Ευθύμιος Λέκκας στον topfm: “Σεισμοί σαν αυτόν στην Κάσο γίνονται εφάπαξ – Θα ανησυχούσαμε για τσουνάμι αν ήταν πάνω από 7 Ρίχτερ και επιφανειακός” (ηχητικό)

Της Ρένας Βενιανάκη
Ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μίλησε σήμερα στον topfm και τη Ρένα Βενιανάκη για τον ισχυρό σεισμό, 6,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα μεταξύ Κρήτης, Κάσου και Καρπάθου που ξύπνησε τους κατοίκους και ήταν απολύτως καθησυχαστικός: «Ο σεισμός μπορεί να είχε διάρκεια αλλά ήταν σε βάθος 62 χιλιομέτρων, τέτοιοι σεισμοί χάνουν την ενέργειά τους και δεν έχουν επιπτώσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ο σεισμός ήταν εφάπαξ, ακολούθησαν ελάχιστες σεισμικές δονήσεις που δεν έγιναν αισθητές».
Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε στην εκπομπή «Η Ρένα στα γεγονότα» γιατί οι Δωδεκανήσιοι αλλά και οι Κρητικοί δεν πρέπει να ανησυχούν από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ σήμερα τα ξημερώματα που τους σήκωσε από τα κρεβάτια: «Η ένταση δεν ήταν μεγάλη, γιατί ήταν ο σεισμός σε μακρινή απόσταση και η διάρκειά του επίσης, όσο πιο μακριά είμαστε από το επίκεντρο, τόσο πιο πολύ διαχέονται τα σεισμικά κύματα και τον αντιλαμβανόμαστε σαν σεισμό μεγάλης διάρκειας. Όμως το κρίσιμο δεν είναι αυτό, το κρίσιμο είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν σε ένα βάθος 62 χιλιομέτρων. Παρά το γεγονός ότι ήταν μέγεθος έξι βαθμών Ρίχτερ δεν είχε καμία επίπτωση, γιατί από τέτοιο βάθος οι σεισμοί συνήθως χάνουν την ενέργειά τους και δεν προκαλούν επιπτώσεις. Επίσης θεωρώ σημαντικό ότι αυτοί οι σεισμοί εμφανίζονται εφάπαξ, δηλαδή δεν αποτελούν πρόδρομο ενός μεγαλύτερου σεισμού ούτε συνοδεύονται από μετασεισμική ακολουθία. Δεν είχαμε δηλαδή μετά μετασεισμική ακολουθία. Είχαμε δύο-τρεις αλλά έπρεπε να έχουμε δεκάδες αν ήταν επιφανειακός. Τρίτον, είναι ότι το σεισμικό ρήγμα δεν έφτασε στον πυθμένα για να προκαλέσει τσουνάμι, όμως εκδώσαμε την ανακοίνωση για τσουνάμι γιατί φοβηθήκαμε την πιθανότητα να είχαμε υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οπότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα τσουνάμι. Ήταν ένας σεισμός ο οποίος μας ταλαιπώρησε τη νύχτα αλλά ήταν ένας σεισμός ο οποίος δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα».
Κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να έχουμε τσουνάμι; Ο κ. Λέκκας απάντησε: «Μεγάλο τσουνάμι έχουμε πάνω από 7 βαθμούς και όταν η εστία είναι σε μικρό βάθος, δηλαδή 5-10 χιλιόμετρα. Το ξέραμε από την πρώτη στιγμή γιατί είχαμε ανοιχτή επικοινωνία με τους Δημάρχους της περιοχής οπότε δεν είχαν προκύψει τέτοια θέματα. Είναι ένας σεισμός μεμονωμένος».
Ακούστε τον κ. Λέκκα: