ΠολιτικήΡόδος

Κυβερνητική δέσμευση σε Νικητιάδη για θεσμοθέτηση προϋποθέσεων του τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο

Μετά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Τη δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης για θεσμοθέτηση αρχών εποπτείας στο πεδίο «ασφάλεια και υγεία εργαζομένων» που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας από την Επιθεώρηση Εργασίας, στη Ρόδο, απέσπασε ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Λάζαρο Τσαβδαρίδη κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Δωδεκανήσιου Βουλευτή, στη Βουλή. Όπως δεσμεύτηκε ο κος Τσαβδαρίδης μάλιστα, οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2025 που πρακτικώς σημαίνει μέχρι τέλος Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από συστηματική και στοχευμένη πίεση του κ. Νικητιάδη, ο οποίος έχει αναδείξει επανειλημμένως το τραγικό έλλειμμα ελεγκτικών μηχανισμών στη Δωδεκάνησο και γενικότερα στο Νότιο Αιγαίο, ειδικώς στον κρίσιμο τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου. Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κ. Νικητιάδης κατήγγειλε την «προκλητική εγκατάλειψη» της Δωδεκανήσου από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., αποκαλύπτοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Τεχνικός Επιθεωρητής στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς να είναι ανύπαρκτοι και απευθυνόμενος στον κ. Τσαβδαρίδη τόνισε : «σε μια περιοχή με 150.000 επιχειρήσεις δεν λειτουργεί ούτε ένα Γραφείο Επιθεωρητών Τεχνικής Εργασίας. Οι έλεγχοι γίνονται, αν και όταν, από τέσσερις επιθεωρητές που έρχονται από τον Πειραιά». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον πρόσφατο τραγικό θάνατο εργαζομένου σε ξενοδοχείο της Ρόδου, για τον οποίο, όπως είπε:  «κανείς δεν γνωρίζει εάν μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί επίσημος έλεγχος ή εάν έχει καταγραφεί με ακρίβεια το περιστατικό».

Ο κ. Νικητιάδης επεσήμανε ότι, παρόλο που η άμεση εποπτεία των ελέγχων υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία του Γραφείου Τεχνικής Επιθεώρησης είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Το ποιος έχει την αρμοδιότητα δεν ενδιαφέρει τους εργαζόμενους. Αυτό που μετράει είναι να μη χάνονται άδικα ζωές. Επιτέλους, κάτι πρέπει να κάνουμε. Αν μπορούμε, να προλάβουμε κάποιους θανάτους. Αν μπορούν να γίνονται επιθεωρήσεις, αν μπορεί να υπάρξει ένα γραφείο που θα πάει στα εργοτάξια, στους χώρους εργασίας να ελέγξει, να δει αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι, γιατί να το καθυστερούμε και γιατί να αφήνουμε τη γραφειοκρατία για μια απλή νομοθετική ρύθμιση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου υπενθύμισε τη μακρά σειρά ενεργειών που έχει κάνει για τη δημιουργία τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο : «Ξεκίνησα από τον Αύγουστο του 2024 με σχετική επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας. Η απάντηση ήταν απογοητευτική: “Δεν είμαστε αρμόδιοι”. Συναντήθηκα με τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Τζιλιβάκη, το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο οποίος μου ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να προχωρήσει η ίδρυση του γραφείου. Παρά τις διαβεβαιώσεις, τίποτα δεν έχει γίνει και τώρα επανέρχομαι με αυτή την επίκαιρη ερώτηση».

Ο κ. Τσαβδαρίδης απάντησε ότι η θεσμοθέτηση των αρχών εποπτείας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πως αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β’ τριμήνου του 2025, δίνοντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο Γιώργος Νικητιάδης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με σαφή προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση: «Είπατε δεύτερο τρίμηνο δηλαδή στις 30 Ιουνίου. Θα περιμένω και ευελπιστώ ότι θα έχουμε σύντομα αυτό το γραφείο στη Ρόδο… στις 30 Ιουνίου, να μας έχει ο Θεός καλά… θα είμαι εδώ απίκο και θα περιμένω να δω τη ρύθμιση που θα ανοίξει το δρόμο στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας για τη δημιουργία του τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας».

Σχετικές Ειδήσεις

Back to top button