
Την πρόταση οι τουρίστες να πληρώνουν το νερό ακριβότερα από τους Έλληνες πρότεινε μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, στην εκπομπή Πρώτο Πρωϊνό και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κλώσσα, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρ. Πέτρος Βαρελίδης
Μιλώντας στην εκπομπή και ερωτηθείς για τα θέματα λειψυδρίας, ο κ. Βαρελίδης είπε: “…Όλα τα χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει πρόβλημα επάρκειας του νερού. Υπάρχει μεγάλη αύξηση του Τουρισμού με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις. Μπορείς να πεις στον τουρίστα ότι επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα, θα πρέπει να πληρώνεις το νερό περισσότερο. Τα τιμολόγια θα πρέπει να είναι διαρθρωμένα έτσι ώστε να υπάρχει μια τιμή για την βασική κατανάλωση σε προσιτή τιμή και από εκεί και πέρα η αυξημένη κατανάλωση να είναι με μεγαλύτερη τιμή να υπάρχουν και κατηγορίες. Κατά την άποψή μου στις τουριστικές περιοχές είναι λάθος η τιμή του νερού να είναι ίδια για τον πολίτη και ίδια για την τουριστική επιχείρηση”.
Μάλιστα όταν παρατήρησε ο δημοσιογράφος ότι θα ακριβύνει το πακέτο και θα υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού Τουρισμού και θα διαμαρτυρηθούν οι επιχειρηματίες, ο γενικός γραμματέας είπε: “…Ότι και να πουν οι επιχειρηματίες σκοπός τους είναι το κέρδος και αγγίζει τα όρια του ανεκδότου η επιβάρυνση για το νερό όταν ο άλλος δίνει 200 και 250 ευρώ την βραδιά για το δωμάτιο. Θα είναι ασήμαντες διαφορές για κάποιον που δίνει ένα σωρό λεφτά για τις διακοπές του”.
Είναι άξιο απορίας αν η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμφωνεί με τις απόψεις του γενικού γραμματέα, όπως επίσης και με τις απόψεις του περί “ανεκδότου”… Όπως επίσης θα είναι ενδιαφέρουσα η άποψη των φορέων του Τουρισμού, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος.
Σύμφωνα με το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, “Ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης είναι ειδικός επιστήμονας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π.. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Ε.Μ.Π. με θέμα τα σύνθετα υλικά και την ανακύκλωση. Επίσης είναι απόφοιτος της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από τον Δεκέμβριο του 2019 είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Την περίοδο 2016 – 2021 ήταν Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής (πρώην Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης).
Τις περιόδους 2005 – 2009 και 2013 – 2015 διετέλεσε Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Ελλάδας στην ΕΕ.
Την περίοδο 2012 – 2013, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διετέλεσε Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Κύπρου στην ΕΕ
Την περίοδο 2010-2012 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος των διαδοχικών Γενικών Γραμματέων Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Εργάστηκε για χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας εκπονώντας μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.
ΠΗΓΗ:money-tourism.gr