ΡόδοςΤοπικές ειδήσεις
Trending

Νίκος Φαρμακίδης στον topfm: “Χωρίς χώρο για τις οχλούσες δραστηριότητες η Ρόδος στο Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” (ηχητικό)

Της Ρένας Βενιανάκη

Ο πολιτικός μηχανικός, πρώην προϊστάμενος του ΠΕΧΩ στη Δωδεκάνησο, Νίκος Φαρμακίδης μιλώντας σήμερα στον topfm και τη Ρένα Βενιανάκη έκανε μια πολύ σοβαρή επισήμανση για το χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που εκπονείται εδώ και χρόνια, ότι δεν προβλέπει χώρο για οχλούσες δραστηριότητες. Ο χώρος που λογικά ήταν αναμενόμενο να χαρακτηριστεί ως τέτοιος, χαρακτηρίζεται ως τοπίο και η Ρόδος θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
«Ο χωροταξικός σχεδιασμός γενικά ξεκινά από επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουμε κάποιες κατευθύνσεις προς τα κράτη, μετά έρχεται το ίδιο το κράτος να έχει τον ευρύτερο χωροταξικό του σχεδιασμό και τα λεγόμενα χωροταξικά πλαίσια, που είναι κάποια πλαίσια ειδικά, όπως είναι του τουρισμού, των ΑΠΕ και άλλα καθώς και τα περιφερειακά χωροταξικά. Η εκπόνηση του χωροταξικού πλαισίου Νοτίου Αιγαίου, έχει ξεκινήσει μετά το 2010, που βγήκε ο νόμος, τώρα γίνεται μια εναρμόνιση με τα νεότερα δεδομένα γιατί έχει περάσει πάνω από δεκαετία», ανέφερε ο κ. Φαρμακίδης.

Και συνέχισε: «Διάβαζα σήμερα για ένα πρόβλημα που υπάρχει στην Κίναρο, παραδείγματος χάρη, όπου κάποιοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να φτιάξουν ένα στέγαστρο, γιατί ακριβώς όπως σχεδιάζει η Αθήνα, την Κίναρο λοιπόν την έχει βάλει σε μια περιοχή απόλυτης προστασίας, και άρα δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα στέγαστρο οι τσοπάνηδες για τα κατσίκια τους. Δηλαδή μιλάμε για ανοησίες. Το ίδιο λοιπόν θέμα πάει να προκύψει ακόμα και χειρότερο θα λέγαμε με τη Ρόδο. Στη Ρόδο εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε η πόλη της Ρόδου, και γενικότερα το νησί της Ρόδου, ήταν που να βρει χώρο για τις οχλούσες δραστηριότητες.
Αυτό το πράγμα ταλάνιζε τη Ρόδο, εδώ και δεκαετίες και όλες τις δημοτικές και νομαρχιακές τότε αρχές. Κάποια στιγμή βρέθηκε η λύση, όλες οι χρήσεις να πάνε στην περιοχή από Ασγούρου, δηλαδή όλος εκείνος ο άξονας, θα λέγαμε, που ξεκινάει από τα λατομεία των Μαριτσών και πάει σχεδόν μέχρι τα λατομεία του Κοσκινού. Είναι, αν το φανταστεί κανείς, μια μεγάλη ζώνη. Αυτή  θα έπρεπε κατά την άποψή μου και όχι μόνο εμένα, να οριστεί για τις οχλούσες δραστηριότητες ας το πούμε έτσι, ότι θα χρησιμοποιούταν για αυτές τις οχλούσες βιοτεχνίες και όλες τις οχλούσες δραστηριότητες. Ξαφνικά, λοιπόν, αυτοί οι φωστήρες που συντάξανε το χωροταξικό πλαίσιο του Νοτίου Αιγαίου σκεφτήκαν ότι αυτή την περιοχή πρέπει να την κάνουν τοπίο».
Στο ερώτημα «τι θα πει τοπίο» ο κ. Φαρμακίδης απάντησε ως εξής: «Τοπίο θα πει βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας, ότι είναι μια περιοχή όχι μόνο απλής προστασίας, αλλά θα έχει και μια, ας το πούμε έτσι, επιτροπή ή κάποιο σύστημα που θα το διαχειρίζεται και δεν θα αφήνει ούτε καρφίτσα να πηγαίνει χωρίς την έγκρισή του. Και μάλιστα υπάρχουν και κατευθύνσεις που λέγουν δεν θα γίνονται αυτά, δεν θα γίνονται εκείνα, δεν θα γίνονται τα άλλα… Και πού θα μπούνε οι οχλούσες δραστηριότητες;  Ακριβώς, τελικά πού θα πάνε, δεν έχει άλλο μέρος η Ρόδος. Θα έπρεπε λογικά να προτείνουν κάποια άλλη περιοχή αλλά δεν το κάνουν», κατέληξε. Το θέμα θα μπει στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου, όπως ανέφερε προκειμένου να υπάρξει αντίδραση για να μην βρεθεί η Ρόδος μπροστά σε αδιέξοδο».

Ακούστε τον κ. Φαρμακίδη:

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button