ΕλλάδαΟικονομία

Γιατί υποχωρεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου – Πώς θα επηρεαστεί η αμόλυβδη βενζίνη

Καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο μόνο σε δύο νομούς ανά την ελληνική επικράτεια.

Ενώ τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στην Μέση Ανατολή καθώς ο φόβος γενικευμένης ανάφλεξης κυριαρχεί, η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες και πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου. Το γεγονός έχει ήδη αποτυπωθεί στις τιμές των καυσίμων εδώ στην Ελλάδα καθώς ενώ πλέον βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο μόνο σε δύο νομούς ανά την ελληνική επικράτεια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ αυξήθηκαν σήμερα στα 76,9 δολάρια ανά βαρέλι εξαλείφοντας τις προηγούμενες απώλειες και σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Όμως, η τιμή, παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και συγκριτικά με πριν από έναν μήνα και συγκριτικά με πέρυσι με την υποχώρηση συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2023 να διαμορφώνεται στο 11% καθώς η τιμή του μπρεντ και πριν από έναν μήνα και πριν από έναν χρόνο ήταν τουλάχιστον 10 δολάρια υψηλότερη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στην προσφορά πετρελαίου από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαμάς διόρισε τον Γιαχία Σινουάρ ως νέο ηγέτη της, εγείροντας ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το Ισραήλ και να κλιμακώσει τις εντάσεις σε μια περιφερειακή σύγκρουση, απειλώντας δυνητικά την προσφορά πετρελαίου.

Επίσης, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της Λιβύης, το Sharara, ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής λόγω διαδηλώσεων και ζητημάτων ασφαλείας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Από την άλλη, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,18 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Αυγούστου, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση σε πέντε εβδομάδες, αλλά υπολείπονται των προσδοκιών της αγοράς για αύξηση κατά 0,85 εκατ. βαρέλια. Όλα αυτά είναι στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής. Στον αντίποδα όμως, υπάρχει η αβεβαιότητα και για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και -κυρίως- για τη μειωμένη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων από την πλευρά της Κίνας η οποία προκαλεί και τη μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στις τιμές χονδρικής των καυσίμων εδώ στην Ελλάδα και της τιμής λιανικής. Στα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, τα καύσιμα κίνησης αναμένεται να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα έχουν σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι. Ήδη η τιμή χονδρικής έχει υποχωρήσει στα 1,35 ευρώ ανά λίτρο όταν πέρυσι ήταν 10 λεπτά υψηλότερη και αυτό σημαίνει μείωση της τάξεως του 6,4%. Για αύριο Πέμπτη έχει προαναγγελθεί νέα σημαντική μείωση στην τιμή χονδρικής κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα δούμε χαμηλότερες τιμές και στην αντλία.

Ήδη, μόνο σε δύο νομούς ανά την ελληνική επικράτεια η τιμή λιανικής έχει παραμείνει πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο (πρόκειται για τους … συνήθεις υπόπτους νομούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων). Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδη έχει πέσει στα 1,87 ευρώ ανά λίτρο από 1,96 ευρώ που ήταν πέρυσι και αναμένεται περαιτέρω μείωση μέσα στα επόμενα 24ωρα. Φυσικά, το σκηνικό είναι εύθραυστο σε διεθνές επίπεδο και ουδείς μπορεί να αποκλείσει αλλαγή τάσης από τη μία στιγμή στην άλλη. Προς το παρόν πάντως, οι καταναλωτές πληρώνουν ακόμη και κάτω από 1,85 λεπτά το λίτρο της αμόλυβδης σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στο λεκανοπέδιο.

ΠΗΓΗ:THETOC

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button