ΕλλάδαΠεριβάλλονΡόδος

Πώς χάθηκαν δύο χρόνια στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας – Τα λάθη και οι καθυστερήσεις

Τα λάθη και οι καθυστερήσεις και κόστισαν δύο χρόνια καθυστέρησης στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας.

Η διετής καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του φιλόδοξου προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την πολιτική προστασία είναι μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες βρισκόμαστε σήμερα μετά από -άλλο ένα- τριήμερο καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Αττική, όπου χάθηκαν 80.000 στρέμματα δάσους σπίτια και επιχειρήσεις.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, με ένα προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ, είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τα μέσα του 2025, αν βέβαια η υλοποίηση του ξεκινούσε το 2021.

Χωρίζεται σε τέσσερις άξονες, μέσω των οποίων διατίθενται 216.101.633 ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, 346.264.004 ευρώ για συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης. Επίσης, διατίθενται για εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού 193.091.652 ευρώ και για επιχειρησιακό εξοπλισμό και μέσα αντιμετώπισης 1.322.037.079 ευρώ.

Κανονικά, η υλοποίηση του προγράμματος θα έπρεπε να τρέξει από το καλοκαίρι του 2021 και πλέον θα έπρεπε να είμαστε κοντά στην ολοκλήρωσή του. Ωστόσο, η γραφειοκρατία για τις αρμοδιότητες και η καθυστέρηση των διαγωνισμών είχε ως αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης, το καλοκαίρι του 2023, το “ΑΙΓΙΣ” να έχει απορρόφηση λιγότερο από 2%.

Μετά την καταιγίδα Daniel και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας μετά τον Χρήστο Στυλιανίδη, το θέμα ήρθε στο προσκήνιο με εμφατικό τρόπο μεν, αλλά μάλλον κατόπιν εορτής, αφού πρώτα έπρεπε να βρεθεί όλη η Θεσσαλία κάτω από το νερό.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Μάλιστα, για να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος χρειάστηκε η παρέμβαση και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε εντολές για ενεργοποίηση του προγράμματος μετά τον Daniel. Μάλιστα, σε ταξίδι του στον Καναδά τον περασμένο Μάρτιο, έκλεισε την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των πυροσβεστικών αεροπλάνων είχε παγώσει από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία, η οποία δήλωνε αδυναμία να εξυπηρετήσει τη ζήτηση για αεροπλάνα πυρόσβεσης.

Πλέον το ΑΙΓΙΣ έχει προχωρήσει σε επίπεδο συμβάσεων και διαγωνισμών, έχοντας δεσμεύσει περίπου το 1,5 δισ. από τους διαθέσιμους πόρους.

Στα €6,3 δισ. έως τώρα το κόστος των καταστροφών

Στο μεταξύ, αναμένοντας και την αποτίμηση των πυρκαγιών της Αττικής, το συνολικό κόστος των καταστροφών της κλιματικής κρίσης από το 2021 μέχρι και σήμερα μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή θα φτάσει κοντά στα 6,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα 2,3 δισ. ευρώ που έχουν καταβληθεί για φυσικές καταστροφές (καταιγίδες, πυρκαγιές, σεισμοί) από το 2020 μέχρι και σήμερα.

Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτό δείχνει την εκθετική εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής κρίσης, δεδομένου ότι σε έναν χρόνο και ειδικότερα σε λιγότερο από τρεις μήνες, από την αρχή του Ιουλίου μέχρι και σήμερα, έγιναν ζημιές με κόστος ίσο με αυτό που είχαμε τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η εκτίμηση περιλαμβάνει την αποκατάσταση της δασικής έκτασης που καταστράφηκε το 2023 στον Έβρο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας. Με πολύ χονδρικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι κάθε στρέμμα καμένου δάσους έχει κόστος αποκατάστασης περίπου 800 ευρώ. Το ζητούμενο είναι πόση ακριβώς είναι η καμένη έκταση.

Κατά το πανευρωπαϊκό σύστημα “Κοπέρνικος”, η συνολική έκταση είναι 1.500.000 στρέμματα, ενώ με βάση το Αστεροσκοπείο Αθηνών ξεπερνούν τα 1.800.000 στρέμματα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπολογίζει λίγο πάνω από 1.500.000 στρέμματα έγιναν στάχτη και η αποκατάσταση τους θα απαιτήσει σε ορίζοντα χρόνου 1,2-2,3 δισ. ευρώ για την αποκατάστασή τους.

Τούτο χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση των τελών εκπομπών της ατμόσφαιρας με CO2 που κανονικά θα συγκρατούσαν δάση όπως ο εθνικός δρυμός της Δαδιάς. Το επιπλέον κόστος για κάθε δραστηριότητα με ορυκτά καύσιμα εκτιμάται στα 100 ευρώ για κάθε στρέμμα καμένου δάσους.

Πηγή: Capital.gr

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button