Μ.Κόνσολας: “Τα Πανεπιστήμια να πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας”

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Μάνος Κόνσολας, μίλησε στο 13ο Regional Growth Conference που διοργανώθηκε στην Πάτρα για “τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και το πως θα συνδεθούν με τα χαρακτηριστικά της περιφερειακής ανάπτυξης”.
“Απαιτείται μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική από αυτήν που υπάρχει σήμερα σε ό, τι αφορά στις αρμοδιότητες αλλά και στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την κεντρική εξουσία”, επισήμανε ο κ. Κόνσολας και υπογράμμισε πως “τα Πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν πρωταγωνιστές:
1ον: Ερευνητικών και καινοτόμων δραστηριοτήτων.
2ον: Σχεδίων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
3ον: Μιας νέας προσέγγισης στο πλαίσιο της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
1ον: Με τη συμμετοχή του στην εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης από τους Δήμους και τις Περιφέρειες προκειμένου τα σχέδια αυτά να ενταχθούν στα προγράμματα του Εθνικού Σχεδιασμού.
2ον: Με την καταγραφή και αξιοποίηση των τοπικών τουριστικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη γαστρονομία και άλλες δραστηριότητες.
Ουσιαστικά, τα Πανεπιστήμια θα ενταχθούν στον κοινό στόχο για την αειφόρο ανάπτυξη και την ανάδειξη του περιφερειακού και τοπικού κεφαλαίου, έχοντας στενή και κυρίως θεσμική συνεργασία με τους φορείς, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην διαμόρφωση και υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής.
3ον: Με ένα νέο πλαίσιο θεσμικής συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην διαμόρφωση και υλοποίηση της αναπτυξιακής περιφερειακής στρατηγικής.
Αναφερόμενος στη φοιτητική ζωή, ο Μάνος Κόνσολας ανέφερε:
«Η φοιτητική ζωή ως έννοια δεν πρέπει να εξαντλείται στη ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρήσεων και τομέων της τοπικής οικονομίας, όπως η εστίαση ή το real estate.
Μέσα από την αναβάθμιση του ίδιου του Πανεπιστημίου αναβαθμίζεται ο ρόλος του φοιτητή και αποκτά μια νέα προοπτική η φοιτητική ζωή.
Για παράδειγμα, αυτή η αναβάθμιση μπορεί να συνδεθεί με την ερευνητική δουλειά και δραστηριότητα στην οποία μπορούν να συμμετέχουν οι φοιτητές, να είναι πρωταγωνιστές και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις.
Θα έλεγα επίσης ότι η φοιτητική ζωή συνδέεται και με τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών εντός του δημόσιου Πανεπιστημίου, που βέβαια θα απευθύνεται στους φοιτητές. Γιατί να μην στηρίζονται start-up που θα έχουν δημιουργήσει φοιτητές από το ίδιο το Πανεπιστήμιο;».