Γιώργος Αργυράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Στεγνών στον topfm: «Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει εμφανιστεί κανείς από το Δήμο στα Στεγνά – Είμαστε ολομόναχοι» (ηχητικό)

«Η γη ανήκει στην Εκκλησία και η Αρχαιολογία μας ζητάει τίτλους ιδιοκτησίας…»
«Πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε ούτε μία δημόσια τουαλέτα;»
«Τι δουλειά έχει η Αρχαιολογία με την αμμουδιά των Στεγνών; Όταν και η Λίνδος έχει τα ίδια προβλήματα, εμείς δεν περιμένουμε πολλά…»
Του Στέλιου Σαρέσκου
Άδεια ακούνε και άδεια δεν βλέπουν… οι ιδιοκτήτες ακινήτων και καταστηματάρχες στην περιοχή των Στεγνών, στον Αρχάγγελο Ρόδου, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το χώρο τους, στον αιγιαλό, τοποθετώντας ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους επισκέπτες, στην παραλία του οικισμού.
Ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σχεδόν καθημερινά όσο πλησιάζουμε στην καρδιά της θερινής περιόδου., όμως, στα Στεγνά, οι επισκέπτες δεν μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους λόγω της έλλειψης των απαραίτητων υπηρεσιών και, αρκούνται στην αμμουδιά, εκτεθειμένοι στον ήλιο…
«Η γη ανήκει στην Εκκλησία και η Αρχαιολογία μας ζητάει τίτλους ιδιοκτησίας…»
«Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι οι μερίδες των περισσότερων ανήκουν στην Εκκλησία και οι ίδιοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι κομμάτια γης που παραχώρησε η Εκκλησία στη δεκαετία του ‘40 και του ‘50 – ανάλογη είναι και η δική μου περίπτωση από οικόπεδο που παραχωρήθηκε στον προπάππου μου – σε ανθρώπους που είχαν ανάγκες, προκειμένου να καλλιεργούν και να μπορούν να επιβιώνουν. Εμείς τα κληρονομήσαμε και παρ΄ ότι όλα τα χρόνια παίρναμε άδειες και σήματα από τον ΕΟΤ, τακτοποιούσαμε τις υποχρεώσεις μας σε Δήμο, εφορία κ.α, η εμφάνιση της Αρχαιολογίας στην αλυσίδα των φορέων που δίνουν έγκριση και η προϋπόθεση που έθεσε για κατάθεση τίτλων ιδιοκτησίας, άλλαξε το σκηνικό…».
Ο Γιώργος Αργυράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Στεγνών, μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για τη…βασανιστική αναμονή των καταστηματαρχών να πάρουν το «πράσινο φως» για να οργανώσουν το χώρο τους στον αιγιαλό και να μπορέσουν να παρέχουν, έστω τα τυπικά, στους λουόμενους.
«Την περασμένη περίοδο κάναμε την αίτηση τον Μάρτιο και μόνο δύο ιδιοκτήτες πήραν άδεια τον Ιούλιο! Δεν ξέρουμε φέτος τι θα γίνει… Είμαστε σε συζητήσεις με την Εκκλησία για εξαγορά των οικοπέδων και ελπίζουμε, με ένα προσύμφωνο, εφόσον οι διαπραγματεύσεις κυλήσουν ομαλά, να πάρουμε συμβόλαιο ενοικίασης του αιγιαλού. Χωρίς κάποια συμφωνία με την Εκκλησία, δεν μπορούμε να πάμε στην Αρχαιολογία».
«Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει εμφανιστεί κανείς από το Δήμο στα Στεγνά – Είμαστε ολομόναχοι»
«Ο Δήμος δεν έχει αναλάβει κανένα ρόλο… Πήραμε υποσχέσεις από τον Δήμαρχο σε συνάντηση που είχαμε πριν από ένα χρόνο αλλά από τότε δεν έγινε το παραμικρό… Ούτε εμφανίστηκε κανείς από τον Δήμο στην περιοχή μας να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε… Ούτε καν για ένα τυπικό καθαρισμό των δρόμων… Είμαστε ολομόναχοι».
«Πως είναι δυνατόν να μην έχουμε ούτε μία δημόσια τουαλέτα;»
«Πέρα από το θέμα με την παραλία, έχουμε θέματα και με το κυκλοφοριακό και με το πάρκινγκ… Πολύ σοβαρό είναι και η έλλειψη, έστω μιας δημόσιας τουαλέτες στην περιοχή… Πως νοιαζόμαστε για τον επισκέπτη όταν θα έρθει στα Στεγνά, θα δει το κομφούζιο που υπάρχει και θα φύγει προς άλλο προορισμό;»
«Τι δουλειά έχει η Αρχαιολογία με την αμμουδιά των Στεγνών; Όταν και η Λίνδος έχει τα ίδια προβλήματα, εμείς δεν περιμένουμε πολλά…»
«Έχω όμως μια απορία… Η Αρχαιολογία τι δουλειά έχει στα Στεγνά; Πως εμπλέκεται η υπηρεσία στην άμμο; Τόσους αιώνες που υπάρχει η περιοχή, δεν θα είχε εμφανιστεί κάτι; Την ίδια στιγμή η Αρχαιολογία δίνει οικοδομικές άδειες σε περιοχές που υπάρχουν αρχαία και εκεί χτίζονται ξενοδοχειακές μονάδες…».
«Έχουμε σήμερα (9/5) συνέλευση, είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις γιατί έχει ξεκινήσει η σεζόν αλλά θα πιέσουμε όσο μπορούμε, προς κάθε κατεύθυνση, για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Από την άλλη, όταν και στη Λίνδο, τον «Νο 1» προορισμό στο νησί, έχουν ανάλογα προβλήματα, νομίζω ότι εμείς εδώ δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά…».
Ακούστε τον κ. Αργυράκη: