ΕπικαιρότηταΟικονομίαΠολιτική

Στήριξη των νησιών με πόρους 5,5 δισ. ευρώ

Για ΑΠΕ, διασυνδέσεις, λιμάνια, ενίσχυση ευάλωτων

τα 5,56 δισ. ανέρχονται οι πόροι που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προορίζονται άμεσα ή έμμεσα για την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος κυρίως της νησιωτικής χώρας. Είτε πρόκειται για ηλεκτρικές διασυνδέσεις, είτε για ενίσχυση των ασθενέστερων νοικοκυριών και υπαλλήλων, είτε για την αναβάθμιση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου.

Ετσι, στη νησιωτική χώρα κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 δισ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών ταμείων: το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων. Οι δράσεις που έχουν ενταχθεί θα χρηματοδοτήσουν έργα για την περίοδο 2026-2032. Οσον αφορά το πρώτο, το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, έχουν προϋπολογιστεί 200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ενοικίου σε ευάλωτα νοικοκυριά και δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται εκτός έδρας ιδίως σε νησιά αλλά και ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές, ή και αυτούς που διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις.

Με 2 δισ. θα χρηματοδοτηθούν έργα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το δεύτερο, το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά για τη νησιωτική χώρα της Ελλάδας, καλύπτει μεγάλο εύρος ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Καλύπτει κατ’ αρχήν τις διασυνδέσεις μέσης τάσης μικρών νησιών (Κυκλάδες – ΒΑ Αιγαίο – Δωδεκάνησα) που θα υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ με τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί να ανέρχονται συνολικά σε 560 εκατ.Εξ αυτών τα 96 εκατ. είναι για Σίφνο, Κύθνο, Δονούσα, Αμοργό, Πάτμο και Λειψούς, και άλλα 104 εκατ. για Ανάφη, Σύμη, Αρκιούς, Αγαθονήσι και Ικαρία.

Αλλα 2 δισ. θα χρηματοδοτήσουν έργα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Μεταξύ άλλων αυτές περιλαμβάνουν τις διασυνδέσεις Κορίνθου – Κω, Ρόδου – Καρπάθου και Χίου – Λέσβου – Σάμου.

Επιπλέον, από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων ποσό 1 δισ. θα χρηματοδοτήσει έργα ΑΠΕ σε νησιωτικούς δήμους, υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, φράγματα πολλαπλού σκοπού, υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε νησιά, αλλά και μικρές και μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης, πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα και υποδομές για τροφοδοσία πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια στα λιμάνια.

Το θέμα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών και ειδικότερα της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του ακτοπλοϊκού στόλου με παράλληλη μείωση του αποτυπώματός του στο περιβάλλον χρηματοδοτείται με 300 εκατ. ευρώ από το τρίτο ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού.

Προορίζονται αφενός για την ανάπτυξη του στόλου της ακτοπλοΐας με τη ναυπήγηση νέων και τον εκσυγχρονισμό υπό κατασκευήν συμβατικών επιβατικών και οχηματαγωγών πλοίων εξοπλισμένων με σύγχρονες μηχανές διπλού εναλλακτικού καυσίμου ή και αμιγώς ηλεκτρικών πλοίων και προηγμένα συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας και απόσυρση των πλέον γερασμένων και ρυπογόνων πλοίων, αφετέρου για επεμβάσεις για την ενεργειακή βελτίωση υφιστάμενων πλοίων της ακτοπλοΐας, όπως η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Τέλος, για αντικατάσταση κύριων μηχανών με σύγχρονες μηχανές διπλού εναλλακτικού καυσίμου και την ολοκληρωμένη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Τα 300 εκατ. αυτά, μαζί με ίδια κεφάλαια των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων και δανεισμό, υπολογίζεται πως θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν με περίπου 2 δισ. την ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button