
Σε 53.817 θέσεις εργασίας αντιστοίχησαν τελικά το 2024 οι ελλείψεις προσωπικού που καταγράφηκαν στα ελληνικά ξενοδοχεία, με το ποσοστό των κενών θέσεων απασχόλησης να εκτιμάται στο 19%. Το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 20%, το 2022 στο 23% και το 2021 στο 22%.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία, 2024» του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, τα οποία το 2024 παρουσίασαν υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων, στο 20%, σε σύγκριση με τα συνεχούς λειτουργίας, στο 17%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι ελλείψεις προσωπικού είναι σημαντικά υψηλότερες στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (43.472) σε σχέση με τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (9.945).
Αντίστοιχα, ως προς την κατηγορία του καταλύματος, το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 2 αστέρων (38%) και το μικρότερο τα ξενοδοχεία 5 αστέρων (12%). Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφονται στα 4 αστέρων ξενοδοχεία (13.583).
Ποιες ειδικότητες κυριαρχούν
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του ΙΤΕΠ, Από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες η κατεξοχήν περιζήτητη διαχρονικά είναι αυτής της καμαριέρας καθώς αποτελεί το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 9% του συνόλου των ελλείψεων.
Το 61% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της Καμαριέρας, του Σερβιτόρου, του Receptionist, του Βοηθού Σερβιτόρου, του Barista, του Λαντζέρη της Τεχνικής Υποστήριξης και του Μάγειρα (όλων των βαθμίδων) . Οι ειδικότητες αυτές αντιστοιχούν στο 63% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 52% του συνόλου των ελλείψεων.
Ελλείψεις ωστόσο παρατηρούνται και σε εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη σημαντικών για την οργάνωση, τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία των σύγχρονων ξενοδοχείων.
Οι θέσεις του Γενικού Διευθυντή, Front Office Manager, Λογιστή και Βοηθού Λογιστή, Sales Manager, Housekeeping Director, Προϊσταμένης Ορόφου, Marketing Manager, πληροφορικάριoυ (ΙΤ) και του Sommelier παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά έλλειψης ανά ειδικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Sommelier που εξακολουθεί να αποτελεί την ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη (51%) με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες. Γενικά στα εξειδικευμένα στελέχη το ποσοστό ελλείψεων ανά ειδικότητα είναι υψηλό, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων στελεχών μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 30% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 23% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση receptionist, το 22% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 18% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και το 17% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση Barista/Barman-Barwoman.και Τεχνικής Υποστήριξης.
Σε επίπεδο τμημάτων τα τμήματα F&B, Οροφοκομίας και Κουζίνας αποτελούν το 43% των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας με βάση το οργανόγραμμα. Το τμήμα Υποστηρικτικών υπηρεσιών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων (24%), ακολουθούμενο από τα τμήμα Διοικητικών υπηρεσίες, πωλήσεων, μάρκετινγκ & ΙΤ (23%). Το ποσοστό ελλείψεων σε Κουζίνα και Υποδοχή και F&B εκτιμάται κοντά στο 20%, και για το τμήμα Οροφοκομίας στο 15%.
ΠΗΓΗ: tourismtoday.gr