«Παρενέργειες» από την υπόθεση της Πολεοδομίας Ρόδου: Ο Εισαγγελέας Εφετών θα έχει δικαίωμα να ζητήσει την προφυλάκιση κατηγορούμενου

Από: Δαμιανός Αθανασίου
• Η υπόθεση της Ρόδου έφερε ηχηρή ανατροπή στην ανάκριση, καθώς πλέον θα μπορεί ο εισαγγελέας Εφετών, αν διαφωνεί με την απελευθέρωση κατηγορούμενου με περιοριστικούς όρους, να του ζητήσει προσωρινή κράτηση ή κατ’ οίκον περιορισμό • Η διάταξη του νομοσχεδίου που φέρνει ραγδαίες αλλαγές
Ραγδαίες αλλαγές φαίνεται να φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στη Βουλή όσον αφορά στα ζητήματα της προσωρινής κράτησης μετά από ανάκριση. Η αλλαγή αυτή προφανώς συνδέεται με την υπόθεση της Πολεοδομίας της Ρόδου και την απελευθέρωση με όρους των κατηγορουμένων που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Οπως έγραψε το dikastiko.gr Με την προσθήκη στο άρθρο 290 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλάζει ριζικά η διαδικασία της έκδοσης απόφασης επί της προσωρινής κράτησης, καθώς αυτή θα μπορεί να κριθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών ως εποπτεύοντα την ανάκριση. Εν ολίγοις, για πρώτη φορά, αν ένας κατηγορούμενος αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ο εισαγγελέας Εφετών διαφωνήσει μετά από μελέτη της δικογραφίας, τότε μπορεί πλέον να ζητήσει με προσφυγή του από το Συμβούλιο Εφετών την προφυλάκισή του ή τον κατ’ οίκον περιορισμό του.
Η αιτιολογική έκθεση
Χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «…επιδιώκεται ο Εισαγγελέας Εφετών που έχει την ανώτατη εποπτεία της ανάκρισης σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να έχει το δικαίωμα άσκησης προσφυγής ενώπιον του συμβουλίου εφετών, στις περιπτώσεις που, ενώ μετά το πέρας της απολογίας και με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα πρωτοδικών, επιβάλλονται στον κατηγορούμενο με διάταξη του ανακριτή περιοριστικοί όροι, εντούτοις από τη μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας ο Εισαγγελέας Εφετών διαφωνεί με την επιβολή τους. Τούτο μπορεί να συμβαίνει, δεδομένου ότι ο Εισαγγελέας Εφετών θεωρεί ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι για την …αποτροπή του κινδύνου τέλεσης νέων εγκλημάτων και η διασφάλιση ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης. Αντιθέτως, μπορεί να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή σε βάρος του κατηγορούμενου κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση».
Η διάταξη
Συγκεκριμένα, με την ισχύουσα σήμερα διατύπωση του άρθρου 290 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δινόταν η δυνατότητα στον κατηγορούμενο να καταθέσει προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών μετά την απόφαση του ανακριτή και εισαγγελέα για προσωρινή κράτηση.
Πλέον, όμως, δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα Εφετών να προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών όχι στην περίπτωση κατά την οποία ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος αλλά στην περίπτωση στην οποία αφέθηκε ελεύθερος.
Μία τέτοια περίπτωση θυμίζει η υπόθεση με το σκάνδαλο στην Πολεοδομία Ρόδου, η οποία μονοπώλησε επί μέρες τη δικαστική επικαιρότητα μετά την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, η οποία ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών αρχών Ρόδου που αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα μετά τις απολογίες τους. Η παρέμβαση Κλάπα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους, με τους τελευταίους να έχουν ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχό της από τον υπ. Δικαιοσύνης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr