Ελλάδα

Λάθη και ευθύνες: Τα αμείλικτα ερωτήματα για τη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι

Τι πήγε λάθος και η φωτιά έφτασε σε αστικό ιστό, με τους πολίτες να βλέπουν τις φλόγες ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη φωτιά που κόστισε τη ζωή μιας 65χρονης γυναίκας και κατέκαψε τη Βορειοανατολική Αττική, να μην έχει πια ενεργό μέτωπο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε την Κυριακή από τον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια, μετατρέποντας σε αποκαΐδια αρκετές επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τον αριθμό των σπιτιών και των κτιρίων, που είτε κάηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus ανακοίνωσε ότι έγιναν στάχτη 85.000 στρέμματα, που σημαίνει ότι η πύρινη λαίλαπα στέρησε ένα μεγάλο κομμάτι από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο.

Αμείλικτα τα ερωτήματα

Τώρα που υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες στα μέτωπα, η συζήτηση στρέφεται στις ευθύνες και στα αίτια της μεγάλης καταστροφής, με τα ερωτήματα να είναι αμείλικτα.

Το πρώτο ερώτημα, το έθεσε ήδη ο Διεθνής Τύπος: “Γιατί οι Αρχές αφήνουν να επαναλαμβάνεται αυτή η τραγωδία” αναρωτιέται η γαλλική Le Monde, με φόντο την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μόλις έξι χρόνια πριν.

Δεύτερον, δεδομένου ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών θα ήταν ακραίος αυτές τις μέρες και αφού στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κρίσης είχαν γίνει οι απαραίτητες συσκέψεις για τη λήψη μέτρων, γιατί δεν αποφεύχθηκε η καταστροφή; Ηταν 10 Αυγούστου όταν ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας έλεγε: “Από αύριο Κυριακή, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6, 7 και με ριπές 8 μποφόρ. Ανομβρία και ξηρασία και γι’ αυτό τον λόγο, η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται “στο κόκκινο”. Έχω ζητήσει να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα, που αφορούν τον Στρατό, την Αστυνομία, τους εθελοντές, την Πυροσβεστική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Τρίτον, αφού οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ήταν δεδομένες, μήπως η Ελλάδα καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων;

Τέταρτον, χρειάζονται περισσότερα μέτρα πρόληψης για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή θα αρκούμαστε να μιλάμε για τις επιτπώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Και τέλος, κάποιος δεν πρέπει να εξηγήσει τι πήγε λάθος και η φωτιά έφτασε σε αστικό ιστό, με τους πολίτες να βλέπουν τις φλόγες ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας;

ΠΗΓΗ:THETOC

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button