Νίκος Τσούλλος στον topfm: «Κλείσαμε κάποιες «τρύπες», αλλά τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν…» – «Να δούμε πρώτα τα αναγκαία και να αφήσουμε στην άκρη τα ρουσφέτια…» – «Με έναν –δύο εργάτες δεν κάνεις δουλειά σε περιοχή 20.000 κατοίκων» (ηχητικό)

Του Στέλιου Σαρέσκου
Σκηνικό εγκαταλελειμμένων χωριών που έχουν, σχεδόν αφεθεί στη μοίρα τους, θυμίζουν οι Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων, στη Ρόδο, με τις προσπάθειες των Κοινοταρχών για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, από τις ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία του περασμένου Νοεμβρίου ή να βελτιώσουν την εικόνα των περιοχών τους, με κάποιες εργασίες που απαιτούνται, να «σκοντάφτουν» και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών και στην οικονομική αδυναμία του Δήμου.
Ο Νίκος Τσούλλος, αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πεταλουδών και αρμόδιος για θέματα εμπορίου και επιχειρηματικότητας στο Δήμο Ρόδου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και μίλησε στον Στέλιο Σαρέσκο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινότητες της Ενότητας Πεταλουδών, τη συνάντηση που είχε με τους Κοινοτάρχες, για τις περιορισμένες δυνατότητες της δημοτικής αρχής και την υποστελέχωση των υπηρεσιών καθώς και για το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Authenticities».
«Δεν έπρεπε να φθάσει έως εδώ η αντιπαράθεση ΔΕΥΑΡ – Περιφέρειας…»
«Ως κάτοικος Ρόδου, δε θα διαφωνήσω μαζί σας, περί τοξικής ατμόσφαιρας που προκαλείται από την αντιπαράθεση μεταξύ ΔΕΥΑΡ και Περιφέρειας. Προσωπικά, λέω πάντα ότι το πρωτόκολλο είναι το Α και το Ω.. Από εκεί ξεκινάει το κράτος. Ο καθένας έχει το δικό του ρόλο και έναν πολύ μεγάλο χώρο για να κάνει πράγματα, όπως και χώρο για να συνεργάζεται με τον άλλο, ακόμα και αν δεν το θέλει, προς το κοινό συμφέρον. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν το βλέπω. Και οι καταστάσεις φθάνουν στα άκρα, κάτι που δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας. Τέτοιες υποθέσεις, μπορούν και πρέπει να επιλύονται σε αρχικό στάδιο »
«Εύχομαι, στο τέλος της διαμάχης, να φανεί ότι άξιζε τον κόπο να φθάσει αυτή η υπόθεση στα άκρα…»
«Να πάνε στο δικαστήριο αν κρίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αλλά, στο τέλος, να φανεί ότι άξιζε τον κόπο να το κάνουν… Μη φθάσουμε στο σημείο όμως ν αναρωτηθούμε στο τέλος… για ποιο λόγο έγινε όλο αυτό… Πιστεύω ότι ο Δήμος έχει δίκιο σε αρκετά θέματα αλλά επαναλαμβάνω ότι θα ήταν καλό να μη φθάσουν εδώ τα πράγματα… Και η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει καταλάβει γιατί υπάρχει αυτή η κόντρα…»
«Στη θέση των Κοινοταρχών, εγώ θα απαιτούσα περισσότερα…»
«Πάντα επεδίωκα να έχω συχνή, ακόμα και καθημερινή επικοινωνία με προέδρους Κοινοτήτων και γενικότερα με τους κατοίκους όλων των περιοχών. Το ίδιο έκανα από την εποχή που ήμουνα στο συνδικαλιστικό χώρο. Στην ενότητα Πεταλουδών έχουμε έξη ζωντανές Κοινότητες, με πολύ κόσμο, με 18 σχολεία, έντονα επιχειρηματική δραστηριότητα, τουρισμό και οι Κοινοτάρχες έχουν, δικαιολογημένα, αρκετά αιτήματα. Εγώ στη θέση τους, θα απαιτούσα ακόμα περισσότερα…»
«Κλείσαμε κάποιες «τρύπες», με τις δυνατότητες που είχαμε, αλλά τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν…»
«Τους ενημερώσαμε, μαζί με τον κ. Τσούβαλη, για τον προγραμματισμό που υπάρχει στις τεχνικές υπηρεσίες. Ξέρουμε ότι η Ενότητα των Πεταλουδών είναι η πιο αδικημένη περιοχή. Έχει μείνει στάσιμη αρκετά χρόνια. Έδωσε και δίνει πολλά στον τόπο και δεν έχει εισπράξει αυτά που αξίζει… Και οι ζημιές, από την κακοκαιρία, ήταν αρκετές. Δυστυχώς, ακόμα είναι σε εκκρεμότητα έργα αποκατάστασης… «
«Κάναμε, ως Δήμος, παρεμβάσεις, σε σημεία που ήταν επικίνδυνα για τους κατοίκους αλλά… περιμένουμε ακόμα τη βοήθεια του κεντρικού Κράτους ώστε να βγει ένα προγραμματισμός και να εκτελεστούν τα έργα. Εως τώρα, με τις δυνατότητες που είχαμε, κλείσαμε κάποιες «τρύπες». Αυτό, για τους Κοινοτάρχες, δεν λέει τίποτα… Τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν…»
«Να δούμε πρώτα τα αναγκαία, στις Κοινότητες και να αφήσουμε στην άκρη τα ρουσφέτια…»
«Τους κατοίκους τους απασχολεί η καθημερινότητα. Η αγροτική οδοποιία που έχει μείνει πίσω, τα κτιριακά των Κοινοτήτων που μένουν ασυντήρητα, ακόμα και το πρώην δημαρχείο είναι σε άθλια κατάσταση… Ακόμα και οι πλατείες τους είναι παρατημένες… «
«Αυτό που είπαμε στους Κοινοτάρχες είναι ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία έτσι ώστε να βάλουμε προτεραιότητες. Να λειτουργήσουμε ομαδικά. Στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσουμε κάποιες ασφαλτοστρώσεις. Να δούμε κατ΄ αρχάς τα αναγκαία και να αφήσουμε στην άκρη τα ρουσφέτια…»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνει η κοινωνία μας, όχι μόνο στη Ρόδο, είναι τα σκουπίδια. Και στην αποκομιδή, και στην επιλογή και στη διαλογή. Βλέπουμε πεταμένα σκουπίδια στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, παντού… Υπάρχει νέα σύμβαση, ακόμα δεν λειτουργεί στο βαθμό που θέλουμε αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης…»
«Ο Δήμος είναι αποσαθρωμένος… Με έναν – δύο εργάτες δεν κάνεις δουλειά σε περιοχή 20.000 κατοίκων»
«Για το Στενό της Κρεμαστής, έχουμε στα χέρια μας τις συμφωνίες που έχουν γίνει με ιδιοκτήτες κατοικιών που πρέπει να απαλλοτριωθούν. Εμείς θέλουμε να εντάξουμε το θέμα αυτό στον προϋπολογισμό ώστε να υπάρξει ένα ποσό για τις απαλλοτριώσεις. Υπάρχουν ακόμα 3-4 ιδιοκτήτες που δεν έχουν δεχθεί την προσφορά. Είναι ένα μεγάλο έργο που χρειάζεται να γίνει γιατί είναι μια κακή εικόνα για τον τόπο. Εμείς θα κάνουμε προσπάθεια με τη σωστή διαδικασία «
«Ο Δήμος, γενικότερα, είναι αποσαθρωμένος σε ότι αφορά στις υπηρεσίες του και το προσωπικό του. Με έναν – δύο εργάτες σε μια περιοχή που έχει 20.000 κατοίκους, δεν κάνεις δουλειά. Υπάρχει μόλις ένα μηχάνημα εδώ και τριάντα χρόνια… Αν με ρωτήσετε τι δουλειά μπορεί να κάνει, θα βάλω τα γέλια…»
«Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε δράσεις για την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών από τα προϊόντα – «μαϊμού»»
«Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για καταχώρηση σημάτων, ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων. Ο καθένας μπορεί να καταγράψει και να κατοχυρώσει τις ιδέες του, τα σχέδιά του, τα προϊόντα του. Από εκεί και πέρα, ο Οργανισμός είναι αρμόδιος και για την προστασία και την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού και του ελεγκτικού μηχανισμού, για το πώς μπορεί ο καθένας να προστατευτεί από μη αυθεντικά προϊόντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρόδου. Για τους καταναλωτές και όχι για τα εμπορικά σήματα»
«Στο επόμενο διάστημα θα πάμε στον Εμπορικό Σύλλογο και στους άλλους φορείς., ώστε να συντονίσουμε ημερίδες με σεμινάρια προκειμένου να ενημερώσουμε τους καταναλωτές, ακόμα και τους μαθητές, τους υπαλλήλους, τους εμπόρους για όλη τη διαδικασία, για τους ελέγχους και το πως θα ξεχωρίζουν το αυθεντικό από το «ψεύτικο». Πως μπορούν να προστατεύονται. Είναι πολυδιάστατο το θέμα και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες δράσεις»
Ακούστε τις δηλώσεις του Νίκου Τσούλου (ηχητικό)
