ΔωδεκάνησαΧάλκη
Trending

Άγγελος Φραγκάκης στον topfm: «Οσο δεν κατανοούμε στη χώρα μας τον όρο της νησιωτικότητας, δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω… – Το υπουργείο να απορροφήσει τις αυξήσεις στα μεταφορικά»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Η Χάλκη ήταν οικοδέσποινα της 1ης Εθνικής Συνάντησης του Δικτύου Τοπικών Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότεροι από 30 αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κάθε γωνιά της χώρας, πήραν μέρος στη  συνάντηση, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, καλών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών, σε ένα ακριτικό νησί με ξεχωριστή συμβολική και ουσιαστική σημασία.

Ο Δήμος Χάλκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης και ανέδειξε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολύτιμου εταίρου στις αναπτυξιακές του προσπάθειες.

Ο Δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» για τη σημασία και το σκοπό της συνάντησης του δικτύου τοπικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφέροντας ουσιαστικά, για ακόμα μια φορά, την αγωνία των κατοίκων για τη στήριξη που χρειάζονται, σε μια καθημερινότητα πολύ πιο… απομονωμένη συγκριτικά με την αντίστοιχη μεγαλύτερη νησιών.

«Πρώτα να κατανοήσουν όλοι τον όρο της νησιωτικότητας και μετά να πάμε παρακάτω…»

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τις διαφορετικότητες που έχουμε, όχι μόνο ως χώρα αλλά και ως περιοχές, με τα απομακρυσμένα μέρη στα ορεινά, τις ακτογραμμές και τα νησιά μας. Είμαστε περίπου 3.000 αιρετοί στο δίκτυο, περίπου 70 από την Ελλάδα. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στις Βρυξέλλες, στο δίκτυο των μικρών νησιών, δώσαμε έμφαση στο να εξηγήσουμε, να δώσουμε στους συνομιλητές μας να κατανοήσουν τον όρο νησιωτικότητα. Μάλιστα, για πολλά μικρά και απομακρυσμένα νησιά, όπως το δικό μας, χρησιμοποιούν τον όρο διπλή νησιωτικότητα. Γιατί, ένα προϊόν, για να φθάσει εδώ, περνάει είτε από τη Ρόδο, είτε από την Κρήτη είτε από άλλο μέρος. Αρά, κάνει τουλάχιστον μία στάση και καταλήγει σε εμάς, στον μόνιμο κάτοικο του νησιού, πολύ πιο ακριβό… «

«Η ίδια δυσκολία ισχύει και στο κομμάτι της υγείας. Ένας ασθενής που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πρέπει να πάει πρώτα στη Ρόδο, όπως συμβαίνει και με ασθενείς από άλλα νησιά, όπως η Τήλος, η Νίσυρος, η Κάσος, το Καστελόριζο και στη συνέχεια να ταξιδέψει στην Αθήνα ή στην Κρήτη «

«Στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετέχω ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας, τώρα συζητάμε για την περίοδο 2028-2035, δηλαδή συναποφασίζουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τι θα έρθει στα κράτη-μέλη την επόμενη δεκαετία. Σκεφθείτε ότι σε αυτό το όργανο και στις υποεπιτροπές του συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες από την Ισπανία, τη Ρουμανία, δήμαρχοι από την Σουηδία, τη Λετονία, χώρες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσπαθούν να περάσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Όμως…  «

«Πως μπορεί μια απόφαση για την Αθήνα ή την Λάρισα να εφαρμοστεί το ίδιο και στο Αγαθονήσι ή στη Χάλκη;»

«Όλα αυτά τα μέρη όπως οι μεγάλες πόλεις των χωρών αυτών δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει κάτοικος ενός μικρού νησιού. Ο καθένας παλεύει για το τόπο του. Καταλαβαίνετε τι αγώνας απαιτείται για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις ανάγκες και τις πολύ πιο δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο κόσμος στο δικό μας τόπο «.

«Υπάρχουν μικρά νησιά και στην Ιταλία και στην Σκανδιναβία αλλά με άλλες ιδιομορφίες και ανάγκες, συγκριτικά με τα δικά μας μικρά νησιά, για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα. Η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική. Δεν μπορεί μια απόφαση για την Αθήνα ή την Πάτρα και τη Λάρισα να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο στο Αγαθονήσι, στη Κάσο ή στη Χάλκη…

«Το υπουργείο να απορροφήσει τις αυξήσεις στα μεταφορικά – Να μην τις πληρώσει πάλι ο «ήρωας» – κάτοικος του μικρού τόπου»

«Για το θέμα της αύξησης στις μεταφορές εμπορευμάτων με την ακτοπλοΐα, θέλω να είμαι δίκαιος… Αν δεν υπάρχουν επιδοτήσεις στα ακτοπλοϊκά, από το κράτος, από το υπουργείο ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχουμε στο τέλος μια μη βιώσιμη κατάσταση. Φανταστείτε ένα πλοίο, για παράδειγμα το «Χίος» να ξεκινάει από τον Πειραιά για τη Ρόδο, τρεις φορές την εβδομάδα, περνώντας από τις Κυκλάδες, από την Κρήτη, από τη Κάσο, την Κάρπαθο κ.λ.π… Πως θα είναι βιώσιμη η επιχείρηση χωρίς επιδοτήσεις; Δεν βγαίνει οικονομικά, με την ακρίβεια που υπάρχει, τους μισθούς των ναυτικών και όλα τα λειτουργικά έξοδα που έχει… «

«Τη στιγμή που το υπουργείο πριμοδοτεί τις άγονες γραμμές και τις επιχειρήσεις, πρέπει να προβλέψει και να απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις. Γιατί αυτές θα φτάσουν πάλι στον μόνιμο κάτοικο. Θα φτάσουν πάλι να τις πληρώσει ο άνθρωπος που έχει αποφασίσει να μείνει στους μικρούς τόπους. Δεν πρόκειται τις αυξήσεις να τις απορροφήσει κανένας έμπορος ή επιχειρηματίας «

«Υπάρχει και η άλλη πλευρά της όμορφης Χάλκης. Αυτή της σκληρής καθημερινότητας και του αποκλεισμού που βιώνει ο μόνιμος κάτοικος»

«Και στην Ευρώπη έχουν ανάλογα προβλήματα, με τους κατοίκους να απομακρύνονται από τις αγροτικές περιοχές γιατί δεν αντέχουν πλέον να μένουν σε αυτές. Στη συνάντηση των αιρετών του δικτύου ήρθε κόσμος από την Πελοπόννησο, από την Αθήνα, από την Ήπειρο, από τη Μακεδονία… Μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη Χάλκη και το πόσο όμορφα πέρασαν… Αυτή είναι η μία πλευρά. Την άλλη, δεν είναι εύκολο να την καταλάβουν. Αυτή της σκληρής καθημερινότητας, της ανασφάλειας και του αποκλεισμού για έναν μόνιμο κάτοικο…

«Ποιος μπορεί εύκολα να καταλάβει το μοναδικό παιδί, από τη Χάλκη, ένα κορίτσι 18 χρόνων, που θα δώσει φέτος Πανελλήνιες; Μόνο του σε όλο το νησί. Πως θα μοιραστεί την αγωνία του, με φίλους, με φίλες, με καθηγητές; Το βιώνει όλο αυτό ολομόναχη «.

«Είναι σταθερά σε υψηλό επίπεδο η ποιότητα του τουρισμού στη Χάλκη»

«Από το 2019 που είμαι δήμαρχος έχουμε μια τεράστια αύξηση στη τουριστική κίνηση, της τάξης του 400% και 500%… Είχαμε περίπου 600 κλίνες και φθάσαμε στις 850 , με το νησί να έχει πληρότητα σε πολλές περιόδους μέσα στο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό ότι έχουμε ποιοτικό τουρισμό, ανθρώπους που σέβονται και κατανοούν την αρχιτεκτονική του νησιού, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, τη γαλήνη και την ηρεμία του. Από το Σάββατο ξεκινάνε και οι καθημερινές εκδρομές από την Κάμειρο Σκάλα που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου»

Ακούστε τις δηλώσεις του Αγγελου Φραγκάκη (ηχητικό):

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button