο λαουτίστας Μπίνης Ζαμπετούλας.

Την Ορχήστρα «συνόδευσαν» παραδοσιακοί χοροί από ηη χορευτική ομάδα «Οι Σταυραετοί» της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου, τον Σύλλογο Χαλκιτών Ρόδου «ο Άγιος Ιωάννης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης « Το Μύρτος» και τη χορευτική ομάδα «Γλέντι».

Θερμές ευχαριστίες στους προέδρους, τα συμβούλια και τα μέλη όλων των παραπάνω συλλόγων και φορέων για την εξαιρετική συνεργασία.

Το καλοκαίρι όμως συνεχίζεται με πληθώρα εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους!

Φέτος, για πρώτη φορά, είμαστε «Μαζί για κάθε βόλτα»! Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την έξοδο από το σπίτι και να εξασφαλίσουμε την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του νησιού μας, ξεκινούμε από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου μια νέα πρωτοβουλία. Το ηλεκτροκίνητο αυτοκινητάκι του Δήμου θα προσφέρει, σε όσους χρειάζονται μια μικρή «ώθηση», ένα δρομολόγιο στο ακριβές κάθε ώρας προς και από την Πιάτσα (μπροστά στο φούρνο). Η παροχή αφορά αποκλειστικά μόνιμους κατοίκους της Χάλκης και γίνεται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στα τηλ. 22463-60200, 60209 ή στο email: info@polytonality.gr

Δευτέρα, 21/7/2025, Λιμάνι Χάλκης – ώρα 21.00

Στα βήματα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα

Μία εκπληκτική μουσική βραδιά ήταν το επιστέγασμα του πολιτιστικού προγράμματος “Στα βήματα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα”, το οποίο εξελίχθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος 2024-25 στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου υπό τους εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς Θεοδοσία Σαρρή, Έβελυν Χώχου και Ευάγγελο Μάνδηλα. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στις 14 Ιουνίου 2025 στη Ρόδο, συνεχίζει τη «διαδρομή» του με πρώτη στάση τη Χάλκη.

Η πολυβραβευμένη διεθνούς φήμης Ελληνίδα συνθέτρια-βιολονίστα Ευανθία Ρεμπούτσικα με τη συνοδεία 12 νέων μουσικών – μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου θα μας ταξιδέψουν με τις μουσικές της δημιουργίες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από το Βόσπορο και τα παράλια της Μικρασίας και φτάνοντας μέχρι την Αλεξάνδρεια.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάτω Αχαΐα, στην Πάτρα. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης ενός κινηματογράφου με το όνομα «Ρεξ» και η νεαρή Ευανθία απολάμβανε να ακούει την μουσική των ταινιών. Σε ηλικία έξι ετών άρχισε να σπουδάζει βιολί στο Ωδείο της Πάτρας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών και στο Ελληνικό Ωδείο και αργότερα στο Παρίσι στην École Normale de musique. Από μικρή έπαιζε με τον αδερφό και τις αδερφές της ως κουαρτέτο ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Ευανθία λατρεύει να συνθέτει μελωδίες που θα συνοδεύουν ιστορίες και καρέ σε ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικά. Οι μουσικές της έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία όπως ROME INTERNATIONAL MOVIE AWARDS, CANNES INDIES CINEMA AWARDS, Greek film festival of London, η World Soundtrack Academy την βραβεύει με το “Discovery of the Year 2006” για την ταινία «Babam ve oglum » του Çagan Irmak που επίσης βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ως Soundtrack της χρονιάς.

Η μουσική που έγραψε για την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη κέρδισε το Κρατικό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το soundtrack της ταινίας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Συναντιούνται ξανά και συνθέτει μουσική για τις ταινίες «Νότος» και «1968».

Δημιούργησε πρωτότυπα μουσικά θέματα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, για το ντοκιμαντέρ «Σε γνωρίζω από την όψη» 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, και του έργου «The Ellinikon » , ενώ μαζί με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου συνέθεσε το τραγούδι «Ελληνισμός» έναν ύμνο για τους Έλληνες του εξωτερικού. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας της πρόσφερε το Τάγμα του Χρυσού Λέοντα της Αλεξάνδρειας και το Τάγμα του Αγίου Μάρκου για την προσφορά της στον πολιτισμό. Το 2011 ανακηρύχθηκε Ευεργέτης από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπόλεως. Έχει τιμηθεί με ειδικά βραβεία από τους Δήμους Προσφύγων για τη μουσική της στην «Πολίτικη Κουζίνα» και την προβολή μέσα από την κουλτούρα της ελληνοτουρκικής φιλίας. Πολλοί από τους δίσκους της στη δισκογραφία έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι και έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο.

Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα γεφυρώνει πολιτισμούς, εποχές και συναισθήματα – από τις πολίτικες αυλές έως το σύγχρονο αστικό τοπίο, δημιουργεί πάντα έναν ηχητικό κόσμο γεμάτο εικόνες.

Σας καλούμε να τον απολαύσετε μαζί μας κάτω από τον έναστρο ουρανό της Χάλκης.

Τρίτη, 22 & Τετάρτη, 23/7/2025, ώρα 21.00

Γιορτή Μαντολίνου

Το μαντολίνο έχει βαθιές ρίζες στην παραδοσιακή μουσική των Δωδεκανήσων και αποτελεί σύμβολο πολιτιστικής ταυτότητας. Με τη γλυκιά και μελωδική του χροιά, συνοδεύει τραγούδια του έρωτα, της ξενιτιάς και της χαράς σε πανηγύρια, γάμους και τοπικές γιορτές. Στη Χάλκη, το μαντολίνο κατέχει ξεχωριστή θέση στην τοπική μουσική παράδοση. Ο Δήμος Χάλκης, για δεύτερη χρονιά φέτος, θα τιμήσει ένα μουσικό όργανο που συντρόφευε παλιά τα γλέντια και τις παρέες του νησιού. Για δύο μέρες το μαντολίνο θα είναι ο πρωταγωνιστής των εκδηλώσεων και θα φιλοξενηθούν δεξιοτέχνες του οργάνου. Ακόμα και σήμερα, το μαντολίνο παραμένει ζωντανό, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τον ήχο και το συναίσθημα μιας αυθεντικής νησιώτικης ψυχής. Η πρώτη εκδήλωση, στις 22/07, θα «φιλοξενηθεί» στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου όπως παλιά, στις γειτονιές και στα καφενεία. Τη δεύτερη μέρα (23/07) θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στο λιμάνι του νησιού.

Ο Μιχάλης Χαρκιολάκης (μαντολίνο) ήταν μόλις 7 ετών όταν ξεκίνησε τις σπουδές του πάνω στη μουσική. Η παρότρυνση του πατέρα του ήταν καθοριστική ώστε να αγαπήσει το μαντολίνο.
Η μουσική του παιδεία ξεκινά με σπουδές στην κρητική και τη βυζαντινή μουσική, με μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής, αλλά και εξειδικευμένα μαθήματα όσον αφορά τα Λασιθιώτικα ακούσματα, με εξερεύνηση κι άλλων οργάνων, όπως το λαούτο, την ασκομαντούρα, την φλογέρα και την κιθάρα, και ολοκληρώνεται με το πτυχίο του στο Ωδείο Ιεράπετρας.

Ο Γιώργος Κουδουμογιαννάκης (λύρα) σπούδασε και αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μουσική και η παράδοση έγιναν τρόπος ζωής του από πολύ μικρή ηλικία, όταν ο πατέρας του τού πήρε την πρώτη του λύρα. Με δάσκαλό του τον Βαγγέλη Βαρδάκη και αργότερα τον Δημήτρη Πασπαράκη, μυήθηκε στον κόσμο της κρητικής μουσικής αλλά και στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολικής Κρήτης.

Μαζί τους θα είναι ο Βαγγέλης Μπαγουράκης (λαούτο – τραγούδι), ο Μανώλης Δριμής (κιθάρα) και ο Κώστας Πηλίδης (κρουστά). Συμμετέχουν ο Μπίνης Ζαμπετούλας (λαούτο) και ο Μιχάλης Κωστάκης (λύρα).

Πέμπτη 14 & Παρασκευή 15/08/2025

Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια μέρα γεμάτη φως, πίστη και συγκίνηση. Η Παναγία, μορφή στοργής και ελπίδας, αναλαμβάνεται στους ουρανούς, μα μένει πάντα κοντά στις ψυχές των ανθρώπων. Η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης. Είναι ημέρα μεγάλης θρησκευτικής και λαϊκής σημασίας, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου γιορτάζεται με λαμπρότητα σε πολλές περιοχές. Είναι το “Πάσχα του καλοκαιριού”, μια φωτεινή γιορτή πίστης και παράδοσης. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι άνθρωποι τιμούν την Παναγία με προσευχή, τραγούδι και πανηγύρι, κρατώντας ζωντανό το νήμα της αγάπης και της ελπίδας.

Ο Δήμος Χάλκης καλεί τους συμπολίτες και τους φιλοξενούμενούς του νησιού σε ένα διήμερο κατάνυξης αλλά και χαράς. Την Πέμπτη 14/08 καιτην Παρασκευή 15/08, στο Λιμάνι της Χάλκης, οι Αλέξανδρος Περούλης (λύρα), Νίκος Τζέλος (λύρα),Μπίνης Ζαμπετούλας (λαούτο) και Νίκος Καναβάκης (πλήκτρα) αναλαμβάνουν να ψυχαγωγήσουν τους συμπολίτες και τους καλεσμένους μας.

Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29/08/2025

Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου

Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη Χάλκη τιμάται με ιδιαίτερη ευλάβεια και βαθιά πνευματικότητα, στις 28 και 29 Αυγούστου, παραμονή και ανήμερα της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου. Στο νησί, στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, πλήθος πιστών συρρέει για να συμμετάσχει στη θεία λειτουργία προς τιμήν του ασκητικού προφήτη και προδρόμου του Χριστού. Ο Άγιος Ιωάννης «Αλάργα», είναι το σημαντικότερο λατρευτικό κέντρο τής Χάλκης. Βρίσκεται στην ενδοχώρα, «αλάρκα», μακριά δηλαδή κατά τη ντοπιολαλιά της Χάλκης. Ανηγέρθη κατά πάσα πιθανότητα πριν το 1835 από τον Ιωάννη Χατζησπάθα. Λέγεται, πως κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτούργησε ως ανδρικό μοναστήρι. Σ’ αυτό, συνηγορεί το γεγονός της ύπαρξης βόρια και νότια του Ναού, δύο αντιστοίχων κτιριακών συγκροτημάτων. Αυτές σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες της Μονής και στεγάζουν την εκάστοτε οικογένεια που την επιβλέπει και τη συντηρεί. Με αφορμή την εορτή, συγκεντρώνονται όλοι οι ντόπιοι και ξενητεμένοι Χαλκίτες, ενώ σ’ άλλες παλαιότερες νοσταλγικές εποχές, το Μοναστήρι κατακλυζόταν από τούς σφουγγαράδες του νησιού, πού είχαν πια επιστρέψει, μετά από μια επικίνδυνη και κοπιώδη εργασιακή περίοδο. Την παραμονή της εορτής (28 Αυγούστου) μετά τον εσπερινό, η Μονή παραθέτει σ’ όλους τους παρευρισκομένους εορταστικό γεύμα και ακολουθεί το πατροπαράδοτο γλέντι με τα παραδοσιακά όργανα και τους ντόπιους χορούς. Την κυρία ημέρα της εορτής (29 Αυγούστου), τελείται η Θεία Λειτουργία και κατόπιν η Εικόνα τού Αγίου μεταφέρεται λιτανευτικά στο λιμάνι, όπου και παραμένει στο Ναό του Άγιου Νικολάου. Ακολουθεί το παραδοσιακό γλέντι στο λιμάνι του νησιού. Η γιορτή δεν είναι μόνο θρησκευτικό γεγονός, αλλά και ζωντανή έκφραση της ιστορίας, της πίστης και της ενότητας των Χαλκιτών που κρατούν τη φλόγα της παράδοσης αναμμένη. Το μουσικό σκέλος της γιορτής αναλαμβάνει οι Ηλίας Αναστασιάδης (λύρα), Μπίνης Ζαμπετούλας (λαούτο), Νίκος Καναβάκης (πλήκτρα) και Γιώργος Αναστασιάδης (λαούτο).  

Για τη μετακίνηση του κοινού στις 28.8.2025 έχουν προβλεφθεί δρομολόγια οχημάτων. 

6-10/9/2025, ώρα 21.00

Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο Δήμος Χάλκης υλοποιεί από το 2022 με ιδιαίτερη τιμή και χαρά το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός. Το Φεστιβάλ –που τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας– συνιστά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου πολιτιστικού θεσμού, με επίκεντρο τη φιλοξενία και την προώθηση των πολιτιστικών γεγονότων ως μέσον υγειούς τουριστικής ανάπτυξης. Το Φεστιβάλ τιμά τον αείμνηστο Χαλκίτη Δημήτρη Κρεμαστινό, την εξέχουσα ιατρική, ακαδημαϊκή, επιστημονική και πολιτική προσωπικότητα της χώρας μας, που αναγνώριζε και προωθούσε την αξία της μουσικής παιδείας.

Η 4η διοργάνωση του Φεστιβάλ (6-10 Σεπτεμβρίου 2025) παραμένει πιστή στον στόχο της να καλύπτει ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα μουσικών προτιμήσεων και να απευθύνεται τόσο στους Χαλκίτες, όσο και στους επισκέπτες του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι πέντε (5) συναυλίες του 4ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης προσφέρουν μια επισκόπηση διαφορετικών πτυχών της ελληνικής μουσικής και επιχειρούν ένα συνδυασμό της ελληνικής δημιουργίας με αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.  Στην αυτοσχέδια «σκηνή» του Φεστιβάλ, που δεν είναι άλλη από πέντε μοναδικής ομορφιάς τοποθεσίες του νησιού, 35 σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα «συναντηθούν» μουσικά, με την ελπίδα να ψυχαγωγήσουν και να συγκινήσουν το κοινό.

Το Φεστιβάλ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Χαλιάσα και υπό την εποπτεία και με τη συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί.

13/9/2025, ώρα 21.00

Πανήγυρι Του Σταυρού

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Χωριό της Χάλκης και αποτελεί μεταγενέστερο κτίσμα, αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Το αρχικό κτίσμα βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την εκκλησία, εντός του μικρού αύλειου χώρου. Πρόκειται για ένα βυζαντινό παρεκκλήσι, το οποίο αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα οικοδομήματα του νησιού. Στο εσωτερικό του σώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες, ενώ το δάπεδο είναι πλακόστρωτο με πέτρες από τη Χάλκη.

Παραμονή της εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μετά τη Λειτουργία και παράλληλα με το προσφερόμενο γεύμα, ο Δήμος Χάλκης αναλαμβάνει να «ντύσει» μουσικά το παραδοσιακό γλέντι στην αυλή της εκκλησίας. Παίζουν οι Αλέξανδρος Περούλης (λύρα) και Μπίνης Ζαμπετούλας (λαούτο).

Για τη μετακίνηση του κοινού έχουν προβλεφθεί δρομολόγια των δημοτικών οχημάτων. 

Για τους μικρούς μας φίλους, Χαλκίτες και καλεσμένους μας, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Οι Μπίλιες», με τη συνδρομή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, καλεί τα παιδιά σε ένα κόσμο γεμάτο χειροτεχνίες, παιχνίδια κι άλλες δραστηριότητες, προσφέροντας ώρες χαράς και παιχνιδιού.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

23.06.2025 – 10.07.2025 & 22.07.2025– 04.08.2025

10.00-12.00: νήπια και παιδιά έως 6 ετών

18.00-20.00: παιδιά 6-11 ετών

Σας ευχόμαστε ένα χαρούμενο & δημιουργικό καλοκαίρι!

Ευάγγελος Φραγκάκης                                 

Δήμαρχος Χάλκης

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button