
Του Στέλιου Σαρέσκου
Ο Γιώργος Θεοδωράτος, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και υπεύθυνος του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για τα … άσχημα, για τη Ρόδο, μαντάτα που ήρθαν από τη Διεθνή Επιτροπή και ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία, για τις γαλάζιες σημαίες, σε ελληνικές παραλίες, στο 2025. Ανέφερε το ιστορικό, επισήμανε ότι η κατάσταση στις παραλίες που διαχειρίζεται ο Δήμος είχαν αρκετά προβλήματα, διέψευσε ότι ο Δήμος Ρόδου υπέβαλλε πρόταση στον Οργανισμό «για καθολική πιστοποίηση του νησιού ως ενιαία τουριστική ενότητα», υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχασε την πρώτη θέση, παγκοσμίως, στις ακτές, για 2-3 σημαίες και προέτρεψε τους αρμόδιους στο Δήμο Ρόδου να αποδεχθούν τα δεδομένα ως ευκαιρία για να αλλάξουν την εικόνα των παραλιών, ξεκινώντας από το μηδέν…
«Στο ξεκίνημα του θεσμού, ο Δήμος Ρόδου ήταν από τους πρώτους που μετείχαν στο πρόγραμμα μόνο με δημοτικές ακτές»
«Είναι πράγματι απογοητευτικό, για τη Ρόδο, να χάνει 16 σημαίες μέσα σε δύο χρόνια, όπως είναι παράδοξο το ότι το νησί παραμένει στην πρώτη θέση της λίστας των Δήμων…Κι αυτό χάρη στις σημαίες που δόθηκαν σε παραλίες που διαχειρίζονται ιδιώτες. Νομίζω ότι ο Δήμος Ρόδου δεν είχε μείνει ποτέ στο παρελθόν χωρίς γαλάζια σημαία. Στη δεκαετία του ΄80 όταν ξεκίνησε ο θεσμός, ο Δήμος Ρόδου ήταν από τους πρώτους που μετείχε στο πρόγραμμα, μόνο με δημοτικές ακτές. Στη συνέχεια μπήκαν οι ιδιώτες «
«Ακόμα ένα περίεργο φαινόμενο που έχει να κάνει με τη Ρόδο, είναι ότι φέτος είχαμε αύξηση των σκαφών που κέρδισαν γαλάζια σημαία και ενώ το νησί έχει Μαρίνα που βραβεύτηκε, δεν πήρε σημαία κανένα σκάφος στη Ρόδο… Και ξέρω ότι στο νησί υπάρχουν πολλά σκάφη. Όμως, δεν έγινε καμιά αίτηση. Για παράδειγμα, βραβεύτηκαν 10 σκάφη στη Χαλκιδική…
«Δεν λάβαμε καμιά πρόταση από τον Δήμο Ρόδου – Το πρόγραμμα βραβεύει ακτές, μαρίνες και σκάφη, όχι νησιά…»
«Δεν λάβαμε ποτέ καμιά πρόταση από το Δήμο Ρόδου για καθολική πιστοποίηση του νησιού. Ο, τιδήποτε έχει να μας προτείνει ο κάθε Δήμος, το εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και με πνεύμα συνεργασίας για να βοηθήσουμε, από την πλευρά μας στην επίλυση όποιου προβλήματος. Αν ο Δήμος Ρόδου μας κάνει τέτοια πρόταση, φυσικά θα τη συζητήσουμε. ΑΝ και πιστεύω ότι αυτό που αναφέρει στην ανακοίνωση του, δεν αφορά στη δική μας επιτροπή… Τα βραβεία, από το πρόγραμμα, δίνονται σε ακτές, μαρίνες και σκάφη, όχι σε νησιά «
«Αν ο Δήμος θεωρεί ότι πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτες για να βρει λύσεις, ίσως αυτή είναι μια διέξοδος. Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με οποιονδήποτε μας υποδείξει ο Δήμος. Οι επαφές που κάνουμε είναι με τους διαχειριστές των ακτών. Να διευκρινίσω εδώ ότι αν έχει επιβληθεί ποινή σε μια παραλία και χαθεί η γαλάζια σημαία, ακόμα και να αλλάξει ο διαχειριστής, δεν μπορεί να υποβληθεί αίτημα για αυτή την παράλία την επόμενη χρονιά… «
«Οι βασικοί λόγοι που έπαιξαν ρόλο στην απόρριψη του αιτήματος του Δήμου Ρόδου…»
«Να ξεκαθαρίσω ακόμα, ότι η απόρριψη του αιτήματος του Δήμου για τις οκτώ παραλίες, για το 2025, δεν έχει να κάνει σε καμιά περίπτωση με την καθαρότητα των νερών. Τα νερά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι βασικοί λόγοι της αρνητικής απάντησης έχουν να κάνουν με την οργάνωση της ακτής, με την ασφάλεια των λουόμενων και με την περιβαλλοντική διαχείριση στα όρια των ακτών. Αυτά είναι τρία βασικά κριτήρια στα οποία η Επιτροπή δείχνει μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα. Για παράδειγμα, στις αξιολογήσεις μας, βλέπουμε αν γίνονται κάποιες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της σεζόν και το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη στην έκθεσή μας «
«Είναι επίσης σημαντικό να νιώθει ασφάλεια ο λουόμενος. Να βλέπει τον ναυαγοσώστη απ όλα τα σημεία της παραλίας, να γνωρίζει τα όρια της κολύμβησης … Το θέμα της οργάνωσης της ακτής έχει να κάνει με τις σημάνσεις που πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί ο επισκέπτης, για παράδειγμα, να ξέρει που είναι οι τουαλέτες ή να ξέρει πως θα φθάσει στην ακτή… «
«Δεν σας κρύβω ότι το θέμα της Ρόδου μας απασχόλησε αρκετές ώρες στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Εξετάσαμε τα αιτήματα με προσοχή και για πολλές μέρες πριν τα στείλουμε στη Διεθνή Επιτροπή. Όμως, από τη στιγμή που γίνεται η αίτηση, δεν μπορεί να γίνει καμιά παρέμβαση μέχρι να στείλουμε τους φακέλους. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος γνώριζε ότι από τη στιγμή που έχασε οκτώ παραλίες το 2024, έπρεπε να αξιολογήσει πιο αυστηρά το αίτημα του για τις υποψηφιότητες που αφορούσαν στο 2025 «
«Είναι μια ευκαιρία για το Δήμο να ξεκινήσει από το μηδέν και να αποφασίσει αν θέλει το πρόγραμμα ή όχι»
«Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο να ξεκινήσει από μηδενική βάση πλέον και να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το πρόγραμμα. Με την ανακοίνωση του δείχνει ότι αναγνωρίζει κάποιες αδυναμίες και πως πρέπει να πάει σε άλλες λύσεις. Εμείς, ότι κι αν αποφασίσει, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Έχουμε δει Δήμους, σε όλη την Ελλάδα να φθάνουν σε αυτό το σημείο και σε λίγα χρόνια να μεταμορφώνονται «
«Να επισημάνω πως ο Δήμος έχει ευθύνες και υποχρεώσεις και σε παραλίες που διαχειρίζονται ιδιώτες. Αν στα 200 μέτρα από την ακτή υπάρχουν σκουπίδια, κάτι που αποτελεί κριτήριο για τη γαλάζια σημαία, πρέπει ο Δήμος να φροντίσει να καθαρίσει το χώρο «
«Η χώρα μας έχασε για 2-3 σημαίες την πρώτη θέση παγκοσμίως στις ακτές, από την Ισπανία η οποία μάλιστα έχει λιγότερες ακτές από τις δικές μας. Έχει όμως πολλές σημαίες σε μαρίνες και σκάφη. Το ζητούμενο για εμάς είναι να είμαστε πρώτοι σε ποιότητα κυρίως στις ακτές και μετά στις μαρίνες και στα σκάφη»
Ακούστε τις δηλώσεις του Γιώργου Θεοδωράτου (ηχητικό)