ΡόδοςΤοπικές ειδήσεις

Ελεύθεροι χωρίς όρους οι δύο μαθητές για τον εμπρησμό στη Ρόδο – Διεθνείς διαστάσεις και ψυχολογικό αποτύπωμα

Από: Δαμιανός Αθανασίου

• Καμία παρατυπία στη διαδικασία, έντονη παρέμβαση του δημάρχου, η Αμερικανική Πρεσβεία και υπόσχεση δωρεάς από τον πατέρα

Ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκαν χθες, Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, οι δύο ανήλικοι μαθητές με καταγωγή από τις ΗΠΑ που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση στη Ρόδο. Η υπόθεση, που συγκέντρωσε ενδιαφέρον λόγω της εμπλοκής Αμερικανών υπηκόων, εξελίχθηκε με βάση την προβλεπόμενη ποινική διαδικασία, αλλά όχι χωρίς εντάσεις, παρεμβάσεις και κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι δύο μαθητές, ηλικίας 15 και 14 ετών, είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στις 5 Ιουλίου στις Πηγές Καλλιθέας.
Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης δεν αφορά μόνο το νεαρό της ηλικίας τους ή την κατηγορία του κακουργηματικού εμπρησμού, αλλά και το γεγονός ότι οι ενέργειές τους φέρονται να ξεκίνησαν ως αθώο παιχνίδι με αναμνηστικά σπίρτα από γάμο μια ατυχής στιγμή που εξελίχθηκε σε δικαστική διαδικασία.

Η κράτηση και η μεταχείριση των ανηλίκων
Η απόφαση των αρμόδιων αρχών να μην κρατηθούν τα παιδιά σε κλασικά κρατητήρια, αλλά στον χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, αποτέλεσε δείγμα σεβασμού στο νομικό πλαίσιο που αφορά ανηλίκους. Οι συνθήκες κράτησης οφείλουν να ανταποκρίνονται στην ευαλωτότητα των προσώπων.
Η επιλογή της Πυροσβεστικής ως χώρος προσωρινής παραμονής έγινε σε πλήρη συνεννόηση με τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, με στόχο τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας των παιδιών.

Το χρονικό της καθυστέρησης και η απουσία παρατυπιών
Η απολογία των παιδιών καθυστέρησε μια μέρα λόγω απουσίας του δικηγόρου υπεράσπισης κ. Γιώργου Λαμπαδάκη, ο οποίος βρισκόταν εκτός Ρόδου για επαγγελματικούς λόγους. Ο ίδιος κατέθεσε αίτημα για επίσημη προθεσμία, η οποία έγινε αποδεκτή. Οι γονείς των ανηλίκων ήταν πλήρως ενήμεροι για την κατάσταση, ενώ δεν υπήρξε ούτε ίχνος θεσμικής παρέκκλισης ή καθυστέρησης που να γεννά ερωτήματα.
Όλα έγιναν με τήρηση των διαδικασιών, με πλήρη ενημέρωση και συνεννόηση ανάμεσα σε οικογένειες, νομικούς και δικαστικές αρχές.

Η απολογία των παιδιών – “Δεν είχαμε πρόθεση”
Στα απολογητικά τους υπομνήματα, περιέγραψαν με λεπτομέρεια τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, έλαβαν από τα τραπέζια της γαμήλιας δεξίωσης ένα πακέτο σπίρτα με τα ονόματα του ζευγαριού – δώρα που είχαν δοθεί σε όλους τους καλεσμένους. Μέσα από περιέργεια και ενθουσιασμό, απομακρύνθηκαν από τον χώρο και δοκίμασαν να ανάψουν ένα σπίρτο.
Τότε, όπως ανέφεραν, ο ένας κάηκε ελαφρά στο δάχτυλο, άφησε το σπίρτο να πέσει και προκλήθηκε μικρή φωτιά στο έδαφος.
Προσπάθησαν να τη σβήσουν με νερό και πατώντας με τα παπούτσια τους, χωρίς επιτυχία. Τρομοκρατήθηκαν, κρύφτηκαν, και τελικά επέστρεψαν στους γονείς τους.
Και οι δύο ανήλικοι δήλωσαν μετανιωμένοι και ζήτησαν συγγνώμη. Υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμία πρόθεση εμπρησμού και πως το περιστατικό θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί ως αμέλεια.

Περιέγραψαν ότι βρέθηκαν με σπίρτα που είχαν δοθεί ως αναμνηστικά στους καλεσμένους του γάμου και άθελά τους, μέσα από ένα παιχνίδι, προκάλεσαν μικρής έκτασης φωτιά, την οποία προσπάθησαν να σβήσουν αμέσως, χωρίς επιτυχία. Οι ίδιοι πανικοβλήθηκαν, κρύφτηκαν προσωρινά και επέστρεψαν στους γονείς τους.
Η φωτιά, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών, περιορίστηκε σε ένα τετραγωνικό μέτρο ξηρών χόρτων, ωστόσο βρισκόταν εντός δασικής έκτασης, γεγονός που ενεργοποίησε το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο περί εμπρησμού (άρθρο 265 ΠΚ).

Η εμπλοκή του δημάρχου και η αμηχανία των θεσμών
Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, εμφανίστηκε στο γραφείο της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου και διαμαρτυρήθηκε.
Η παρουσία του ταυτίστηκε χρονικά με εκείνη του τακτικού Ανακριτή σε άλλη υπόθεση, και η λογομαχία που ακολούθησε μεταξύ των δύο ανδρών έγινε αντιληπτή ακόμη και εκτός του γραφείου. Χρειάστηκε η παρέμβαση δικαστικού αστυνομικού, ενώ τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανέλαβε ο δικηγόρος Στέλιος Αλεξανδρής.
Το ζήτημα θεωρείται πλέον λήξαν. Ο δήμαρχος, όπως προέκυψε είχε ανταποκριθεί σε αίτημα από την Αμερικανική Πρεσβεία, η οποία παρακολουθεί στενά την υπόθεση, χωρίς όμως θεσμική αρμοδιότητα παρέμβασης.
Χθες, ο κ. Κολιάδης ήταν ξανά στο πλευρό των οικογενειών στο Δικαστικό Μέγαρο, συμβολίζοντας τη λήξη της έντασης και επιστρέφοντας σε ρόλο διακριτικής παρουσίας.

Η φωνή των γονέων και η δωρεά του πατέρα
Ο πατέρας του 14χρονου, κ. Mark Tushaj, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Δημοκρατική”, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για την ανθρώπινη στάση της. Αποκάλυψε επίσης ότι ο γιος του υπέστη κρίσεις πανικού, έκανε εμετούς κατά τη διάρκεια της κράτησης και ότι η οικογένεια αγωνιούσε καθημερινά για την υγεία και την ψυχική του κατάσταση.
Ο κ. Tushaj ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε σημαντική δωρεά υπέρ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του έργου της. Τόνισε ότι η Αμερικανική Πρεσβεία δεν μπορεί να παρέμβει νομικά, αλλά παρέχει υποστήριξη και παρακολούθηση της υπόθεσης.

Κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ευρύτερο δημόσιο διάλογο γύρω από την ποινική μεταχείριση ανηλίκων σε περιπτώσεις κακουργηματικής δίωξης.
Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί επισήμως στους δύο ανήλικους παραμένουν βαριές: εμπρησμός από πρόθεση σε δασική έκταση. Ωστόσο, η υπερασπιστική γραμμή επιμένει ότι πρόκειται για αμέλεια και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρόβλεψη περί έμπρακτης μετάνοιας.
Ως συνήγορος υπεράσπισης τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιώργος Λαμπαδάκης.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button