ΕπικαιρότηταΡόδοςΤουρισμός
Trending

Παναγιώτης Τοκούζης στον topfm: «Από λάθος της Περιφέρειας «χάθηκαν» δύο μήνες στο έργο της γέφυρας… – Η πτώση στην αγορά φθάνει έως και στο 50% – Το Κράτος χρηματοδότησε τη τεράστια αύξηση κλινών στη Ρόδο και διέλυσε το νησί» (ηχητικό)

Του Στέλιου Σαρέσκου

Ο Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και πρόεδρος ου Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ρόδου φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm, στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» για την εικόνα της τουριστικής κίνησης στο νησί, για το πόσο έχει επηρεάσει, το έργο της ανέγερσης της γέφυρας, την αγορά και την επισκεψιμότητα στο Φαληράκι και για τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της Ρόδου και του τουρισμού στον τόπο

«Από λάθος της Περιφέρειας «χάθηκαν» δύο μήνες στο έργο της γέφυρας…»

«Τα καταστήματα στο Φαληράκι, αυτά που είναι κοντά στη γέφυρα, έπαθαν ζημιά που δεν αναπληρώνεται. Έγιναν σημαντικά λάθη από την αρχή. Από τη στιγμή που το νησί είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχε κάθε δικαίωμα η Περιφέρεια να δώσει, με απευθείας ανάθεση το έργο ανακατασκευής της γέφυρας και να είχαν ξεκινήσει οι εργασίες δύο μήνες νωρίτερα. Θα είχε ολοκληρωθεί, το αργότερο στο ξεκίνημα της σεζόν…. «

«Η πτώση στην αγορά φθάνει έως και στο 50%…»

«Η σεζόν γενικώς δεν είναι καλή. Όχι μόνο στη Ρόδο. Σε όλη τη χώρα. Μιλάμε με επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και συναδέλφους από την εστίαση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, στη Κρήτη και στη Ρόδο υπάρχει πτώση, κυρίως στην αγορά, από 20% έως και 50%… Η αγορά στηρίζεται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν μόνο διαμονή, στα μικρά ξενοδοχεία, ακόμα και στα Airbnb… Όταν στη Ρόδο, από τις 220.000 κλίνες, οι 120.000 δουλεύουν ως all inclusive, οι προοπτικές της αγοράς είναι περιορισμένες … Ο αριθμός των αφίξεων σε αεροδρόμια και λιμάνια, δεν έχει καμιά σχέση με την αγορά. Σημασία έχει το που κατευθύνεται στη συνέχεια όλος αυτός ο κόσμος για τη διαμονή του… «

«Υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες στη Ρόδο, σε 20 χρόνια και η Ρόδος – Λίνδου «προχώρησε» μόλις 10 χλμ» 

«Τα ξενοδοχεία, το προηγούμενο διάστημα είχαν πτώση της τάξης του 20% – 30% αλλά αναμένεται να αυξήσουν την πληρότητα τους τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, ο τουρισμός, πάντα στη Ρόδο, έχει σκαμπανεβάσματα. Τα σοβαρά προβλήματα είναι άλλα.. Κάθε χρόνο αυξάνονται οι κλίνες στη Ρόδο και δεν επεκτείνεται η λεωφόρος Ρόδου – Λίνδου… «

«Από το 2005 έως σήμερα, οι κλίνες, από 85.000 έχουν υπερδιπλασιαστεί. Σε αυτά τα 20 χρόνια, η λεωφόρος που σταμάταγε στο Φαληράκι το 2005, επεκτάθηκε μόλις 10 χλμ… Έφθασε μέχρι τα Κολύμπια! Με την αύξηση των κλινών έπρεπε να έχει κάνει το γύρο της Ρόδου και με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, λόγω και της αντίστοιχης αύξησης και στον αριθμό των αυτοκινήτων… Όλο αυτό, αν θέλετε εντός εισαγωγικών, λέγεται υπερτουρισμός! «

«Αντί να επενδύουμε σε υποδομές και να φτιάξουμε τους δρόμους, κάνουμε από ένα γήπεδο σε κάθε χωριό…»

«Εδώ και δύο χρόνια έπρεπε να έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα και να έχουμε επενδύσει στις υποδομές. Να σταματήσει η κατασκευή νέων κλινών και να επεκταθεί ο δρόμος. Τα Rent a Car δεκαπλασιάστηκαν γιατί οι πολλές κλίνες έγιναν στη Νότια Ρόδο, όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, από περιοχή σε περιοχή, χωρίς αυτοκίνητο… Χαιρόμαστε για την αύξηση των τουριστών αλλά δεν συνοδεύεται από την ανάλογη ποιότητα… Την περασμένη Κυριακή (6/7),  οι ουρές των αυτοκινήτων ξεκινούσαν από τη Ρόδο και έφθασαν μέχρι τον Αρχάγγελο… Θα φθάσουμε στο σημείο να εφαρμόσουμε το μέτρο μονά -ζυγά στην κυκλοφορία…  «

«Αντί να επενδύσουμε σε υποδομές, δεν έχουμε αφήσει κανένα χωριό στη Ρόδο χωρίς μικρό ή μεγάλο γήπεδο με χλοοτάπητα… Το λέω αστειευόμενος… Κάνουμε γήπεδα για να ευχαριστήσουμε τους τοπικούς παράγοντες και είναι άγνωστο αν σε πολλά απ  αυτά τα χωριά, υπάρχουν συνολικά 11 παιδιά για να συμπληρώσουν ομάδα… «

«Απαγορεύουν να χτίσουν μικρά ξενοδοχεία και επιτρέπουν αυτά των 5 αστέρων γιατί χτίζονται με επιδοτήσεις»

«Η διαφωνία μου στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων με το μοντέλο του all inclusive είναι όταν η επένδυση προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια… Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πάνε στην αγορά. Αντίθετα όταν χτίζονται με ιδία κεφάλαια είναι εντελώς διαφορετικό. Το τραγελαφικό στην υπόθεση με τις … κορεσμένες περιοχές που όρισαν είναι ότι απαγορεύουν σε αυτές να γίνουν μικρά ξενοδοχεία, ενός., δύο ή τριών αστέρων και Airbnb, αλλά επιτρέπουν να γίνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων! Αφήνουν να ολοκληρωθούν αυτά τα ξενοδοχεία γιατί έχουν εγκριθεί με επιδοτήσεις «

«Η Ρόδος έχει γίνει βιομηχανία τουρισμού τα τελευταία 20 χρόνια…»

«Διαφωνώ κάθετα με όσους κάνουν λόγο για φθηνό τουρισμό. Ολοι οι επισκέπτες, απ όπου κι αν προέρχονται, ανεξάρτητα από το αν έχουν μεγάλο ή μικρό πορτοφόλι, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και να αντιμετωπίζονται με μεγάλο σεβασμό. Μη ξεχνάμε ότι η Ρόδος, τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει υιοθετήσει τον μαζικό τουρισμό… Εχουμε γίνει βιομηχανία, άρα πρέπει να ανοίγουμε σε όλους την πόρτα μας… Πριν από 25 χρόνια, όταν στη Καραϊβική δεν ήθελαν να φθάσουν στον μαζικό τουρισμό και είχαν 80.000 κλίνες…  σταμάτησαν να χτίζουν άλλες! «

«Το Κράτος χρηματοδότησε τη τεράστια αύξηση κλινών στη Ρόδο και, ουσιαστικά, διέλυσε το νησί»

«Τι να πούμε για το σεβασμό που δείχνουμε στον επισκέπτη… Για την εικόνα των παραλιών; Για τις γαλάζιες σημαίες που δεν δικαιούμασταν και καλώς δεν μας τις έδωσαν; Πως θα γινόταν να πάρουμε σημαία όταν έχουμε ένα ναυαγοσώστη – τιραμόλα, για συνολικά δέκα παραλίες, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων; «

«Άλλο μεγάλο αγκάθι είναι το θέμα του εργατικού προσωπικού. Ο  επιχειρηματίας, τα τελευταία τουλάχιστον 3-4 χρόνια, ζει με το άγχος αν βρει προσωπικό ή αν του φύγει μέσα στο σεζόν… Αναγκάζεται να προσλάβει πολλούς ανειδίκευτους και, χωρίς να κατηγορώ αυτούς τους ανθρώπους, καταλαβαίνετε ότι αυτό επηρεάζει και την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών στον πελάτη… Το Κράτος, χρηματοδότησε όλη αυτή τη μεγάλη αύξηση στις κλίνες, στο νησί και ουσιαστικά το διέλυσε! «

Ακούστε τις δηλώσεις του Παναγιώτη Τοκούζη (ηχητικό)

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button