Νίσυρος

30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΚΥΠΡΟ

Στη πρωτεύουσα της Κύπρου Λευκωσία ταξίδεψε ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος με την Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Δήμητρα Καφετζιδάκη για να παραβρεθούν  στην συμβολική, αλλά και ουσιαστική και ταυτόχρονα συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 28η Ιουνίου στη Λευκωσία, με αφορμή τα 30 χρόνια από την αδελφοποίηση του Δήμου Νισύρου με το Δήμο Λαπήθου. Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκπροσώπους τοπικών αρχών, φορέων και Λαπηθιωτών, οι οποίοι τίμησαν τη μακροχρόνια συνεργασία και φιλία μεταξύ των δύο δήμων, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα της Λαπήθου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Το 1995 οι Δήμοι Νισύρου και Λαπήθου υπέγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης, οικοδομώντας μία γέφυρα αλληλεγγύης ανάμεσα σε δύο νησιωτικές κοινωνίες με κοινό βίωμα: την ανάγκη ανθεκτικότητας σε γεωπολιτικές πιέσεις. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, η Λάπηθος εξακολουθεί να τελεί υπό τουρκική κατοχή από το 1974, λειτουργώντας ως προσφυγικός «δήμος-εν εξορία», ενώ η Νίσυρος συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα τον διαρκή αγώνα επιστροφής των Λαπηθιωτών.

Η εκδήλωση έγινε στο  Θέατρο Παλλάς της Λευκωσίας, όπου πέραν της γιορτής των 30 ετών αδελφοποίησης τιμήθηκε και ο Λαπηθιώτης μουσικοσυνθέτης Φαίδρος Καβαλλάρης, για τα 75 χρόνια του ζωής και δημιουργίας ,ο οποίος μαζί με τους μουσικούς του, χάρισε στους παρευρισκόμενουs  μια υπεροχη μουσικη βραδια με τη συναυλία του.  Τα τραγούδια “Τραγουδώ την Λάπηθο – Τραγουδώ το νησί μου ” και «Αξέχαστη και αγαπημένη μας Λάπηθος» συγκίνησαν και ενθουσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους.

Η Δήμαρχος Λαπήθου κ. Σούλα Μουρέττου και σύσσωμο το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαπήθου μαζί με πλήθος Λαπηθιωτών έδωσαν το παρών στην συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας εκδήλωση. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του εκπρόσωπος της Νισυριακής παροικίας στη Κύπρο ο κ. Αποστόλης Μαστρομιχάλης.

Η Δήμαρχος της Λαπήθου στην ομιλία της έκανε αναφορά στη σημασία της  αδελφοποίησης της Λαπήθου με το Δήμο Νισύρου η οποία είναι μια έκφραση αδελφικής σχέσης και αλληλεγγύης, που μας ενώνει πέρα από γεωγραφικά σύνορα και πολιτικές δυσκολίες. Η μνήμη της Λάπηθου και η κοινή μας ιστορία μας υπενθυμίζουν ότι η ελπίδα και η αγάπη για την πατρίδα είναι τα ισχυρότερα όπλα στον αγώνα μας για δικαιοσύνη.

Ο Δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστοφής Κορωναίος στον χαιρετισμό του έκανε αναφορά στα τριάντα αδελφοποίησης ανέφερε:  «Σήμερα, γιορτάζουμε τριάντα χρόνια αδελφοποίησης με το Δήμο Λαπήθου, μια σχέση που συμβολίζει την αλληλεγγύη, την ελπίδα και τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. Η  στενή μας σχέση με τον Δήμο Λαπήθου συνεχίζει να ζει και να δυναμώνει, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και δύναμης.» Ο Δήμαρχος Νισύρου συνέχισε:

« Ο Δήμος Νισύρου, με την πλούσια ιστορία, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτιστικό πλούτο του, αποτελεί σύμβολο αντοχής και διατήρησης των παραδόσεων και της ταυτότητας του λαού του. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Λαπήθου, που βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, αποτελεί ένα σύμβολο αγώνα, ελπίδας και επιμονής των ανθρώπων που συνεχίζουν να διατηρούν την πολιτιστική και εθνική τους ταυτότητα παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις.

Η συγκεκριμένη αδελφοποίηση δεν αποτελεί απλώς μια τυπική συμφωνία συνεργασίας, αλλά μια βαθύτερη δέσμευση να ενώσουμε τις φωνές μας για την προάσπιση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι μια συμβολική πράξη που δείχνει ότι, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο σεβασμός μπορούν να γεφυρώσουν αποστάσεις και διαφορές.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, ελπίζουμε να ενισχύσουμε τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να προωθήσουμε την αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό. Επιπλέον, ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας μας σχετικά με τη σημασία της ειρήνης, της φιλίας και της πολιτισμικής συνεργασίας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες της Λαπήθου,

Σήμερα, σε αυτή μας την εκδήλωση η φωνή της Νισύρου σμίγει με τον λυγμό της Λαπήθου, της πανέμορφης κυπριακής πόλης που, από τον Ιούλιο του ’74, ζει την οδυνηρή πραγματικότητα της ξένης κατοχής.

Θέλω να γνωρίζετε ότι για μας στη Νίσυρο ο νούς μας ταξιδεύει στην Κύπρο, κάθε φορά που ο ήχος του κύματος σκάει στο περιγιάλι, σκεφτόμαστε ότι σκάει και στη σκλαβωμένη ακτή της Κυρήνειας· πως το στροβιλιστό τραγούδι των κυμάτων μας ταξιδεύει ως τη Λάπηθο, κουβαλώντας την υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε. Δεν ξεχνούμε τα σπίτια που ρήμαξαν, τα εικονοστάσια που λεηλατήθηκαν, τα χωράφια με τα λεμονόδεντρα που έμειναν άκαρπα γιατί το χώμα ποτίστηκε με δάκρυα και φόβο.

Η τραγικότητα της υποδούλωσης δεν είναι θεωρία· είναι το καθημερινό βουβό μοιρολόι χιλιάδων προσφύγων που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς κρατώντας ένα κλειδί στην παλάμη, σύμβολο μιας πόρτας που ακόμη περιμένει να ανοίξει. Είναι τα σβησμένα καντήλια στα ξωκκλήσια του Πενταδακτύλου· είναι η σιωπή των ξεριζωμένων σχολείων∙ είναι τα πρόσωπα των αγνοουμένων που αρνούνται να ξεθωριάσουν από τα φυλλάδια αναζήτησης.

Όμως, αγαπητές μου φίλες και φίλοι, εμείς οι Νισύριοι από τη μικρή ηφαιστειακή γη, στέλνουμε μήνυμα ότι η αδικία δεν είναι αιώνια. Όπως ο κρατήρας μας σιγοβράζει, έτσι και η συλλογική απόφαση για ελευθερία βράζει στα σωθικά των Κυπρίων αδελφών μας. Δεν θα αφήσουμε τον χρόνο να γίνει συνένοχος της λήθης.

Στην Ευρώπη των δημοκρατικών αξιών, καμία γη δεν πρέπει να παραμένει κομμένη στα δύο από συρματοπλέγματα και στρατιωτικές επάλξεις. Οφείλουμε όλοι μαζί να δυναμώσουμε τη διπλωματική φωνή, να στηρίξουμε κάθε ειρηνική προσπάθεια επανένωσης και να απαιτήσουμε επιτέλους ουσιαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γιατί η λευτεριά δεν είναι προνόμιο· είναι αυτονόητο δικαίωμα.

Καλώ, λοιπόν, όλους μας να μάθουμε την ιστορία της Λάπηθου, καλώ τον καθένα από εμάς  να αφήσει ένα κερί αναμμένο στη μνήμη των ηρώων και των απλών ανθρώπων που περιμένουν. Να κάνουμε τη Νίσυρο πρεσβευτή αλληλεγγύης: με πολιτιστικές ανταλλαγές, με δράσεις ανθρωπιστικής στήριξης, με σταθερή στήριξη σε όποια φόρα και αν βρεθεί.

Γιατί, όσο οι πέτρες της Λάπηθου σιωπούν κάτω από ξένη μπότα, τόσο πιο δυνατά πρέπει να φωνάζουμε εμείς.

Είμαστε λίγοι σε αριθμό, μα πολλοί σε ψυχή· κι η ψυχή, όταν ποτίζεται με πίστη, γίνεται σεισμός· ανατρέπει τείχη, ανοίγει δρόμους.

Σήμερα εδώ δίνουμε όρκο ότι δεν θα πάψει η Νίσυρος να μιλά για τη Λάπηθο· δεν θα πάψει να παλεύει μέχρι να δούμε τον ήλιο να ξαναχαϊδεύει ελεύθερα τα μωσαϊκά των αυλών της, μέχρι το κλειδί του πρόσφυγα να βρει ξανά την κλειδαριά του.

Αυτή η ημέρα αποτελεί μια υπενθύμιση ότι ο δρόμος προς την ειρήνη και τη δικαιοσύνη μπορεί να είναι δύσβατος, αλλά με προσπάθεια, επιμονή και αλληλοκατανόηση, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και προοπτικές για τις επόμενες γενιές.

Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα πηγή έμπνευσης και δύναμης για όλους μας, και ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και περισσότερο ανθρώπινο.

Ζήτω η Λάπηθος, ζήτω η Κύπρος, ζήτω η ελευθερία!»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ η βραδιά έκλεισε με μπουφέ και ποτά.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Νισύρου και αντιπροσωπεία από τον Δήμο Λαπήθου με επικεφαλής τη Δήμαρχο κ. Σουλα Μουρέττου επισκέφθηκαν τη Λάπηθο στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου περνώντας το τείχος της ντροπής που χωρίζει την Κύπρο.

Στη Λευκωσία έγινε επίσκεψη σε όλα τα μνημεία σύμβολα του αγώνα των Κυπρίων ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις, την Αγγλία και την Τουρκία, με συνοδούς την Ζήνα Λυσάνδρου, και τον σύζυγο της Αριστείδη Παναγίδη, γιο του ήρωα Ανδρέα Παναγίδη τον οποίο απαγχόνισαν οι Εγγλέζοι το 1956.

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button