ΡόδοςΤοπικές ειδήσεις
Trending

Θανάσης Σταμούλης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη τοπική κλασική σύμβαση εργασίας στον topfm: «Αύριο καταγγέλλουμε την υπάρχουσα σύμβαση! Ο, τι κι αν ακολουθήσει θα είναι ευθύνη της ‘Ένωσης Ξενοδόχων» (ηχητικό)

«Στο υπουργείο μας έλεγαν «… θα φύγουν οι εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία και θα πάνε στην εστίαση…»

«Οι εστιάτορες, προς τιμή τους, δεν έφεραν καμιά αντίρρηση και υπογράψαμε σύμβαση – πρότυπο»

«Απέχει περίπου 1000 ευρώ, η σύμβαση στον επισιτισμό από την ισχύουσα σύμβαση στους ξενοδοχοϋπάλληλους» 

«Προτεραιότητά μας είναι πάντα ο διάλογος και όχι η σύγκρουση»

Του Στέλιου Σαρέσκου

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για τη τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το αδιέξοδο προβλέπεται να μεγαλώσει, με την απόφαση του Σωματείου να στείλει εξώδικο στην Ένωση, καταγγέλλοντας τη «για τη στάση που τηρεί τους τελευταίους μήνες, αρνούμενη να εμφανιστεί σε διάλογο και διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση εργασίας των εργαζομένων σε ξενοδοχεία».

Η πρόταση του Σωματείου, στην οποία δεν έχει τοποθετηθεί η Ένωση, στηρίζεται στη σύμβαση που υπογράφηκε στον τομέα του επισιτισμού.

«Αύριο καταγγέλλουμε την υπάρχουσα σύμβαση! Ο, τι κι αν ακολουθήσει θα είναι ευθύνη της ‘Ένωσης Ξενοδόχων»

«Κάθε φορά που επικοινωνούσα με τον κ. Παπαβασιλείου – πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων – ακόμα και πριν από δύο μέρες, για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης ή να μας πούμε τις δικές τους προτάσεις, άκουσα την ίδια απάντηση… «Ακόμα το συζητάμε με τα μέλη μας»… Αυτό συμβαίνει εδώ και 2,5 μήνες… Δεν μπορώ να περιμένω άλλο. Αύριο (13/5) θα καταγγείλουμε τη σύμβαση που ισχύει, προκειμένου να προλάβουμε τις μετενέργειες και για να ξέρουν οι εργαζόμενοι πως, οτιδήποτε γίνει από εδώ και πέρα, την ευθύνη θα την έχουν μόνο οι εργοδότες…»

Ο Θανάσης Σταμούλης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου, φιλοξενήθηκε (12/5) στο στούντιο του topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» και μίλησε στον Στέλιο Σαρέσκο για τις «αναπάντητες» κλήσεις προς την Ένωση Ξενοδόχων, την «τακτική κωλυσιεργίας» που ακολουθεί στο κάλεσμα του Σωματείου για το θέμα της σύμβασης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, την απόφαση για την καταγγελία και την σύμβαση – πρότυπο, όπως τη χαρακτήρισε, που υπογράφηκε στον επισιτισμό και η οποία θεωρείται «πιλότος» για τη σύμβαση και των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Στο υπουργείο μας έλεγαν «… θα φύγουν οι εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία και θα πάνε στην εστίαση…»

«Τις προηγούμενες μέρες υπογράψαμε σύμβαση στον επισιτισμό η οποία επιδοκιμάστηκε από την κυβέρνηση και στόχος μας είναι να ισχύσει, με τους ίδιους όρους και σε αυτή των ξενοδοχοϋπάλληλων. Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν από το υπουργείο … «αν δεν την υπογράψουν οι ξενοδόχοι, θα μετακινηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην εστίαση»… και μας παρότρυναν να επιδιώξουμε ακριβώς την ίδια σύμβαση και για τα ξενοδοχεία. Όμως, καταλαβαίνω ότι οι ξενοδόχοι δεν έχουν σκοπό να τη δεχθούν… Να επισημάνω ότι εδώ και τόσο καιρό, δεν μας λένε αν και σε ποια σημεία διαφωνούν… Συνεχώς ετοιμάζουν αντιπρόταση και συνεχώς δεν την έχουν έτοιμη».

«Οι εστιάτορες, προς τιμή τους, δεν έφεραν καμιά αντίρρηση και υπογράψαμε σύμβαση – πρότυπο»

«Εμείς θα πάμε σε τρεις διαπραγματεύσεις, όπως ορίζει ο νόμος. Μετά υπάρχει η μετενέργεια, άρα το χάος… Θα λήξει τον Αύγουστο, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και εμείς θα περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης… Σκεφτείτε τι θα γίνει στα ξενοδοχεία».

«Η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό είναι ουσιαστικός θεσμικός μηχανισμός προστασίας και ενίσχυσης της θέσης του εργαζόμενου. Έχει ξεπεράσει και την εθνική σύμβαση στους μισθούς. Προς τιμή τους, οι εστιάτορες δεν έφεραν την παραμικρή αντίρρηση. Και μιλάμε για έναν απαιτητικό κλάδο και από τους πιο επισφαλείς… Και δεν περιοριστήκαμε στους μισθούς. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε να αποκτήσουν επιδόματα, όπως αυτά των οικογενειακών βαρών με 10%, τέκνων, με 5% για κάθε παιδί μέχρι το 25οέτος της ηλικίας του και 12% για σωματική, ψυχική ή πνευματική αναπηρία, επίδομα ξένης γλώσσας, ακόμα και 10% επίδομα στολής…».

«Απέχει περίπου 1000 ευρώ, η σύμβαση στον επισιτισμό από την ισχύουσα σύμβαση στους ξενοδοχοϋπάλληλους»

«Ακόμα ένα αξιοσημείωτο στη σύμβαση στον επισιτισμό είναι ότι ο εργαζόμενος επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να εργαστεί 5 ή 6 ή 7 μέρες. Είναι αποκλειστικά στη δική του ευχέρεια. Με 20% προσαύξηση το Σάββατο και επί πλέον 30% (εκτός από το 75%) την Κυριακή. Η τοπική σύμβαση από τη σύμβαση της Ομοσπονδίας έχει διαφορά 40%. Ο βασικός μισθός ξεκινάει από τα 950 ή 1050 ευρώ και το εισόδημα ενός εργαζόμενου, με οικογένεια, μπορεί να φθάσει τις 2500 ευρώ».

«Η σημερινή σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην καλύτερη περίπτωση, προσφέρει σε έναν εργαζόμενο 1500 ευρώ. Γι ‘ αυτό θέλουμε μια αντίστοιχη με αυτή της εστίασης και στα ξενοδοχεία. Και σε αυτό έχουμε σύμμαχο το υπουργείο. Αν κάποιος εργαζόμενος έχει κάνει καλύτερη συμφωνία με τον ξενοδόχο, εννοείται πως δεν θα την πειράξουμε. Αλλιώς είναι υποχρεωμένος ο ξενοδόχος να υιοθετήσει τους όρους της σύμβασης».

«Προτεραιότητά μας είναι πάντα ο διάλογος και όχι η σύγκρουση»

«Η σύμβαση που ισχύει σήμερα λήγει τον Αύγουστο και με τη μετενέργεια τους προστατεύουμε για ακόμα τρεις μήνες. Με τη νέα σύμβαση, μαζί με τη μετενέργεια, φθάνουμε μέχρι τον Αύγουστο. Όπως και να΄χει, εμείς δίνουμε προτεραιότητα στο διάλογο και όχι στη σύγκρουση. Περιμένουμε να μας καλέσει η Ένωση, μετά τις τόσες προσπάθειες που κάναμε εμείς, για να συζητήσουμε. Προέχει η εργασιακή ειρήνη και ο διάλογος. Να μη φθάσουμε στο σημείο να φύγει κι άλλος κόσμος από τη Ρόδο για να βρει δουλειά στο εξωτερικό. Στην Κύπρο δουλεύουν 2.500 Ροδίτες και επίσης μεγάλος αριθμός εργαζομένων, από το νησί, έφυγαν για την Αγγλία και τη Γερμανία… Μια καλή συμφωνία με την Ένωση, θα φέρει πίσω πολλούς απ αυτούς που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια».

«Όσο για τους αλλοδαπούς που έρχονται, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι δεν τους ελέγχει κανείς. Υπάρχουν πρακτορεία που τους φέρνουν, κατά εκατοντάδες και δεν ξέρει κανείς αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα χαρτιά. Πρέπει να υπάρχει διακρατική συμφωνία για να έρθει ο ξένος εδώ να δουλέψει».

Ακούστε τον κ. Σταμούλη:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button